Colegiul Economic Costin C. Kirițescu și Peek&Cloppenburg (P&C) pregătesc, pentru al șaselea an consecutiv, consilieri de modă. Elevii care termină clasa a VIII-a învață o meserie timp de trei ani și sunt plătiți lunar cu 500 de lei, având în același timp un loc de muncă asigurat în magazinele P&C.
Școala Comercială Austriacă din România (o’SCAR), care facilitează acest program de învățământ dual din 2015, este organizată de Secția Comercială a Ambasadei Austriei la București alături de Peek&Cloppenburg, unul dintre cele mai importante branduri de fashion din Austria, o companie înființată cu peste 120 de ani în urmă, care este prezentă în 16 țări din Europa. De asemenea, profesorii de la Colegiul Economic Constantin C. Kirițescu au un rol foarte important în acest proiect.
Absolvenții o’SCAR obțin, la finalul celor trei ani de pregătire, timp în care merg și la școală și la practică la P&C, o certificare profesională recunoscută atât în România, cât și în Uniunea Europeană, dar și o bursă lunară de 500 de lei. Pe elevi îi așteaptă un loc de muncă sigur, pe care nu sunt obligați să îl accepte, dacă nu doresc.
Ghidați de un tutore
La Peek&Cloppenburg, în programul o’SCAR, elevii au la dispoziție, timp de trei ani, un tutore care îi învață toate secretele unui bun consilier de modă, de la cea mai bună consiliere a clienților, la aranjarea hainelor la raft, încasarea banilor la casele de marcat sau aranjarea vizuală a magazinului. Acest tutore este persoana care le este alături, îi îndrumă, îi consiliază și îi învață totul despre meseria de consilier de modă
“Personalul calificat este cea mai importantă resursă a zilelor noastre și este din ce în ce mai greu de găsit. Cu proiectul o’SCAR vrem să ajungem la cât mai mulți absolvenți de clasa a VIII-a, care, pe parcursul celor trei ani de învățământ dual, au posibilitatea de a intra în detaliu și de a învăța ce înseamnă profesia de consilier de modă și care sunt beneficiile obținerii unei astfel de calificări”, a explicat Cristina Gheorghe, coordonator proiecte învățământ dual, Secția Comercială a Ambasadei Austriei la București.
Elevii care termină clasa a VIII-a, se pot înscrie la clasa de dual de la Colegiul Costin C. Kirițescu și fără a da examenul de evaluare națională. Sunt două etape de înscriere: prima între 3 și 7 iulie, a doua între 25 și 27 iulie. Reprezentanții Peek&Cloppenburg vor avea un interviu cu fiecare candidat în parte, pentru a le putea răspunde la toate întrebările legate de practica celor trei ani în magazinele P&C și despre jobul care îi așteaptă la final.
Despre Peek&Cloppenburg
Peek & Cloppenburg este o companie internațională de modă, înființată în 1869, cu primul magazin deschis în 1900 la Duseldorf, în Germania. În 2008 se deschide filiala internațională din Viena și începe expansiunea in Europa de Est. În prezent, P&C are aproximativ 160 de magazine în 16 țări din Europa.
În România sunt 8 magazine P&C și un magazin Ansons, parte din grup, iar până la finalul anului 2023, vor mai fi deschise încă două magazine.
Peek&Cloppenburg oferă celor 360 de angajați din România un mediu de lucru sigur și dinamic, posibilitatea construirii unei cariere pe termen lung.
Despre Colegiul Economic Costin C. Kirițescu
Cu o istorie de peste șase decenii, liceul Costin C. Kirițescu a trecut printr-o serie de schimbări de-a lungul anilor, în 1959 – 1960 fiind începutul, când a fost înfiinţată Şcoala de Arte şi Meserii Nr. 6. În prezent, elevii Colegiului Economic Costin C. Kirițescu obțin, la finalul anilor de studii, o calificare profesională în domeniile economic, turism și comerț, facilitând integrarea pe piața muncii.
Rata de promovare a examenului de Bacalaureat este, în fiecare an, de peste 96%, iar ultima medie de admitere, în vara anului 2022, a fost 8,11.
Elevii Colegiului beneficiază de proiecte ERASMUS și alte programe educaționale, stagii de practică în multinaționale care le insuflă spiritul antreprenorial. Pe lângă clasele de liceu, Colegiul are și 4 clase la învățământ dual, iar în anul 2023-2024 sunt disponibile locuri în 3 clase la calificarea profesională ”comerciant vânzător”, o clasă la calificarea profesională ”lucrător hotelier”.