60% din actualele meserii dispar. Ce joburi vor avea copiii noștri

Theodora Fintescu, redactor

Peste 60% dintre meseriile de astăzi vor dispărea în curând, iar dacă te întrebi ce meserii vor avea copiii care încep acum școala, află că multe dintre ele nici nu au fost încă inventate.

Preocuparea principală a părinților în ceea ce privește educația este ca fiul/ fiica lor să aibă rezultate bune la școală, să aibă medii care să asigure accesul la un liceu bun și să facă o facultate pentru a avea garanția unei meserii bune. Teoretic, un astfel de traseu educațional i-ar putea asigura copilului un trai cel puțin decent. Practic, lucrurile stau altfel.

În ultimii ani, din ce în ce mai mulți părinți și specialiști în domeniul resurselor umane au devenit conștienți de faptul că ceea ce învață copiii în școală este total nerelevant pe piața muncii, iar discrepanțele se adâncesc pe măsură ce trece timpul. Și nu este vorba doar de informațiile teoretice asimilate în clasă, ci și de lipsa de competențe și atitudini care să îi ajute ulteriori pe tineri să-și valorifice cu adevărat inteligența și capacitățile la locul de muncă.

Cum se va schimba lumea în următorii ani

Specialiștii de la Forumul Economic Mondial susțin că 65% dintre meseriile de astăzi vor dispărea până în momentul în care copiii care încep acum școala vor ajunge la vârsta la care vor munci. Robotizarea, inteligența artificială, noile descoperiri științifice și tehnologice vor reseta piața muncii nu doar în țările puternic dezvoltate, ci și în cele ca România. Recent, a fost lansat pe piață un studiu realizat de INACO (un ONG alcătuit din specialiști în domeniul economic, analiști, consultanți, manageri), care arată cum se va schimba lumea în următorii ani, ce meserii vor dispărea, care dintre ele se vor transforma și în ce domenii vor apărea meserii noi.

Ce meserii rămân la loc de cinste

În următorii 25-50 de ani, principalele meserii ale viitorului vor fi legate de: Calculatoare / Robotică / Cercetare spațială / Energie și Mediul înconjurător / Sănătate / Medicină / Persoanele în vârstă / Învățământ / Divertisment / Afaceri / Publicitate / Social-media și Internet. Realizatorii studiului susțin că meseriile care nu sunt în pericol să dispară ca urmare a impactului tehnologic sunt în domeniile legate de asistența medicală, servicii dentare, nutritive, fizioterapie, antrenor fitness, teatru, film, muzică, educație, restaurant, coafor, reparații auto, service-uri variate, construcții, magazinele de produse de lux și artizanii lor etc. Toate acestea presupun interacțiuni complexe umane greu de automatizat.

Cei buni și creativi rămân, cei mediocri dispar

Meseriile tradiţionale, ca dulgher, instalator, electrician, frizer, mecanic auto, dentist, sunt dificil de robotizat, dar nu imposibil pe termen lung. Livrarea produselor cu forță de muncă umană va continua până la apariția sistemelor inteligente de infrastructură care să poată comunica prin senzori cu mașinile și roboții inteligenți, ceea ce dă o liniște pentru moment pentru șoferi sau mecanici, dar nu pentru mult timp. Meseriile în declin vor fi și în domeniul vânzărilor în magazine, odată cu tot mai multe cumpărături făcute online, însă fără a dispărea complet. Cert este că vor fi din ce în ce mai puţine. Casieria va fi în declin accentuat odată cu instalarea automatelor de autoservire, scanere, plățile electronice automate etc. În schimb, marketingul, avocatura etc. vor fi domenii în care doar cei mai buni vor rămâne pe piață, iar mediocrii vor dispărea.

Locurile de muncă ce nu vor dispărea vor fi cele creative, mai spun autorii studiului. Dar creativ” nu înseamnă artă sau advertising, ci a fi creativ în orice faci în plus față de o “mașină”. A fi creativ la locul de muncă sau în afacere înseamnă să oferi servicii sau să produci bunuri originale și vandabile. Înseamnă să adaugi o plus-valoare față de ceea ce ar putea face o mașină, chiar dotată cu inteligență artificială, o plus-valoare și față de ce ar putea face un concurent pe aceeași piață sau pe același loc de muncă.

”Trebuie să luăm măsuri pentru a prinde trenul acesta”

”Evoluțiile tehnologice, cercetarea științifică, revoluția digitală care se petrec sub ochii noștri nu ar trebui să ne prindă cu ochii închiși sau privind în altă parte. Trebuie să luăm măsuri pentru a prinde trenul acestor schimbări accelerate”, arată specialiștii de la INACO. Copiii și tinerii trebuie să fie ajutați să pornească spre viitor într-o direcție care să aibă ea însăși viitor, iar școala, familiile, companiile trebuie să conștientizeze nevoia de adaptare și să ia măsuri rapide în acest sens.

Pe lângă dobândirea informațiilor specifice, copiii ar trebui orientați și spre dezvoltarea de calități și atitudini care le vor permite integrarea pe piața muncii. Organizația Crimson Education arată că, în următoarele decenii, vor fi esențiale următoarele calități:

  • Flexibilitate mentală și capacitatea de a rezolva probleme complexe
  • Gândire critică
  • Creativitate
  • Sociabilitate
  • La toate acestea se adaugă nevoia de a avea cunoștințe suficiente pentru a ține pasul cu evoluțiile din jur (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică), cunoștințe care să îți permită să te desfășori în mediul digitalizat (Social, Mobil, Analitic și Cloud) și cunoștințe interdisciplinare: cu cât ești mai familiarizat cu domenii variate umane sau reale, cu atât vei avea mai multe oportunități.

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa