Cele mai bune lecții se învață alături de personajele preferate

TOTUL DESPRE MAME
Cele mai bune lecții

Am închis ultimul fermoar al geamantanului, am verificat geanta cu gustări pentru drum și am programat filtrul de cafea pentru 5 dimineața. Intru încet în camera lui Andrei să îl învelesc. E cu un picioruș peste pilotă. Doarme dezlânat, ca orice copil de 4 ani. Totuși, îl ține strâns în brațe pe Mickey Mouse. Pe alocuri este pătat de mâncare, are și câteva urme de pământ și e scămoșat de la atâtea îmbrățișări. Dar, chiar și-așa, nu se dezlipește de el nici cât ține cel mai scurt program de la mașina de spălat.

4 ore mai târziu îmi beau cafeaua în liniște, înainte de a trezi toată casa pentru a pleca în excursia mult așteptată. Avem mai bine de 8 ore de mers, tocmai până în zona Sovatei. Plecăm cu noaptea-n cap ca să nu prindem aglomerație și ne rugăm să nu mai gândească și alte zeci de familii ca noi.    

Cu ochii mici și Mickey Mouse în brațe Andrei intră în bucătărie și ne întreabă când  „p’ecăm a Paid”. Spălăm cănile de cafea și ne pregătim de plecare. Prima grijă este să nu uităm plușul, după care ne-am mai întors de câteva ori.

Cele mai bune lecții. Istoria se învață cel mai ușor la fața locului

În scaunul lui de mașină Andrei adoarme încă de cum ieșim din București. Îl trezim la Sighișoara pentru prânz și pentru vizita cetății. Pentru un băiețel de 4 ani cavalerii, tunurile și turnurile sunt ceva de neratat. Tot ce îi povesteam noi celui mic, el îi repeta lui Mickey. „Uite, Andrei, aici e Turnul Fierarilor! Pe vremuri fierarii făceau arme, dar și alte obiecte care erau necesare prin casă.”, îi spuneam noi. După câteva secunde auzeam: „U’te, Mickey, aiți e Tu’nul Felalilor. Acum mu’ți ani, când mama ți tata elau miți, felalii fățeau alme ți lucluli de p’in casă!” Așa am vizitat cetatea și după ce am terminat ne-am îndreptat spre Praid.

De data aceasta Andrei nu a mai dormit și preț de mai bine de o oră i-am tot povestit despre munți și dealuri. Eram ca la traducere simultană. Eu îi spuneam copilului, el lui Mickey Mouse. Chiar dacă a fost (puțin) „enervant” la final ne-am dat seama că faptul că tot repeta ce îi spuneam îi putea fi de folos. Reținea aproape toate informațiile primite și i se sedimentau mult mai bine în minte. Chiar a putut să le povestească apoi bunicilor despre toate locurile pe unde a fost.

Experiențe mici cu beneficii mari

La Praid ne așteptau o mulțime de locuri, multe dintre ele experiențe noi pentru micuțul nostru: ștrandul cu apă sărată, salina, Lacul Ursu de la Sovata, dar și câteva expediții prin pădurile din apropiere. Cu Mickey după noi am descoperit cum e să te scalzi într-un lac a cărui apă sărată te ține la suprafață chiar dacă nu știi să înoți. La un moment dat era să facă și el o baie din prea multă dragoste a lui Andrei. Dar a înțeles repede că cel mai bine îl păstrează pe Mickey doar confident, nu și partener de înot.

Excursia prin pădure a fost o lecție de biologie excelentă. Cei doi elevi ai noștri, Andrei și Mickey Mouse, au învățat despre toate gâzele, frunzele, copacii, animalele. Am făcut asta și acasă cu un atlas în față sau uitându-ne la documentare, dar în natură, a fost cu totul altfel. A putut să simtă textura frunzelor, să le miroasă, să audă trilul păsărelelor. Era așa de încântat încât îi tot spunea prietenului lui plușat: „Mickey, u’te feliga! Mickey, u’te vevelița!”

În cele cinci zile cât am bătut cărările de munte am învățat atâtea cât nu am făcut-o în 2 ani de grădiniță, deși și acolo au suficiente lecții, cât nu am făcut-o din cărți sau din alte materiale. Cea mai bună metodă de învățare este cea practică și este cu atât mai interesantă când ai un prieten aproape, fie el și de pluș!

Material susținut de Disney Junior. 

Pentru iubitorii desenelor animate de calitate, vestea bună a acestei ierni este faptul că pe 3 februarie Disney Junior lansează un sezon nou cu „Mickey Mouse: Aventuri Încurcate”. Noul sezon va fi difuzat de luni până vineri, de la ora 17,30, și îmbină aventura cu elementele de învățare, cu dansul și interacțiunea, în așa fel încât cei mici se distrează și învață fără presiune și fără constrângeri. 

Te-ar mai putea interesa