Care ar fi vârsta potrivită să învățăm copilul să scrie? Cum să procedăm fără a-l forța? Ce metode să folosim care să îi trezească interesul? Sunt doar câteva dintre întrebările părinților de preșcolari când vine vorba despre scris.
Iată câteva recomandări ale specialiștilor de pe vseodetyah.com. Între începerea învățării și primul cuvânt scris poate trece destul de mult timp, descurajant pentru părinți. Dar acesta este un proces normal căci este una dintre abilitățile cele mai complicate care cere concentrare, capacitatea de a ține corect pixul și capacitatea de a forma litere.
De la ce vârstă să învățăm copilul să scrie?
Pedagogii nu recomandă ca acest proces să înceapă prea devreme. Literele de tipar, mai ușor de scris, pot fi învățate de la cinci ani. Aceasta nu înseamnă că până atunci copilul nu interacționează cu literele. Ba, din contră, e bine să îi arătați litere în cărți, să răsfoiți împreună abecedare simple cu multe desene.
Etapa de pregătire
Încă înainte de a împlini trei ani, dar mai ales după aceea, puteți face împreună exerciții care îi dezvoltă motricitatea fină prin desenat, origami, jucatul cu plastilina și aluatul, construirea cu ajutorul cuburilor, îmbrăcatul și dezbrăcatul, etc. Gimnastica degețelelor, foarte utilă în această perioadă, ar putea să-l distreze dacă e însoțită și de o poezie simpatică:
Degetul mare,
Pleacă la plimbare
Arătătorul, duce bastonul
Mijlociul, duce pardesiul
Inelarul, duce geamantanul
Degetul mic, pentru ca e mic,
Duce un covrig.
Mai multe poezii pentu gimnastica mâinilor găsiți pe Totul Despre Mame
Câteva recomandări
1. Activitățile de învățare a literelor trebuie să aibă loc zilnic, dar să nu depășească 10 minute. Este timpul maxim în care un copil poate fi atent pe o activitate. Dacă exagerați, veți avea un efect invers.
2. Creați un spațiu de joacă, în care copilul învață. O masa goală cu un pix și o foaie este dezarmantă și pentru un adult, darămite pentru un copil.
3. Primul instrument de scris al copilului trebuie să fie creionul și nu pixul. Este mai ușor de coordonat. Ideal ar fi un creion cu trei laturi pentru a facilita ținerea corectă în mână.
4. Creionul se ține pe falanga de sus a degetului mijlociu, iar arătătorul și degetul mare îl fixează în această poziție.
Cum să creşti un antreprenor. Nu-i cere performanţă la toate materiile şi susţine-i pasiunile!
5. Atenție la postura copilului. Acum învață cum să stea corect la masa de scris.
6. Înainte de a începe învățarea scrierii literelor, se recomandă să deseneze linii verticale și orizontale, cercuri și alte forme care ajută mâna să formeze mai apoi literele.
7. Pentru primele ore, când copilul abia deprinde literele de tipar, cu are nevoie de caiet cu linii, foile de desen sunt suficiente.
8. Începeți cu literele simple: O, A, L, N, T, V, etc ca apoi să treceți la cele complicate: R, W, B, F, G, etc.
9. Orice ați face, nu așteptați rezultate imediate. Presiunea, cearta, îndârjirea, toate au efect negativ asupra dorinței copilului de a învăța și de aceea este recomandată mai degrabă atmosfera relaxată și atitudinea jucăușă.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.