6 beneficii certe pe care le are lectura pentru copii

Iulia Mirică
lectura pentru copii

De fiecare dată când plecați undeva, cel mic își ia o carte cu el? Dacă îl întrebi ce cadou i-ar plăcea cel mai mult și-ți spune că volumele Harry Potter, s-ar putea să ai un mic șoarece de bibliotecă acasă.

Fiind un cititor pasionat, copilul tău va simți constant nevoia de a-și îngropa capul într-o nouă carte, ceea ce îi va da un surplus de competențe și beneficii, scrie popugar.com. Acestea îi vor ghida o mare parte din viață.  Însă dacă ideea copilului tău de lectură se rezumă la statusurile de pe Facebook și descrierile de pe Instagram, poate că ar trebui să îl convingi puțin să fie un șoarece de bibliotecă. Mai jos, ți-am pregătit câteva beneficii pe care le poate avea cititul asupra vieții copilului tău.

1. Învață cuvinte noi în mod constant și-și dezvoltă vocabularul într-un ritm avansat

Datorită faptului că citește constant, te întreabă mereu ce înseamnă diferite cuvinte. Iar la școală, când colegii lui formează propoziții doar din subiect și predicat, piticul tău probabil că face paragrafe întregi.

Oferă-i o experiență interesantă de lectură prin intermediul cărții Moața, Creața și Grasu la bal, care conține 12 povești cu tâlc, menite să-i învețe pe copii lecții de viață. Cartea poate fi achiziționată de AICI.

2. Are o memorie peste medie

Cititul cărților cu multe personaje și fire narative pune presiune asupra cititorului să-și amintească evenimente și nume, ceea ce s-ar putea să-l ajute și în viața reală pe cel mic. Își va aduce aminte zile de naștere și multe alte lucruri inutile, precum și multe informații utile.

3. Poate face abstracție de zgomote

Dacă nu ești complet concentrat la povestea pe care o citești, vei rata detalii care ar putea fi importante, lucru care face ca înțelegerea poveștii să fie mai dificilă pe măsură ce o citești. Dacă cel mic citește mult, probabil că s-a adaptat mediului său și se concentrează la poveste, chiar dacă asta înseamnă că blochează zgomotele făcute de televizor sau de alte lucruri. A fi capabil să se concentreze la o carte se traduce în a fi atent la momentele din viața reală, alături de cei dragi.

4. Are o imaginație activă

Cei mai mulți adulți încep să-și piardă capacitatea de a-și folosi creativ imaginația la fel cum o fac copiii, dar lectura te ajută să păstrezi lucrurile vii. Atunci când se confruntă cu sute de pagini albe, cu text negru și nicio fotografie, cel mic conectează cuvintele de pe pagină într-o lume din cap, bazată pe descrierile oferite de carte. Acest lucru îi permite celui mic să fie creativ la școală și să gândească creativ în restul vieții sale.

5. Oricât de stresat ar fi, cel mic știe că lectura îl poate ajuta să se calmeze și să-și reorienteze atenția

În același mod, un mic șoarece de bibliotecă poate ignora ușor zgomotele, poate evita stresul și frustrările prin folosirea minții sale în altă parte – într-o poveste. Capabilitatea de a apela la sentimentul de calm și liniște, chiar și în cele mai solicitante momente, este o calitate valoroasă.

6. Are un hobby pe care îl poate practica oriunde

Fie că are o carte fizică în mână sau un Kindle, are un material de citit oriunde s-ar duce – în avion, în mașină, așteptând în cabinetul unui doctor sau în timpul unei furtuni, când toată lumea modernă este speriată că nu merge internetul. Cititul este un hobby disponibil 24/7.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa