Toma, copilul de 12 ani care face rost de bani oferindu-le altora timp liber

Cristina Călin, redactor
face rost de bani

Cum să faci rost de bani când ești doar un copil? Ai nevoie de puțină imaginație și de voință. Toma este un băiețel de 12 ani din București care s-a gândit ca în perioada vacanței să aibă o ocupație mai altfel, care să îi aducă și ceva venituri. Contra unei taxe modice el plimbă câinii oamenilor din cartier.

10 lei- un câine/ oră sau 15 lei – doi câini. Atât cere Toma pentru serviciul pe care îl face proprietarilor de câini din zona în care locuiește. În cazuri excepționale, dacă sunt persoane care nu își permit, băiatul nu le ia nici un ban.

Cum face rost de bani un copil?

Toma învață la una dintre cele mai bune școli din capitală. Nu este un copil care provine dintr-o familie cu probleme financiare. Dimpotrivă, părinții lui îi pot asigura tot ce își dorește, însă băiatul are un spirit antreprenorial mai dezvoltat și vrea să fie independent. A preluat ideea de la un show de televiziune din SUA și a pus-o imediat în practică. ”Am făcut asta nu doar pentru bani, ci și ca să aibă lumea mai mult timp liber. În plus, îmi plac câinii.”, a spus Toma.

Și-a făcut un plan bine pus la punct pentru a face rost de bani

”Am făcut un afiș în care am scris programul în care plimb câinii, tarifele și numărul de telefon și l-am lipit în zona în care locuiesc”, a povestit Toma pentru postul național de televiziune. Nu acceptă orice angajament. Câinii de luptă sau de talie mare nu sunt acceptați pentru că știe că nu îi poate stăpâni. Și mama lui a pus niște limite: ”stăpânul câinelui trebuie să îl aducă la noi pentru că vreau să știu cu ce fel de persoane intră în contact.”

toma plimbă câini

După ce povestea lui s-a viralizat pe rețelele de socializare, Toma a fost contactat de alți copii din țară care au dorit detalii despre cum să pornească această afacere pentru a putea face rost de bani și ei. Băiatul le-a spus cum a făcut și speră că în felul acesta a reușit să fie de ajutor.

Copiii au nevoie de responsabilități de la vârste mici

Experţii spun că fiecare copil trebuie să aibă mici responsabilităţi pe care să le facă în casă, iar asta deoarece este cea mai bună modalitate prin care el învaţă să fie responsabil. Iar aceste lucruri trebuie făcute fără ca el să fie plătit.

Asta nu înseamnă cu el nu poate să lucreze pentru a obţine banii lui. Unele familii împart sarcinile: cele de bază şi care sunt neplătite, cele pe care le fac alături de părinţi şi cele extra – pentru care pot să primească bani.

Educația financiară se face din copilărie

Nouă, ca adulți, ni se pare deseori că subiectul banilor este unul “murdar” și care trebuie ținut departe de lumea inocentă a copiilor. Realitatea este însă că cei mici ne aud și ne văd umblând zilnic cu bani. Fie că vorbim de bancomate prezente la tot pasul, fie că le răspundem la repezeală ”Nu are mama bani acum să îți poată cumpără jucăria asta”, copiii sunt conștienți încă de foarte mici că banii reprezintă ceva important. Și că de ei depind multe dintre lucrurile pe care ei le au ori și le doresc.

Un studiu efectuat în SUA relevă că aproximativ 60 % dintre copii învață managementul banilor în familie, comparativ cu cei care deprind aceste cunoștințe la școală. Povestiți-le ce faceți la servici. Îi ajutați să înțeleagă cum se câștigă banii necesari familiei. Vorbiți-le de asemenea și despre alte meserii.

Cel mic trebuie să învețe că folosim banii pentru a putea cumpără ceea ce avem nevoie și ceea ce vrem. Diferența dintre vreau și am nevoie nu este ceva foarte ușor de acceptat de către copii. Ea se deprinde în timp și cu multă răbdare. Un bun exercițiu, dar și unul al nervilor țări, sunt cumpărăturile făcute împreună.

Copiii învață la față locului să facă alegeri în funcție de calitate sau preț, necesitate sau plăcere. De asemenea, vă puteți juca în casă de-a magazinul, vânzând și cumpărând diverse jucării.

Adulții de succes învață despre bani de mici

De câte ori nu ţi s-a întâmplat ţie, ca adult, să te întâlneşti cu poveşti ale unor oameni care au ajuns într-un grav impas financiar şi care nu au mai avut niciodată posibilitatea să se redreseze?

Ei bine, deşi viaţa este total imprevizibilă şi te poate arunca, ca un joc de Yo-Yo, de la bine la rău, educaţia financiară poate să scadă riscul apariţiei unor probleme legate de bani la vârsta adultă. Dacă va învăţa de mic care este rolul banilor, al punerii deoparte, al investirii şi al calculării cu uşurinţă a sumelor necesare traiului de zi cu zi, din care fac parte lucruri “must have” şi “nice to have”, viitorul adult va deveni un om responsabil ce va şti exact cum să nu intre în impas financiar.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa