Când este ”Săptămâna altfel” în 2018

Theodora Fintescu, redactor

În anul școlar 2017- 2018, conducerea instituțiilor de învățământ poate decide care este perioada în care organizează programul ”Săptămâna altfel 2018”.

Ministerul Educației cere școlilor să desfășoare acest program până în data de 31 mai 2018 și să nu coincidă cu perioada alocată susținerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului.

Programul nu se poate suprapune nici peste etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare, acestea organizându-se, în general, în perioada vacanţei de primăvară. Structura anului școlar 2017- 2018 prevede că vacanța de primăvară din acest an școlar va avea loc în perioada 31 martie – 10 aprilie 2018, iar vacanța de vară în 16 iunie – 9 septembrie 2018.

Activități pentru ”Săptămâna altfel” în 2018

Programul ”Săptămâna altfel” se desfășoară pe perioada a cinci zile consecutive, în care elevii vin la școală, dar nu fac lecții, ci participă la activități din următoarele categorii:

• Dezvoltarea personală
• Relaționarea cu prietenii și familia
• Orientarea vocațională
• Voluntariat, acțiuni civice, protecția mediului
• Sport și sănătate
• Înțelegerea unor fenomene sociale, politice, fizice, biologice etc.
• Cunoașterea unor personaje, personalități, istoriei și/sau altor culturi și civilizații
• Exprimare și/sau cunoaștere artistică și a patrimoniului cultural etc.

Programe speciale la teatre și muzee

Activitățile din cadrul programului ”Săptămâna altfel” din 2018 pot fi propuse de profesori, părinți, elevi și alese în funcție de preocupările și dorințele celor din urmă. Activitățile pot consta în: excursii, vizite, competiții, participarea la spectacole, proiecte, cursuri din diverse domenii, ateliere de creație, experimente etc.
O serie de organizații civice sau de mediu propun anual școlilor activități pentru ”Săptămâna altfel” sau sunt dispuse să organizeze, la cererea școlilor, evenimente/ cursuri pentru copii. De asemenea, muzeele organizează ateliere, iar o serie de instituții de teatru pregătesc spectacole special pentru acest eveniment, cu prețuri reduse pentru elevi.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa