Mai mult de 600 de copii se îneacă în fiecare an. Dar tu, ca părinte, poți ajuta la micșorarea acestui număr tragic. Iată câteva reguli care te pot ajuta să faci terenul de joacă din piscină sau de la mare mult mai sigur pentru familia ta și care îl pot salva de la înec pe cel mic.
1. Nu îți dezlipi niciodată ochii de copil, atunci când este în apă
Din nefericire, copiii mici se pot îneca în tăcere, în mai puțin de 25 de secunde, chiar și în apă de adâncime mică sau bazin pentru copii, după cum afirmă specialistul în medicină de urgență Luis Lee, de la Spitalul de Copii din Boston. Copiii care nu sunt înotători experimentați au nevoie de o supraveghere constantă, atunci când se joacă lângă o piscină sau la plajă. Asta înseamnă că tu sau alt adult responsabil ar trebui să rămână în apă alături de cel mic.
2. Ignoră-ți telefonul
Fă un pact cu tine: când ești la piscină sau la plajă, pune telefonul pe modul silențios și ține-l în geantă, astfel încât să nu fii tentată să-l folosești. Dacă auzi un mesaj și te uiți să vezi de la cine e, pentru 5 secunde, cel mic se poate scufunda în apă, după cum afirmă Anne Beasley, unul dintre pediatrii de la Spitalul de Copii din Phoenix.
3. Nu te baza pe aripioare, jucării gonflabile sau șezlonguri plutitoare
Părinții au prea multă încredere în obiectele plutitoare, care nu au fost create pentru a salva vieți, după cum spune James Callahan, medic pediatru de urgență la Spitalul de Copii din Philadelphia. În cazul în care cel mic nu știe să înoate, îl poți lăsa să folosească jucării care plutesc, dar numai dacă ești lângă el. Singurul dispozitiv de plutire în siguranță, care îl poate salva de la înec pe cel mic este vesta de salvare. Nu uita să scoți jucăriile plutitoare din piscină când nu vă jucați cu ele, deoarece pot atrage copiii în apă.
4. Înscrie-l pe cel mic la cursuri de înot
Care este vârsta potrivită pentru a-l învăța această abilitate? Academia Americană de Pediatrie recomandă lecțiile de înot copiilor de peste 4 ani.
5. Învață-l regulile
Pentru ca cel mic să memoreze regulile, redu-le la acestea 5: nu fugi, nu te scufunda în apă, nu trage alți copii în apă și nu înota fără supravegherea unui adult.
6. Învață să faci resuscitare cardiopulmonară
În cazul în care se întâmplă cel mai rău lucru și trebuie să-l salvezi pe cel mic, resuscitarea îi poate salva viața, în timp ce aștepți să ajungă ambulanța. Atunci când se oprește inima, stimularea circulației sângelui către creier poate ajuta la prevenirea unui rezultat fatal. Într-o lume perfectă, toți părinții ar trebui să știe să facă resuscitare cardiopulmonară. Dacă nu ai instruirea necesară, poți face și comprimări ale pieptului (100 pe minut). Când vine vorba de a-l salva de la înec pe cel mic, este important să acționezi imediat.
7. Încurajează-l să aibă prieteni mai mari
Ca o tehnică suplimentară de protecție, experții recomandă ca cei mici să folosească sistemul prieteniei. Încurajează-ți copilul să se joace cu un frate mai mare sau cu un prieten și explică-le că sunt responsabili unul pentru celălalt. Dar nu uita că un prieten nu poate înlocui supravegherea unui adult.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.