Iohannis: Grădinițele, creșele, after school-urile și școlile private se pot deschide după 15 iunie

Theodora Fintescu, redactor
când se deschid grădinițele
Deși starea de alertă se va prelungi, dat fiind faptul că numărul infecțiilor nu a scăzut semnificativ, grădinițele se pot deschide.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, 09.06.2020, că după data de 15 iunie se pot deschide grădinițele, after school-urile, grădinițele și școlile private care oferă programe de vară.

Președintele a anunțat că starea de alertă se va prelungi și după data de 15 iunie, dat fiind faptul că numărul zilnic de infecții este încă mare. Totuși, după data de 15 se vor lua noi măsuri de relaxare, care implică și deschiderea grădinițelor, a creșelor, a școlilor și a after school-urilor private. Ministerul Educației va anunța în curând care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească instituțiile de învățământ pentru a funcționa în siguranță.

Distanță de un metru și jumătate între copii

Un prim pas a fost făcut de Centrul Naţional de Evaluare şi Promovare a Stării de Sănătate, care a elaborat un ghid cu principalele reguli de igienă care trebuie respectate în momentul redeschiderii grădinițelor și a creșelor. Iată care sunt acestea:

  • Curăţenia generală înainte de redeschidere se va face prin eliminarea prafului, spălare cu apă şi detergent şi apoi clătire repetată cu apă potabilă.
  • Drumul prin curtea unităţilor preşcolare trebuie bine delimitat şi semnalizat, cu respectarea normelor de distanţare fizică. Totodată, sosirile şi plecările trebuie eşalonate, pentru a se putea păstra distanţarea fizică, de un metru și jumătate.
  • Distanţarea fizică de un metru şi jumătate se va asigura şi în sălile de clasă, în  dormitoare şi în sălile de masă.
  • Jucăriile care nu pot fi spălate treebuie eliminate din clasă, iar materialele de învăţare vor fi individualizate.

Locurile de joacă din mall rămân închise

Tot după data de 15 iunie se redeschid și mallurile, dar locurile de joacă din interiorul lor rămân închise. Evenimentele private se pot organiza cu participarea a 20 de persoane în interior și 50 de persoane în exterior.

În continuare, în starea de urgență este obligatorie purtarea măștii în spațiile închise și păstrarea distanței sociale de un metru și jumătate. În acest moment, în România sunt 20.749 de cazuri de coronavirus confirmate, iar 14.910 persoane s-au vindecat.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa