Cele 10 reguli de bune maniere la masă, pe care copilul e bine să le știe

Veronica Guzun, redactor

Momentul mesei poate fi folosit ca o excelentă oportunitate de învățare a bunelor maniere. Pe de o parte, luăm masa în familie cel puțin o dată pe zi, pe de alta, apar și contexte în care luăm masa în public, iar un comportament adecvat la masă contribuie esențial la savurarea acesteia. Iată 10 reguli de bune maniere la masă pe care copilul le poate învăța acasă și apoi să le aplice și în vizite.

1. ”Mulțumesc” și ”te rog” – par niște expresii din romane de epocă, dar pot da un aer distins mesei, să nu mai amintim că sunt niște cuvinte magice în atâtea alte contexte.
2. Folosirea șervețelului. Adesea, copiii sunt tentați să se șteargă pe gură cu mâneca, dar dacă au la dispoziție, la fiecare masă, un șervețel frumos, eventual cu eroii preferați, cu siguranță nu îl vor ignora.
3. Cererea permisiunii de la pleca de la masă. Un gest rareori practicat și de noi, adulții. Așa că, dacă vrem ca cei mici să anunțe că au terminat mâncarea și ar vrea să se ridice de la masă, mai întâi noi ar trebui să dăm exemplu.
4. Să nu vorbească peste alții. Emoțiile care îi cuprind adeseori pe copii îi fac să dorească să vorbească imediat, indiferent dacă la masă se poartă deja o discuție. Copilului e bine să i se reamintească periodic că este frumos să aștepte ca discuția începută să se încheie și apoi să vorbească, astfel arătând respect pentru comeseni.

Cum să-ți convingi copilul să se comporte frumos, fără trucuri și dulciuri

5. Politețea – să ceri frumos să fii servit, să mulțumești apoi, să oferi ajutor celui de lângă tine, care nu ajunge la o farfurie, toate sunt elemente care implică politețea și dau un aer distins mesei.
6. Să stea așezat frumos la masă. Iată un comportament pe care copiii îl învață greu, fiind mereu agitați și în mișcare. Reamintirea cu blândețe a acestei reguli poate da, în timp, rezultate.
7. ”Scuze” – Un alt cuvânt miraculos indispensabil la masă. Fie atunci când deranjezi pe cineva, fie când vrei să-l contrazici sau să-l întrerupi. Este, la fel ca ”mulțumesc” și ”te rog” un cuvânt pe care copiii îl învață dacă și părinții îl folosesc.
8. Să nu vorbească atunci când are mâncare în gură. ”Nu vorbi cu gura plină” – a fost, probabil, cea mai repetată regulă la masă a părinților noștri. Este valabilă și astăzi.
9. Să guste înainte de a refuza. ”Nu vreau” și ”nu-mi place” sunt printre cuvintele preferate ale copiilor când se așează la masă. Este în regulă să aibă preferințe, însă la fel de important este ca, înainte de a refuza să guste ce au în farfurie.
10. Să mulțumească pentru masă. Nimic nu este mai plăcut pentru persoana care a gătit decât să vadă că masa a fost apreciată, iar mulțumirea de la final este asemenea unui desert pentru suflet. Așa că, ”mulțumesc pentru masă”, rostit de copil, sunt acele cuvinte care încheie într-o notă minunată o masă pe potrivă.

Învățarea bunelor maniere la masă este un process de durată, dar mai ales ține de puterea exemplului. Așa că, folosiți masa în familie drept un excelent pretext pentru a vă învăța copilul cum este frumos să se comporte și folosiți fiecare ocazie de a ieși în oraș sau în vizite pentru a-l ajuta să-și exerseze bunele maniere.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa