5 aplicaţii pentru iPad/iPhone care îi ajută pe copii să invețe limba engleză

Raluca Manea
aplicatii pentru iPad

Daca vrei sa folosesti tehnologia în favoarea ta, descarcă una dintre aceste aplicații pentru iPad sau iPhone care îi vor ajuta pe copii să învețe engleza.

Fie că sunteţi de acord cu mult blamata tabletă, fie că nu, ea are totuşi  un potenţial  imens atunci când este folosită raţional. Aplicaţiile educative  sunt minunate pentru a-i iniţia pe copii în studiul limbii engleze acasă, mai cu seama dacă părinţii nu stăpânesc foarte bine accentul sau gramatica.

Eu folosesc aplicaţii educative pentru a-l învăţa engleza pe băieţelul meu de şapte ani. Desigur, nu ne rezumăm doar la tabletă, citim foarte mult în această limbă şi caut să purtăm dialoguri, să introduc cuvinte noi în situaţiile de zi cu zi, sau în jocurile noastre. Rareori folosim lecţii structurate, pentru că au iz de şcoală, iar pe acelea fiul meu le refuză.

Tabletei nu prea se întâmplă să îi spună nu, aşa că folosesc următoarele aplicaţii pentru a-i consolida vocabularul şi a-l învaţa expresii noi:

1. Little reader touch, de la Brillkids

Este aplicaţia mea preferată, pentru că e foarte interactivă şi are o parte multimedia: copilul aude cuvântul, îl vede scris, apoi vede o imagine sau un scurt video care exemplifică cuvântul, cu o explicaţie mai lungă sau o onomatopee (dacă este vorba de animale); apoi urmează o mică animaţie care, din nou, ilustrează cuvântul sau expresia. Varianta gratuită are lecţiile  disponibile în engleză britanică, în cea americană şi în chineză, cinci categorii (Action words, Common animals, Day at the Zoo, Parts of the Body- Head şi The Alphabet Song), Pattern phonics şi  Sight Words (pentru a exersa metoda  de citire fotografică).

Eu m-am folosit de ea cu cu succes inclusiv cu fetiţa noastră cu nevoi speciale, pentru a-i consolida vocabularul receptiv  în limba română.

2. English Flash Cards (eFlashApps)

Are o variantă gratuită extrem de ofertantă, cu multe flashcards grupate pe categorii. Imaginile, dublate de vocea care citeşte cuvântul şi de onomatopee, unde este cazul,  se succed alfabetic şi sunt peste 500 ca număr. Acelaşi program va oferă flashcards şi pentru limba germană, italiană sau spaniolă.

3. Hooked on Phonics

Este un program ideal pentru copiii care deja ştiu literele şi încep să citească în limba engleză, fiind folosit şi de învăţătorii americani. Este interactiv, structurat pe etape, de la foarte simplu la complex. Fiecare pas predă prin cântece, jocuri şi cărţi sumare noţiuni elementare de citire, atât prin metodă fotografică (sight words), cât şi prin cea fonetică (citirea pe litere, asociind semnul grafic cu sunetul corespunzător). În zece minute, copilul poate parcurge singur o lecţie, dar este bine să staţi pe aproape dacă are nevoie de ajutor. Lecţiile sunt gândite pentru copii vorbitori de limba engleză, iar băiatul meu simte nevoia unei traduceri.

4. Starfall

Aceasta  este o aplicaţie foarte complexă, varianta pentru iPad a site-ului Starfall.com. Are multe categorii educative, de la cântece, culori, numere, şi până la mici cărţi, lecţii de citire sau de matematică. Puteţi testa varianta gratuită ca să va faceţi o idee.

5. Learn to read books Library (Visions Encoded)

Este o aplicaţie valoroasă pentru copii începători, cu cărticele scurte şi repetitive, având opţiunea de a le asculta sau citi. De asemenea, la fiecare cărticică există sight words pe care cel mic  să le memoreze şi să le urmărească  în text. Iată câteva exemple de subiecte abordate: Hot!, Water is fun, We went to the farm, I Ate fruit, Look at the Flowers, etc. Există şi o varianta gratuită, pe care o puteţi testa.

O parte dintre aceste aplicaţii sunt probabil disponibile  şi în sistemul Android, însă eu nu sunt familiară cu el.

Ca în orice proces de învăţare, indiferent de metoda sau stilul abordate, consecvenţa este cheia succesului.

Frecvenţa, intesitatea şi durata sunt cuvinte cheie când este vorba de o activitate de învăţare. Specialiştii recomandă activităţi cu frecvenţa ridicată, intensitate crescută şi durata minimă. Aşadar, sesiuni scurte de 10 minute, dar intense, pline de concentrare fericită, repetate de trei ori pe zi, sunt mai eficiente decât jumătate de oră în care copilul dă semne de plictiseală.

Happy learning!

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde poți găsi și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa