Grădinița nu este doar locul în care este dus copilul pentru că nu are cu cine să stea acasă în timp ce părinții sunt la serviciu. Este mai mult de-atât. Este mediul perfect în care învață să relaționeze și primul pas pentru integrarea în sistemul de învățământ.
Dacă până în 2020 a înscrie sau nu copilul la grădiniță era o decizie care nu presupunea niciun fel de obligativitate, în ultimii ani lucrurile s-au schimbat, iar grădinița a devenit obligatorie. Mai exact, sunt obligatorii grupa mare si cea mijlocie, iar din 2030 va fi obligatorie și grupa mică. Un aspect de ordin legal pe care ar trebui să îl știe părinții este că decizia de a nu înscrie copilul în învățământul general obligatoriu poate atrage după sine sancțiuni de ordin penal pentru săvârșirea infracțiunii de împiedicare a accesului la învățământul general obligatoriu (prevăzută de art. 380 din Codul Penal) și sancționată cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau amendă penală, potrivit unei declarații acordate Hotnews de avocat Alina Roșca. În practică, în România au fost aplicate sancțiuni părinților care nu și-au înscris copiii la școală sau i-au retras de la cursuri, însă legea prevede aceleași măsuri și în ceea ce privește anii obligatorii de grădiniță.
Ce se întâmplă dacă nu duci copilul la grădiniță
Grădinița joacă un rol esențial în dezvoltarea copilului, oferindu-i nu doar cunoștințe de bază, ci și abilități sociale și emoționale necesare în viața de zi cu zi. Decizia de a-i refuza copilului o astfel de formă de educatie poate avea consecințe din punct de vedere al dezvoltării sale cognitive, sociale, emoționale și academice.
Copiii care merg la grădiniță beneficiază de un mediu educațional structurat, unde își dezvoltă o întreagă serie de abilități. În primul rând, este vorba despre limbaj și comunicare. Prin interacțiunea cu educatorii și colegii, copilul își îmbunătățește vocabularul și capacitatea de exprimare. De asemenea, își formează abilități de rezolvare logică a problemelor, activitățile de învățare timpurie construind bazele gândirii critice. Un aspect de o importanță majoră este acela că, la grădiniță, copilul se pregătește pentru școală. Este un fapt dovedit acela că un copil care nu a frecventat grădinița va avea dificultăți de adaptare la rigorile vieții de școlar.
- CITEȘTE ȘI: Cum îi învăţăm pe copii gândirea critică
„Noul mediu – școala – îl poate copleși pe copilul care nu a fost la grădiniță”
Pentru a afla cu ce provocări se confruntă în Clasa pregătitoare un copil care nu a frecventat grădinița am stat de vorbă cu învățătoarea Rodica Boaru. Conform acesteia, prima dificultate pe care o întâmpină copilul este separarea de părinți, iar acest lucru face ca perioada de acomodare la școală să fie mai îndelungată și mai grea. „Apoi, acestor copii le sunt total necunoscute noțiunile de rutină școlară, fiindu-le foarte greu să înțeleagă lucruri de bază, cum ar fi că trebuie să stea în bancă sau să ceară permisiunea pentru diferite activități. Nefiind obișnuiți să interacționeze cu un grup mare de copii, adesea au probleme în a colabora, dar și a respecta regulile colective”, explică învățătoarea.
O altă caracteristică a acestor copii, conform cadului didactic citat, este vocabularul mai sărac și dificultățile în exprimare, în comparație cu acei copii care au frecventat formele de învățământ preșcolar. „De asemenea, capacitatea de concentrare și cea de gestionare a emoțiilor este scăzută la acești copii, pentru că ei nu au avut ocazia să fie expuși la situații similare, în colectivitate. Noul mediu, școala, pe bună-dreptate îl copleșește pe copilul care nu a fost la grădiniță, existând tendința de a fi mai retras, iar adaptarea să fie pentru el greoaie”, explică învățătoarea Rodica Boaru.
Alte probleme pe care le întâmpină acești copii sunt lipsa obișnuinței de a colabora, de a împărți cu cei din jur și de a gestiona conflicte. De asemenea, nu sunt la fel de independenți și de siguri pe abilitățile lor cum sunt copiii care au fost la grădiniță. Un alt aspect care poate fi problematic este lipsa dezvoltării motricității fine (mișcarea degetelor și a mâinii), care determină mânuirea creionului.
- CITEȘTE ȘI: „În prima zi de școală, am emoții că băiețelul meu nu se va integra. Pentru mine, mama avea emoții că n-o să fiu cuminte”
De la ce vârstă poate copilul să meargă la grădiniță
În România, potrivit Ministerului Educației și Cercetării, în grupele de nivel preșcolar pot fi înscriși copiii cu vârste între 3 și 6 ani, în limita planului de școlarizare aprobat. Numărul de locuri care se alocă anual asigură, cu prioritate, cuprinderea întregii generații a copiilor de 4 ani în grupa mijlocie și cuprinderea întregii generații a copiilor de 5 ani în grupa mare din învățământul preșcolar. Grădinița este organizată pe trei niveluri: grupa mica (3-4 ani), grupa mijlocie (4-5 ani) si grupa mare, pregătitoare pentru școală (5-6 ani).
Nu se poate spune că există o vârstă optimă pentru a înscrie copilul la grădiniță, însă dezvoltarea lui emoțională este un reper important. Iar vârsta de 3 ani îndeplinește această condiție și poate fi considerată potrivită, copilul având nevoie de colectivitate și interacțiune de mai lungă durată cu copiii.
Cum să îți pregătești copilul pentru grădiniță
Pregătirea copilului pentru grădiniță este un pas important și poate face tranziția mai ușoară atât pentru cel mic, cât și pentru părinte. Iată câteva sfaturi utile:
Obișnuiește-l cu separarea
Dacă cel mic nu a stat până acum departe de tine pentru perioade mai lungi, începe treptat. Lasă-l pentru scurt timp cu bunicii sau cu o persoană de încredere. Explică-i că vei pleca, dar că mereu te vei întoarce.
Dezvoltă-i autonomia
Chiar dacă la grădiniță vor fi educatori și îngrijitori, copilul se va simți mai încrezător știind să facă singur unele lucruri. În primul rând, este necesar să știe să folosească olița sau chiar toaleta. Învață-l să mănânce singur, să se încalțe singur, să tragă fermoarul etc.
Creează-i o rutină asemănătoare cu cea de la grădiniță
Stabilește ore regulate pentru trezire dimineața, pentru mese și somn de după amiază, similare cu programul grădiniței. Include activități de citit, desenat sau joacă organizată.
Vorbește-i pozitiv despre grădiniță
Explică-i ce este grădinița și ce va face acolo, că va avea colegi de vârsta lui, că se va juca și va învăța lucruri noi. Explică-i și ajută-l să înțeleagă că uneori va fi nevoie să împartă jucăriile cu ceilalți copii, că va trebui să-și aștepte rândul, să spună „Te rog” și „Mulțumesc”. Dacă este posibil, ideal este să vizitați împreună grădinița înainte de începerea anului școlar. Lasă-l să vadă sala de clasă, locul de joacă și, dacă se poate, chiar să o cunoască pe educatoare. În discuțiile voastre despre mersul la grădiniță folosește un ton optimist și evită să-i transmiți îngrijorarea și emoțiile tale.