Activități creative pentru copii – 11 idei ieftine, dar spectaculoase

Geo Mihalcea
Colajul este una dintre cele mai îndrăgite activități creative pentru copii

Activități creative. Imaginația nu are limite, știai asta, nu? Stimulează-ți copilul încă de mic să fie creativ, să-și dezvolte potențialul artistic și lucrați împreună cele mai invetive „opere”. Îți propunem 11 idei de activități pe care le puteți face la orice vârstă și deloc costisitoare. Ingredientul cel mai important îl aveți deja: cretivitatea. Spor la fabricat artă și distracție plăcută alături de copilul tău!

Orice zi este potrivită pentru un moment artistic. Aruncă o privire în articol și vei vedea că majoritatea elementelor necesare se găsesc deja la tine în casă. Pentru unele va trebui să faci o scurtă plimbare în parc, să aduni pietre ori frunze, deci…nimic mai simplu să fii artist!

1. Colaj de sezon

Cei mici adoră să taie, să lipească, să combine imaginile într-un mod neașteptat. Pentru a realiza această activitate îi poți pune la dispoziție reviste vechi, hârtie colorată, foarfecă și lipici. De restul se va ocupa singur! Alegeți împreună o temă și ajută-l în momentele în care are ceva dificil de decupat. Organizează-i o expoziție cu lucrările realizate pentru a se simți motivat să continuie pe calea artistică!

2. Pictură pe pietre

Când mergeți în parc, la țară ori la pădure căutați pietre cu o suprafață cât mai plată. Spălați-le bine împreună și lăsați-le la uscat peste noapte. Pentru ca pictura să fie rezistentă, folosește acuarele de calitate, fără a le dilua cu prea multă apă. Ce să picteze pe pietre? Tot ce-i face lui plăcere! Arta nu are limite! Încearcă și tu să-ți pui imaginația la treabă și bucură-te de magia culorilor împreună cu cel mic!

3. Flori din hârtie plutesc pe farfurie

Ai nevoie de puține materiale: carioci, o coală de hărtie, foarfece și o farfurie plată în care ai pus apă. Se desenează câteva conturi de flori clasice (un cerculeț în mijloc și câteva petale ovale), apoi se colorează și se decupează. Se îndoaie petalele înspre cerculețul din mijloc și se pun pe suprafața apei, cu capul în jos. Vei observa cu bucurie că ele se deschid în câteva clipe și plutesc! Dacă vrei să vezi mai întâi cum a făcut un copil acest experiment artistic, privește filmulețul de mai jos!

4. Evantaie colorate

Dacă copilul tău nu a făcut niciun origami până acum, începe cu cea mai simplă variantă posibilă: învață-l să facă un evantai! Tot ce vă trebuie este o coală de hârtie și niște carioci sau creioane colorate. Pune coala pe o suprafață tare, pentru a putea realiza îndoiturile cât mai bine. Începe de la strânga la dreapta să faci pliuri, orizontal, care să nu fie mai mari de 1,5-2 cm. Roagă copilul să decoreze în stilul său fiecare pliu al evantaiului pentru a-i da un stil cât mai original!

Activități creative: fă artă din ce ai prin casă!

5. Ghirlande din frunze

Când ieșiți în parc, la plimbare, ia cu tine o pungă în care să adunați frunze de mărimi și forme diferite! Când vă întoarceți acasă, înșirați-le pe o sfoară groasă de lungimea ferestrelor casei voastre. Le pueți atârna la geam și vă veți bucura zilnic de o decorațiune „bio” făcută în doar câteva clipe!

6. Iepurași coconași

În câteva minute copilul tău poate avea propria sa gașcă de prieteni urechiați!

Chiar dacă nu este Paștele, copiii tot iubesc iepurașii. De ce să nu își facă propria gașcă urecheată, cu ce culori vrea el? Ai nevoie de bețișoare de înghețată (plate, din lemn), un pistol de lipit, acuarele și hârtie colorată (cartonată). Pentru fiecare iepuraș vei avea de nevoie de 6 bețe: 5 le lipești între ele în poziție verticală (eventual pe un carton, ca să stea mai bine și apoi decupezi de jur împrejur), iar al șasea este cel care delimitează pălăria (vezi foto alăturat). Iepurașul va fi colorat la alegere, apoi în vei face mustăți asortate din hârtie colorată! Spor creat prieteni mustăcioși!

7. Bărcuțe pe lac

Cu siguranță n-ai uitat să faci bărcuțe din hârtie. Era una dintre distracțiile favorite atunci când erai copil. Învață-l pe puiul tău cum se face, lucrând fiecare pas împreună, el imitându-te secvență cu secvență. Repetați operațiunea de câteva ori și așa veți avea propria voastră flotă! Ia un lighean, pune apă până la jumătatea sa și lăsați-le câteva minute să plutească. Va fi un spectacol pe cinste!

Activități creative: Reciclează și crează!

8. Avion din sticle de plastic

Ușor de făcut, distracție garantată! Ce-ți trebuie? O sticlă de plastic de 0,5 l, foarfece, bandă adezivă, lipici și două cartoane colorate. Îți mai trebuie doar câteva minute să privești filmulețul de mai jos, care îți va arăta pas cu pas ce trebuie făcut pentru ca noua jucărie a copilului tău să fie gata în câteva minute!

9. Animăluțe din tuburi de hârtie igienică

Reciclează orice! Chiar și tubul de hârtie igienică! Reciclează și transformă în artă! Asta să fie noua deviză a familiei tale. Când ai strâns deja mai multe tuburi, adunați-vă toți ai casei și petreceți împreună momente creative! Pe lângă tuburi, vei mai avea nevoie de hârtie colorată, lipici, foarfece și carioci. Albinuțe, buburuze, iepurași, puișori ori ursuleți vor ieși din mânuțele și imaginația voastră. Când toate vor și gata, nu uita să le găsești un loc potrivit în casă, pentru a vă aminti mereu cu plăcere ziua în care le-ați realizat!

Îmbină utlul cu plăcutul și realizează activități creative recicând obiectele din casă!

10. Stilul emoji

În filmulețul de mai jos vei descoperi cum să umpli camera copilului tău de veselie în stilul emoji! Ai nevoie de coli albe de hârtie, 2 coli de hârtie galbenă cartonată, carioci, un pahar și mult chef de distracție. Iată cum poți face un suport de creione, un semn de carte, o ștampilă și un carnețel personalizat în doar câteva minute!

https://www.youtube.com/watch?v=kw1Mgsy8bvU

11. Rame noi la poze vechi

Nimic mai simplu! Alege împreună cu micuțul tău ce fotografii vrei să fie expuse la „colțul cu amintiri” și puneți-vă pe treabă! Îți mai trebuie doar câteva cartoane de hârtie colorată, lipici, carioci și o foarfecă! Taie în două fiecare carton și lipește în mijlocul său fotografia. Rama obținută astfel o puteți decora fie desenând diverse forme pe ea, fie lipind stikere, biluțe sau chiar nasturi mici și colorați de jur împreujur!

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa