Elevii unei clase a VII-a din Pitești refuză să mai intre la ore și cer excluderea din colectiv a unui coleg diagnosticat cu ADHD. Copiii susțin că sunt agresați fizic și verbal de colegul cu probleme și, încurajați de părinți, refuză participarea la ore, acumulând absențe. La zece absențe, lor li se va scădea un punct din nota la purtare.
„Copilul a fost transferat în semestrul doi, anul trecut, ca alternativă de integrare la noi în clasă. Copiii au încercat să-l integreze, ei, noi, profesorii, şcoala, numai că de la limbaj nepotrivit, am ajuns la loviri”, a susținut în fața presei Iuliana Pârvu, președintele comitetului de părinți.
Conducerea școlii precizează că băiatul cu ADHD face terapie și că este dreptul lui să participe la cursuri. ”Trebuie să-l integrăm, să-l primim la școală, să-l educăm”, a declarat Alin Dan, directorul Școlii 16 din Pitești, pentru jurnaliștii de la Digi 24. ”La rândului lui, psihologul școlii îi ține partea și precizează că băiatul nu reprezintă un pericol social.
Dreptul lor la educație
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educație este de părere că o parte a vinei aparține și profesorilor. „Din păcate, nu toţi profesorii au competenţele necesare pentru a gestiona astfel de situaţii şi pentru a gestiona într-un mod cât mai pedagogic şi firesc cu putinţă integrarea copiilor în învăţământul de masă. Pentru că trebuie spus foarte clar: aceşti copii trebuie să îşi găsească locul într-o clasă.”, a declarat Mirabela Amarandei pentru Digi 24.
Cum se manifestă copiii cu ADHD
Într-un interviu acordat Totul Despre Mame, conf. univ. dr Olivia Timnea a explicat ce este ADHD și cum se manifestă copiii care suferă de această afecțiune. ”ADHD este o tulburare de comportament caracterizată prin imposibilitatea pacientului diagnosticat de a-şi menţine atenţia şi de a se concentra asupra unui lucru fără a fi distras, de impulsivitate şi hipereactivitate. Afectează funcţiile executive sau abilităţile cognitive necesare pentru a planifica, organiza şi finaliza diverse sarcini”. Medicul precizează că boala are un debut precoce, înaintea vârstei de 7 ani, şi apare ca o combinaţie între hiperreactivitate, comportament dezordonat şi lipsa de atenţie şi concentrare.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.