Copiii și tehnologia. Cum îi înveți să se adapteze la ea, fără a sta mereu în fața ecranului

Iulia Mirică
copiii si tehnologia

Copilul tău face parte dintr-o nouă generație, care are cont pe Facebook înainte de a ști să scrie, scrie fatherly.com. Din cauza acestui lucru, probabil că devii puțin paranoică atunci când cineva deschide subiectul copiii și tehnologia. Însă, în loc de a-i lua toate dispozitivele celui mic sau de a-i interzice să petreacă timp în fața ecranelor, de ce nu îl înveți mai bine să o folosească responsabil și în beneficiul său?

Copiii și tehnologia pot avea un drum interesant împreună, mai ales dacă reușești să urmezi câteva reguli generale.

Fii un model pentru copilul tău când vine vorba de tehnologie

Chiar dacă nu îți dai seama, mereu ești un model pentru cel mic. De fiecare dată când ești în fața unui ecran, vorbești cu cineva sau reacționezi într-o anumită situație, copiii tăi își notează mental cum ar trebui să se comporte. Așa că, dacă te aștepți să închidă jocul acela când le spui, oferă-le un model pe care să-l urmeze. Iată cum:

Fără tehnologie la masă – cei mici te văd când îți aduci telefonul la masă. Dacă luați masa împreună, lasă telefonul în geantă sau în altă parte în casă.

Închide laptopul când vorbești – în acest fel îi înveți pe cei mici să fie atenți. Dacă ochii tăi sunt în ecranul laptopului în loc să te uiți la persoana cu care vorbești, transmiți mesajul că este mai important să dai scroll pe Facebook decât să vorbești cu persoana respectivă.

Învață-i pe cei mici să folosească butonul de pauză – o parte din tine ar vrea să smulgă încărcătorul laptopului din perete. Însă acțiunea recomandată este să-i rogi pe cei mici să pună pauză la joc sau să îți dedice întreaga atenție cât vorbești cu ei.

Învață-i pe cei mici să-și ceară scuze offline

Piticul tău s-ar putea să creadă că ce se întâmplă anonim pe internet rămâne anonim pe internet. Însă trebuie să îl înveți să-și dea seama de repercusiunile pe care le au acțiunile sale. Dacă s-a purtat urât cu cineva cu care se juca Minecraft, probabil că persoana aceea este la o depărtare mare de casa voastră. Dar dacă a trimis un mesaj urât despre un coleg, este timpul să-și ceară scuze.

Crește copii care creează, nu doar consumatori

Este ușor să uiți că internetul nu este doar un loc în care să consumi conținut. Arată-le copiilor tăi că există o viață online mai productivă pe care o pot avea. Pot învăța diferite lucruri, care să-i ajute să-și dezvolte ideile inovatoare și care să-i învețe lucruri utile.

Copiii și tehnologia sunt împreună de la vârste din ce în ce mai mici, piticul tău ajungând să-ți depășească cunoștințele din online mai repede decât te-ai aștepta. Mai departe, va trebui să controlezi relația dintre copilul tău și tehnologie, pentru a te asigura că va avea o dezvoltare sănătoasă.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa