Bugetul pentru Educație în București, redus cu 22%. Școlile, grădinițele și programele after school, cele mai afectate

Theodora Fintescu, redactor
Investi, reduse drasticțiile în școli
Banii pentru investițiile în infrastructură se reduc semnificativ.

Bugetul pentru Educație al Primăriei Capitalei va fi redus cu aproape 22%, potrivit unui proiect de hotărâre pentru rectificare bugetară. Cele mai mari reduceri se fac la investițiile în infrastructura școlară. 

Primăria Capitalei trebuie să facă o rectificare bugetară totală de 608 milioane de lei, după ce impozitul pe venit a scăzut la 10%, cotele defalcate pentru administrația locală nu au crescut, iar Guvernul nu a mai alocat sumele promise pentru echilibrarea bugetelor.

Programele after- school din Sectorul 5, lăsate fără bani

Conform proiectului, Pentru învățământul primar și gimnazial, bugetul se reduce aproape cu jumătate, iar cele mai afectate sunt școlile cu profil sportiv. De asemenea, se reduc semnificativ banii alocați inițial către construcțiile în care funcționează programe de after school. Această situație se găsește la următoarele școli cu after school din sectorul 5:  Liceul Teoretic Ion Barbu, Școala Gimnazială 103, Școala Gimnazială 134, Școala Gimnazială 136, Școala Gimnazială Mircea Sântimbreanu.

În cazul liceelor, din bugetul de 15.489.000 lei alocat inițial, se va reduce suma de 5.527.000 lei, bani alocați extinderii sau modernizării Grupului Școlar Nichita Stănescu, Liceului Benjamin Franklin și Liceului Teoretic Ștefan Odobleja.

Gabriela Firea: e vina Guvernului și a Opoziției

Primarul Gabriela Firea a postat un mesaj pe Facebook, în care acuză acuză Guvernul de această situație și susține că dacă ar fi depins de ea, ”lucrurile ar fi stat altfel”.
Postarea integrală a Gabriela Firea este următoarea:
 

Când la finalul anului trecut și începutul acestui an am atras atenția în nenumărate luări de atitudine publice, că Bugetul Primăriei Capitalei este masacrat, parcă am vorbit în pustiu. Pe bună dreptate, celor din țară nu avea de ce să le pese – au ei problemele lor -, iar cei din București au tăcut mâlc. Toți!

Parcă luptăm pentru bugetul meu personal, nu al Primăriei Generale : singură care achita facturile serviciilor publice pentru toată Capitală : subvenții și investiții în transport public în comun, nefăcute de peste 15 ani, subvenții și investiții nefăcute 30 de ani pentru termificare (apă caldă și căldură), investiții în 19 spitale, 300 clădiri de consolidat )în 30 de ani s-au refăcut doar 20), finalizare lucrări de infrastructură începute, demararea altora noi, absolut necesare.

Am vorbit atunci răspicat și cu argumente în legătură cu pericolul care se abate peste noi. Toți cei care ar fi trebuit să se sensibilizeze și să nu permită amputarea bugetului erau preocupați cu alte teme.

Opoziția mea din București – draga de ea : fără niciun proiect, fără nicio idee, fără niciun program/plan, doar cu Jos Firea în gură! -, a profitat din plin, bucurându-se că ne este diminuat dramatic bugetul. Cinism politic de înalt nivel!

Acum, când se simt din plin “roadele” semănate, și am ajuns să ne împrumutăm pentru a plăti factură la gazele consumate peste iarnă, și când suntem nevoiți să mai reducem din cheltuieli, în așteptarea rectificării bugetare din august, brusc s-au trezit unii din visare și își dau seama că ce spuneam acum câteva luni nu era victimizare sau văicăreala! Ci purul adevăr!

Cu o postare pe FB, cu o încurajare în presa ostilă mie, cu un comentariu neavenit, nu se repara bugetul peste noapte! Îi asigur, însă, pe toți detractorii mei că vom ieși la liman și nu vom muri, așa cum speră vajnicii “luptători” ai formelor fără fond.

În sfârșit, pare că au înțeles până și criticii mei cei mai absurzi – neavând alt scop și ocupație în viață – că, ce să vezi?

NU Firea a condus sau conduce Guvernul!
NU Firea a condus sau conduce Ministerul de Finanțe!
NU Firea a condus sau conduce PSD!

Am fost printre puținii care au avut luciditatea să spună lucrurilor pe nume când și PSD, și imaginea guvernului, se mai puteau reface în ochii românilor.

Îmi pare acum că toți am fost dizidenți! Să nu se îmbete cu apă rece cei ce cred că oamenii pot fi păcăliți. Ei știu mai bine decât ne imaginăm faptele fiecăruia dintre noi. Și dinainte de politică, și din politică!

Cum rămâne cu Bugetul Capitalei, victima pedepsei politice? Să sperăm că ne primim măcar acum ce ni se cuvine, nu cerem nimic în plus, nu cerșim! Este dreptul bucureștenilor din impozitul pe venit! Taxele și impozitele locale se încasează de către primăriile de sector, nu de către PMB.

Și răbdarea mea, și sunt convinsă că și a bucureștenilor, este cam pe sfârșite. Iar ei știu foarte bine cine le-a tăiat bugetul nedrept și cine trebuie acum să îndrepte greșeală, pentru că are pârghiile executive necesare.

Orice om de bună-credință știe că, dacă ar fi depins de mine, cu totul și cu totul altfel stăteau lucrurile!
Dar, poate nu e totul pierdut definitiv!

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa