Acomodarea la grădiniţă sau la şcoală. Ce pași ar trebui să urmați și ce trucuri funcționează

Raluca Dumitrică

Acomodarea la grădiniță sau la școală. Pași pentru o acomodare cu succes la grădiniță sau la școală. Toamna îi aduce pe bobocii noștri în bănci, dar adună și emoții și dificultăți de acomodare cu grădință sau cu școala. Iată cum putem să le facem copiilor noștri tranziția mai ușoară către această etapă din viața lor.

Îmi aduc aminte și acum de prima mea zi mea de grădiniță și de pașii mamei, care se depărta pe coridorul gri, lăsându-mă ușor descumpănită de noua stare de fapt. Privirea blajină a educatoarei și prezența fratelui meu în aceeași grădiniță m-au făcut să trec peste disconfortul de a nu mai fi cu mama, dar acomodarea cu o nouă rutină, noi personaje și noi reguli a fost destul de dificilă, per ansamblu.

Din fericire, astăzi există o serie de variante prin care putem atenua disconfortul pe care îl simt bobocii noștri atunci când rămân la grădiniță sau la școală. Tot cu ajutorul lor îi putem face pe copii să îndrăgească această nouă și importantă etapă și să se acomodeze mai rapid.

Vă recomandăm și cartea Parenting cu iubire. Descoperă-ți instinctele de părinte, pe care o puteți cumpăra de AICI

Acomodarea la grădiniță sau la școală. Pregătirea începe din timp

Nici noi nu se simțim prea confortabil atunci când începem o nouă fază a vieții noastre, alături de oameni și locuri noi, așa că pentru un copil impactul noutății poate să fie chiar mai mare decât ne-am fi așteptat. O soluție pentru a-l familiariza pe copil cu ceea ce urmează este prezentarea grădiniţei sau a şcolii, descrierea ei şi stabilirea unei eventuale întâlniri cu educatoarea sau cu învăţătoarea care îi va fi alături în următorea perioadă.

Ar fi util ca înainte de începerea primului an şcolar să treceţi periodic, timp de câteva săptămâni, pe lângă zona în care se află instituţia de învăţământ aleasă, spunându-i celui mic că acolo se află locul în care se va juca, va învăța și va lega noi prietenii.

Următorul pas este efectuarea unei vizite propriu-zise la grădinița la care va merge copilul, astfel încât cel mic să poată să-și formeze o imagine concretă asupra acesteia și să nu fie luat prin surprindere în prima zi de școală. Este foarte posibil că însuși copilul să îți spună că nu-i place un anumit lucru sau că ceva îi creează un disconfort și sunt șanse să poți remedia acest aspect până să înceapă școala.

Acomodarea la grădiniță sau la școală. Formează o echipă cu personalul didactic

Suntem siguri că ai ales școala sau grădinița cu multă grijă, după ce ai cernut cu atenţie toate informațiile pe care le-ai putut găsi despre aceasta și despre echipa care se află acolo.

Este momentul să îi clădești și copilului tău acelaşi capital de încredere pe care îl ai faţă de instituţia aleasă. Descrie-i copilului corpul profesoral clar şi amănunţit, ca să nu fie luat prin surprindere, dar cu cuvinte pe care să le poată înţelege.

Dacă primele zile sunt dificile, o varianta ideală ar fi ca atât părintele, cât şi cadrul didactic să aibă aceeaşi abordare în gestionarea unui început anevoios al copilului în cadrul grădiniţei sau al şcolii. Nu este recomandat ca educatoarea sau învăţătoarea să îi spună copilului că e pe mâini bune, iar de cealaltă parte părintele să îi inducă temeri celui mic.

Acomodarea la grădiniță sau la școală. Nu prelungi despărţirea

Ştim că este un moment cu adevărat delicat, dar nu încerca să faci despărţirea cât mai lungă, deoarece cu cât momentul separării este mai lung, cu atât va dura mai mult până când cel mic se va obișnui cu noul program.

Atât timp cât copilul privește cu temere momentul în care părintele își ia la revedere de la el, nu va putea să se bucure de experiența şcolii, a colegilor și a activităților de acolo.

Copiii sunt diferiți

Copiii sunt foarte diferiţi, iar cel mai bun exemplu care îmi vine în minte este cel al fetelor mele, care au avut o abordare complet diferită față de primele zile la grădiniţă. Dacă fata mai mică mă pupa rapid pe obraz, după care se arunca în braţele educatoarei şi ale altor doamne din grădiniţă, sporovăind şi râzând cu gura până la urechi, fata cea mare a avut o perioadă de început mai dificilă, presărată cu lacrimi şi cu întrebările constante Când vii să mai iei? şi De ce nu stai şi tu aici?

Acum n-ar mai vrea deloc vacanţă sau weekend-uri şi şi-ar dori să se mute la şcoală, dacă s-ar putea, dar începutul a fost delicat şi ne-a luat ceva timp amândurora până să reuşim să facem trecerea cât mai uşoară.

6 sugestii pentru o acomodare de succes

1. Lasă-l pe cel mic să ia primele decizii. Ţin minte perfect prima zi de clasa întâi, când mi-am pregătit ghiozdanul pe care îl alesesm singură de la librărie, când mi-am îmbrăcat uniforma nou-nouţă, cu guler apretat, şi când am cumpărat de la florărie un buchet imens pentru doamna învăţătoare. Mi se părea că dintr-o dată sunt mai mare şi mai importantă, iar sentimentul acesta m-a ajutat să depăşesc cu bine tristeţea provocată de absenţa mamei.

De aceea, o altă idee utilă pentru un început de bun augur este să-l laşi pe cel mic să-şi facă singur ghiozdanul şi să aleagă chiar el hainele pe care vrea să le îmbrace în prima zi de grădiniţă sau de şcoală, încercând să dai un aer festiv acestei zile. Cumpăraţi împreună rechizite şi tot ceea ce este necesar pentru noul an şcolar, lăsându-l pe cel mic să aleagă ce îi place. Încearcă să nu-l constrângi în a cumpăra ceea ce vă doriţi voi, părinţii, pentru a nu-i crea vreo neplăcere care să se reverse asupra grădiniţei sau a şcolii.

2. Lasă-l să ia un obiect drag cu el. Dacă obiectul este vreo jucărie sau vreo carte, iar regulile grădiniţei nu permit acest lucru, poţi să îi daţi un abţibild sau un bileţel pe care să notezi sau să desenezi ceva, pe care să îl pună în buzunar sau în penar.

3. Explică, ajută, ascultă! Chiar dacă timpul este o noţiune destul de abstractă pentru copii, încearcă să-i explici celui mic la ce ora începe şcoala şi la ce ora se termină, astfel încât să îşi poată contura o idee referitoare la programul pe care îl va avea.

Nu-i neglija sentimentele, întreabă-l constant despre ceea ce simte şi spune-i că nu este singurul copil care trece prin emoţia începutului. De asemenea, explică-i mereu că orice problema va avea tu îl vei ajuta să o rezolve.

4. Arată-i copilului că ai încredere în capacitatea sa de a se acomoda cu noua experienţă, fă promisiuni de care te ţii şi nu-l dezamăgi pe copil! Spre exemplu, dacă îi spui că vii să îl iei la prânz, vino!

Nu-l minţi doar pentru că vrei să faci despărţirea mai uşoară şi vrei să împiedici un episod de plâns.

Acomodarea la grădiniță sau la școală

5. Testează câteva activități extrașcolare. O altă variantă pentru un start pozitiv în lumea şcolii ar fi să afli despre programul de activităţi de după şcoală, poate îl poţi înscrie la ceva ce-i face plăcere şi de care poate lega programul de studiu de dimineaţă.

Ar fi nemaipomenit şi dacă ai putea să-i faci cunoştinţă cu un coleg înainte de începerea şcolii, astfel încât să aibă un prim prieten, alături de care acomodarea să fie mult mai uşoară. În cazul copiilor care merg la grădiniță, încearcă să îţi duci copilul la nişte cursuri tematice de scurtă durată, care să aibă loc o dată sau de două ori pe săptămână, şi care să nu implice şi prezenţa părinţilor.

Astfel, copilul va avea ocazia să se acomodeze cu doamna simpatică ce îl va învăţa tot felul de ghiduşii şi nu va fi surprins de faptul că își va petrece timpul departe de mami și de tati.

6. Apelează la sfatul unui specialist. Un ghid foarte bun pentru a face ca tranziţia familie – mediu şcolar să fie cît mai uşoară este Grădiniţa mea favorită, semnat de psihanalistul Speranţa Farca, care oferă răspunsuri la întrebările noastre cu privire la această nouă etapă din viaţa familiei.

Vă recomandăm și cartea Parenting cu iubire. Descoperă-ți instinctele de părinte, pe care o puteți cumpăra de AICI

Cartea lui Robin Grille este ca o călătorie ghidată în care te vei redescoperi pe tine-copilul. Te va ajuta, de-a lungul lecturii celor peste 400 de pagini, să-ți deschizi inima și mintea spre schimbare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa