Consiliere școlară gratuită pentru elevii din Anglia

Cristina Călin, redactor-șef
Consiliere școlară

Din ce în ce mai mulți copii au nevoie de ajutorul unui specialist pentru a face față unor probleme de sănătate mintală. Stresul și suprasolicitarea sunt cele care afectează psihicul și-așa fragil al copiilor, potrivit theguardian.com. Programele de consiliere școlară pot fi soluția eficientă pentru rezolvarea problemelor, iar autoritățile din Marea Britanie au făcut câțiva pași în acest sens. Rezultatele sunt pozitive. 

Lupta se dă pentru creșterea încrederii în sine și pentru corectarea unor probleme emoționale și comportamentale. Cu cât se acționează mai devreme, cu atât șansele de reușită sunt mai mari. În felul acesta copiii vor învăța să își gestioneze emoțiile, să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lor și, în cele din urmă să aibă rezultate școlare bune. Efectele se vor vedea cel mai bine la vârsta adultă, ei transformându-se în persoane fericite, cu încredere în ele.

Fenomenul bullying, din ce în ce mai prezent încă de la grădiniță

Consiliere școlară pentru concentrarea la ore

Autoritățile din Marea Britanie au conștientizat aceste probleme și au inițiat într-o școală din Bletchley, o zonă considerată defavorizată, programul Kaleidoscope. De opt ani, copiii sunt ajutați de specialiști să uite problemele cu care se confruntă în afara școlii, mai ales în interiorul familiei, pentru a da randament maxim la învățătură.

Ajutorul oferit prin Kaleidoscope vine în șapte etape diferite: relaxare, vizualizare, exprimare, mișcare, construcție, explorare și afirmare. Proiectului i s-a desemnat o cameră specială din interiorul fiecărei școli în care sunt primite pentru consiliere grupuri mici de elevi sau pe rând pentru discuții unul la unul, atunci când situația o impune. Consilierea durează între 6 și 8 săptămâni.

Cum îi înveți pe copii să își rezolve conflictele. TOP 6 trucuri utile

Fiecare clasă beneficiază de program zilnic. Dimineața începe cu o sesiune care să le permită copiilor să intre în starea necesară pentru a se concentra la ore. În cameră luminile sunt la intensitate mică, muzică relaxanta se aude în surdină, iar copii sunt învățați tehnici prin care să se calmeze singuri. Acestea le sunt utile și în viata de zi cu zi, pentru că obiectivul programului este ca elevii să se poată descurca singuri chiar și la vârsta adultă.

Kaleidoscope are un impact deosebit asupra sănătății emoționale și mentale a copiilor. Excluziunea socială s-a redus drastic, numărul de absențe a scăzut vizibil, iar comportamentul elevilor s-a îmbunătățit. Mai mult, au devenit conștienți de beneficiile învățăturii susținute. Când programul este finalizat, copiii au uneltele necesare pentru a-și regla singuri stima de sine și de a se concentra la școală.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Te-ar mai putea interesa