Banii au fost și rămân unul dintre subiectele cele mai dezbătute și controversate. Echilibrul este esențial când abordăm acest subiect cu copilul nostru, pentru că modul în care îi vorbim despre bani îi setează atitudinea pe termen lung față de aceștia. Cum explicăm rolul banilor unui copil de cinci-șapte ani aflăm de pe site-ul dedicat părinților www.vse-pro-detey.ru.
Copilul primește o educație financiară de la părinți chiar dacă nu suntem conștienți de acest fapt. De fiecare dată când vorbim în casă despre facturi neplătite la timp, sau îi spunem copilului ”nu am bani să îți iau această jucărie” sau ”mama trebuie să meargă la serviciu să câștige bani ca să poată apoi să-ți cumpere ce vrei tu”, toate sunt mesaje care îl învață despre bani pe copil, dar nu întotdeauna lucruri corecte. De aceea, este mai bine să facem această educație în mod conștient și supravegheat.
Primul pas: faceți un buget
Primele lecții privind atitudinea corectă față de bani pot începe la cinci-șapte ani. Tocmai la această vârstă copilul este interesat de cifre, își desenează propria valută pe care o folosește intens în cele mai surprinzătoare achiziții.
E timpul să-l implicați în planificarea bugetului familiei. Să observe la părinți cum aceștia prevăd chletuielile pentru săptămâna care urmează și ce soluții găsesc pentu a economisi. Acest început pune baze solide pentru viitorul adult independent.
Arătați-i copilului cum se impart banii pe cheltuieli: întreținere și facturi, îmbrăcăminte, mâncare, călătorii, ieșiri în oraș, alte cheltuieli neprevăzute. Explicați-i prioritățile.
Pasul doi: economisiți împreună
După ce știți bugetul, stabiliți împreună o sumă lunară pe care să o economisiți și găsiți sursele din care o puteți obține. Atenție, setați sume realiste, care să îl mențină interesat pe copil.
Apoi, învățați-l că în loc să cheltuiască imediat banii primiți de la bunci sau alte rude, poate să-i adune pentru a-și cumpăra ceva mai valoros mai târziu. Amânarea unei cumpărături îl învață lecția răbdării, atât de utilă în viața de adult și nu doar în contextul cumpărăturilor.
Lecția trei: banii de buzunar
Nu, primii bani de buzunar nu trebuie oferiți la 18 ani! Deja de la șapte ani e bine să aibă o sumă săptămânală pe care să o gestioneze. El e singurul care poate decide ce să facă cu ea. Lăsați-l libertatea de a alege, căci sunt banii lui! La început, e bine să îi dați opțiuni pentru acești bani: ”poți fie să-ți cumperi înghețată azi, fie să economisești o parte din bani și să-ți iei jucăria preferată peste o lună”. Nu va alege mereu ce e mai bine, dar doar așa va învăța.
Stabiliți împreună ziua din săptămână în care să primească banii și nu variați suma. Ea va crește doar odată cu vârsta, nu în funcție de perfromanțe sau cheltuieli.
Lecția patru: Evitați recompensele!
Ar putea să vi se pară o idee bună să încurajați copilul să obțină rezultate la școală sau să vă ajute la treburile din casă prin oferirea de recompense în bani. Nu cădeți în această capcană! Motivația copilului de a face lucruri trebuie să fie una internă și nicidecum bazată pe recompense. De aceea și mesajul des folosit de părinți ”merg la serviciu să fac bani” este de evitat pentru că nu transmite copilului plăcerea de a face unele lucruri ci scoate în evidență doar motivația externă.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.