Consumul de droguri în rândul adolescenților, în România, atinge cote alarmante. Chiar dacă nu ai văzut cu ochii tăi un tânăr în această situație, cifrele oficiale arată că 35% dintre consumatorii de droguri din România au început să consume în adolescență. În ultimul an, aproape 1 din 10 persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 34 de ani a consumat droguri, canabisul fiind în topul preferințelor.
Am stat de vorbă cu psihologul Carmen Oprea, de la Agenția Națională Antidrog, pentru a înțelege mai bine ce duce la consumul de droguri în rândul adolescenților și, mai ales, ce putem face pentru a-l stopa.
Totul despre mame. Câți adolescenți consumă droguri în România?
Psiholog Carmen Oprea, Agenția Națională Antidrog. Datele existente sunt orientative pentru că vorbim despre persoanele care s-au înregistrat într-un fel de tratament sau care au declarat că sunt consumatori. De exemplu, dacă vorbim despre alcool, în zonele rurale unde nu se pot face astfel de evaluări, și știm sigur că acolo toată lumea consumă alcool, și de la vârste mici, persoanele respective nu declară și nu admit. La noi în România este mentalitatea că berea este aliment, că îi dai copilului la vârste mici să adoarmă mai repede și nu este nicio problemă. Este o mentalitate foarte nesănătoasă care ar trebui schimbată ușor-ușor.
Totul despre mame. Poate fi prevenit consumul de droguri?
Psiholog Carmen Oprea, Agenția Națională Antidrog. Prevenirea consumului de droguri este cel mai important lucru pe care îl putem face. Este un proces greoi care poate fi realizat numai cu un efort susținut din partea tuturor, a organelor de specialitate, a psihilogilor, a polulației în general, a părinților în mod special. Putem să începem să le vorbim copiilor de la cele mai mici vârste. Noi, Agenția Națională Antidrog, avem programe care nu vizează consumul de droguri în mod particular, ci mai degrabă formarea de de abilități. Prevenirea consumului de droguri înseamnă informarea și conștientizarea oamenilor cu privire la efectele drogurilor și, pe de altă parte, formarea de abilități de a relaționa cu semenii, de a face față presiunii grupului, de a comunica, pentru că și aici ajungem la motivele pentru care copiii sau adolescenții încep să consume droguri.
Totul despre mame. Din experiență, care este tipologia adolescentului care se apucă de droguri?
Psiholog Carmen Oprea, Agenția Națională Antidrog. Un adolescent care începe să consume droguri a avut un fel de traumă în copiărie. Poate să fi fost un copil care nu a avut parte de suficientă afecțiune din partea părinților, care nu a avut parte de o relație destul de apropiată cu aceștia, care nu a comunicat îndeajuns sau nu a învățat să comunice. Adolescenții doresc foarte mult să comunice. Toți spun că motivul principal pentru care încep să consume droguri este că nu reușesc să stabilească o legătură cu lumea înconjurătoare. Nu au mecanisme de a se prinde într-un dialog eficient cu societatea și cu familia. Sunt lăsați de izbeliște când sunt mai micuți, sunt uitați în fața calculatoarelor, a tabletelor, a televizoarelor. Ajung la un moment dat să își ia informațiile de oriunde, nefiltrate și negestionate. Eu nu am nicio problemă ca adolescenții să se informeze și să caute. Curiozitatea este o trăsătură umană foarte normală și este productivă, dar trebuie să fie înțeleasă și trebuie să discute lucrurile cu cineva. Le pot discuta cu specialiști, dar cel mai bine este cu familia. Dacă ei se simt neînțeleși, dacă se simt certați că deschid un subiect, dacă sunt judecați, criticați, pedepsiți se vor închide într-o lume a lor sau vor căuta un alt punct de refugiu.
Consumul de droguri în rândul adolescenților. Rolul familiei este esențial în rezolvarea problemei
Totul despre mame. Cum ajunge un adolescent la droguri?
Psiholog Carmen Oprea, Agenția Națională Antidrog. La droguri se ajunge foarte ușor. Odată ce le vine ideea în minte pot să le și găsească. Sunt foarte mulți adolescenți care încep să consume dintr-o anumită suferință. Consumul de droguri este un mecanism prin care fac față problemelor pe care le au. Putem spune la modul superficial că ei încep să consume din curiozitate sau la presiunea grupului. Adevăratele motivații sunt însă mult mai adânci. Vorbim de niște traume psihologice, niște frustrări, de nevoi care nu au fost îndeplinite de când erau mai mici.
Odată ce le vine ideea în minte sunt mai mult metode prin care pot ajuge la droguri. Pur și simplu trebuie să deschidă gura și vor veni spre ei. Este foarte ușor să îți procuri droguri în momentul în care dorești lucrul ăsta. Traficanți sunt peste tot, inclusiv în rândul elevilor.
Totuși, este un comportament progresiv. Odată ce au făcut un pas cu alcoolul, este primul compromis pe care îl va tot face de-a lungul timpului. Când nu ai în minte ce este și ce nu este sănătos pentru tine, ce e poductiv și ce nu e productiv, atunci e foarte ușor să alegi să îți faci rău în continuare sau să ignori efectele negative. De cele mai multe ori este o alegere conștientă, chiar dacă cei mai mulți dintre ei își caută motivații pe internet: ”Am văzut nu știu ce studiu despre canabis că este sănătos sau natural”. Sunt mituri pe care ei le tot perpetuează, dar nu sunt decât scuze de a face ceva despre care știu sigur că este dăunător.
Începi să consumi alcool, apoi droguri ușoare, să zicem canabis. Este un proces care din punct de vedere a toleranței organismului este progresiv.. organismul devine tolerant, crește nevoia de a crește frecvența și apoi de a schimba drogul cu unul mai tare. Apoi devine dependent, nu mai are destui să își procure și atunci începe să vândă. Un lucru duce către altul.
Sunt semne pe care le putem vedea încă din gimnaziu. Sunt copii care se taie singuri, de exemplu. Acești copii e clar că vor să își facă rău, se autopedepsesc dintr-un motiv care trebuie aflat. Mai târziu pot să consume și droguri. Oricând se poate face ceva, trebuie intervenit cu diplomație și cu maximă atenție.
Totul despre mame. Ce poate face un părinte care suspectează că are un adolescent care consumă droguri?
Psiholog Carmen Oprea, Agenția Națională Antidrog. Dacă ai suspiciunea că ai un copil care se droghează poți face multe, dar sunt deja multe lucruri pe care le-ai făcut greșit înainte. Faptul că acum începi să vezi niște semne pe care le enumeră niște specialiști că trebuie să le urmărești, este deja al 13-ceas. Până atunci trebuia să vezi că a avut foarte multe strigăte de ajutor pe care nu le-ai auzit. Chiar și-așa se poate să îl ajuți, doar că abordarea trebuie să fie una foarte delicată și foarte diplomată din punctul de vedere al părintelui. Dacă a văzut niște semne care ar putea indica un consum de droguri, părintele ar trebuie să consulte un specialist înainte de a aborda problema. Poate să vină la noi, la Agentia Națională Antidrog, și putem să îi ghidăm în a aborda situația pentru a fi foarte eficienți. Uneori pot face mai mult rău decât bine. Poate sunt părinți care pur și simplu au observat niște lucruri și acuză, încep să pedepsească. Poate să îl acuze pe adolescent și pe nedrept. Consumul de droguri al adolescentului este o consecință a greșelilor părintelui. Este ceva în neregulă și în societate, dar familia fiind cel mai aproape de copil din punct de vedere emoțional, trebuie să fie prima care să vadă niște lucururi și să și ia act de ele. Un copil foarte iubit care are comunicare permanentă cu părintele nu va lua droguri indiferent care este contextul în care se găsește.
Copilul începe să consume alcool, apoi droguri ușoare, să zicem canabis. Este un proces care din punct de vedere a toleranței organismului este progresiv. Organismul devine tolerant, crește nevoia de a crește frecvența și apoi de a schimba drogul cu unul mai tare. Apoi devine dependent, nu mai are destui bani să își procure și atunci începe să vândă. Un lucru duce către altul.
Consumul de droguri în rândul adolescenților. Consumatorul este și el o victimă
Totul despre mame. Cum se explică numărul mare de consumatori adolescenți de droguri?
Psiholog Carmen Oprea, Agenția Națională Antidrog. E o atitudine tolerantă față de consumul de alcool și tutun în familie. Sunt părinți care le spun copiilor ”dacă vrei să fumezi o poți face de față cu mine”. Această abordare poate duce spre un atfel de consum, pentru că adolescentul vede că părintele lui avizează orice comportament distructiv și atunci este riscant. Pe de altă parte, avem comportamentul extrem al părintelui care nu comunică absolut deloc și pedepsește orice fel de initiativă a copilului. În loc să discute cu copilul și să vadă care sunt motivele pentru care a făcut un lucru și să îl sprijine, țipă, îl ceartă. Ambele extreme sunt greșite. Ar trebui să fie un echilibru. Cheia este comunicarea permanentă.
Copiii pot începe să consume droguri și de la 8-12 ani. Sunt familii care au laboratoare clandestine în casă. Fabrică drogurile în locuință, lângă copii. Sunt mame care se droghează în timpul sarcinii și copiii se nasc în sevraj, dependenți. Un copil care a crescut într-o astfel de familie, numai asta știe și se duce la o școală unde sunt copii normali. Comunicarea este cheia. Nu ai cum să știi povestea din spatele fiecărui chip pe care îl întâlnești până nu ai răbdare să îl asculți. Fiecare are o poveste a lui, fiecare are motivele lui. Trebuie să ne găsim puțin de răbdare și de timp pentru fiecare, mai ales când este vorba de minori.
Totul despre mame. Care este rolul școlii în a preveni consumul de droguri în rândul adolescenților?
Psiholog Carmen Oprea, Agenția Națională Antidrog. Consumul de droguri se întâmplă cam peste tot în lume, iar școala nu le poate opri sau controla într-un mod absolut. Este foarte important ca școala să aibă la dispoziție în mod permanent cadre specializate care să vorbească și să fie mereu alături de adolescenți. Profesorii, indiferent de ce disciplină sunt, trebuie să fie mult mai deschiși, să își schimbe un pic atitudinea și să înțeleagă că elevii lor ar putea fi chiar copiii lor, că au nevoie de ei, că 6-8 ore pe zi ei sunt centrul universului.
Droguri se pot consuma peste tot. Cadrele didactice trebuie să se preocupe și de partea emoțională, să fie atenți. Oricine poate să discute cu ei, pentru că sunt foarte dornici să vorbească cu oricine. Trebuie pur și simplu spartă bariera. Pot comunica cu oricine, nu trebuie să fie neapărat un specialist. Adolescenții trebuie să vadă că cuiva îi pasă de lucrurile prin care trec, iar uneori situațiile sunt grave. Copiii sunt victime ale bullyingului și poate fi și asta o cauză a consumului de droguri. Poate fi bullying și din partea altor copii și din partea profesorilor sau a adulților care sunt în jurul lor. Ei înșiși pot fi agresori, pentru că văd și observă anumite comportamente. Ar trebui să ne orprim din a perpetua această lege a junglei în care supraviețuiește doar cel mai tare, pentru că nu este constructiv și nu în felul acesta se dezvoltă niște oameni așa cum trebuie.
Tinerii și drogurile. Pentru salvare este nevoie de foarte multă voință
Totul despre mame. Un adolescent care se droghează mai are șanse să fie salvat?
Psiholog Carmen Oprea, Agenția Națională Antidrog. Cu efort permanent putem să îi întoarcem din drum. În primul rând trebuie o voință foarte puternică a celui care a început să consume droguri să se lase, să înțeleagă că este nociv, că poate și muri. Cu sprijinul tuturor, cu sprijinul societății până la urmă, poate reuși. Dacă aruncăm tot timpul cu pietre în persoanele care au nevoie de ajutor nu vom face nimic.
Familia are un rol foarte important, însă este foarte greu să își admită propriile greșeli, dar asta pornește dintr-o mentalitate greșită. Este firesc să greșești. Ca părinte nu știi cum să crești copilul, pe parcurs înveți niște lucuri. Cele mai multe sfaturi despre cum să fie părinți buni le au de la proprii lor copii, odată ce știu să-i asculte. Copilul chiar și când este sugar îți spune ce are nevoie, numai că este nevoie să înveți să îi traduci plânsul. Asta se poate dezvolta și la vârste mai mari.
Totul despre mame. Care este tratamentul pentru vindecarea dependenței de droguri?
Psiholog Carmen Oprea, Agenția Națională Antidrog. Tratamentul diferă în funcție de tipul de droguri consumat. Noi avem centre de tratament și în București și în țară, pentru consumatorii de heroină.
Este foarte important tratamentul medicamentos, dar în paralel cu el se face terapie și consiliere psihologică și socială cu frecvență cât mai mare posibilă. E foarte important să fie și familia. Nu este obligatoriu, pentru că nimeni nu poate să oblige pe nimeni să facă nimic, inclusiv accesul la tratament. Una dintre principalele condiții este ca persoana respectivă să își dorească. Altfel nimeni nu poate face nimic. Putem să încercăm să îl convingem, dar trebuie să își dorească foarte tare să iasă din această situație. E un moment foarte dificil.
Totul despre mame. Odată tratamentul terminat, există riscul recidivei?
Psiholog Carmen Oprea, Agenția Națională Antidrog. Există tot timpul riscul ca acea persoană să reia consumul. Este ca o boală cronică, ca diabetul. Nu este leac. Sunt foarte multe persoane care au renunțat la consum 10-20 de ani, dar odată ajunși într-un impas, într-un moment foarte dificil al vieții, au reluat consumul. Am cunoscut o persoană la o conferință, activist anti droguri, care părea cea mai echilibrată persoană din lume ca mai apoi să aflu că fusese consumator de heroină, cu foarte mari probleme, cu dormit pe străzi, infracțiuni, a făcut închisoare și a ajuns o persoană foarte echilibrată, un model pentru mulți. Contează foarte mult voința fiecăruia, psihicul.
Totul despre mame. Sunt atât de ieftine drogurile încât să și le permită adolescenții?
Psiholog Carmen Oprea, Agenția Națională Antidrog. Sunt și droguri foarte ieftine și droguri foarte scumpe. Sunt inhalanți care se trag la pungă foarte ieftini. Unele droguri au în compoziție substanțe extrem de toxice care nici măcar nu au prorietăți halucinogene sau efecte de high. Pur și simplu le pun acolo ca să fie un gramaj potrivit ca să își ia banii. Am găsit prafuri de tot felul și făină și ciment, otrăvuri. Este foarte greu să controlezi, iar consumatorii nu au o atitudine controlată. Devin foarte nerăbdători să își procure drogurile și atunci își cumpără orice.
Totul despre mame. Cum este sevrajul atunci când vorbim de consumul de droguri în rândul adolescenților?
Psiholog Carmen Oprea, Agenția Națională Antidrog. Sevrajul este diferit din punct de vedere al simptomatologiei de la un drog la altul. În principiu, persoana respectivă tremură, are stări de vomă, amețeli, dureri de cap foarte puternice, stări care sunt asemănătoare gripei, dureri musculare, crampe musculare, dureri de oase, de articulații. Sunt foarte neplăcute, tocmai de aceea orice consumator de droguri face tot posibilul să nu ajungă acolo. Când trece prin aceste stări îi este foarte greu. Este nevoie de prieteni, de familie, de persoane care să îi spună că o să treacă și o să fie bine. Poate să dureze zile întregi până trec de la zile întregi.
Totul despre mame. Cum este viața unui adolescent consumator de droguri?
Psiholog Carmen Oprea, Agenția Națională Antidrog. Un consumator de droguri poate să fie etichetat și marginalizat inclusiv de la primele doze pe care le ia. Chiar dacă în rândul liceenilor consumul este văzut ca fiind cool, interesant, special, totuși un adolescent care începe să consume droguri va fi etichetat din prima. I se vor adresa cuvinte destul de dureroase. Este marginalizat chiar de către de cei care l-au împins spre consum. Începe să lipsească de la ore, are un comportament iribabil, o atitudine mai degajată, devine obraznic, indisciplinat. Un adolescent care se droghează poate să își piardă prietenii, iar la vârsta asta anturajul este important și va fi dureros. Alternativa este să își găsească prieteni de consum, care au același comportament.
Și din punct de vedere legal, poate avea probleme. Dacă este minor nu face închisoare. În România consumul nu este pedepsit, dar nu este legal. Poate intra într-un program de tratament, i se face o evaluare, de către un psiholog. Nici părinții nu pățesc nimic, dar trebuie să urmeze și ei un program de tratament. Minorii care vând droguri intră într-un program special de re-educare. Repercursiunile depind și de faptă: dacă a mai avut abateri, ce vârstă are exact, dacă are antecedente, dacă a făcut tâlhărie și are victime. Este posibil să ajungă să meargă la școală doar cu însoțitor. Oricum ar fi, va exista o pată în istoria lui care îl va afecta pe viitor, când va fi vrea să se angajeze undeva. Deși toți oamenii merită a doua șansă, practic nu se întâmplă așa ceva.