8 semne care arată dacă e pregătit copilul să stea singur acasă

Ramona Dinescu
copil singur in camera

La un moment dat orice copil va fi nevoit să stea singur acasă. Mai bine spus, orice părinte trebuie să-și lase copilul singur acasă. Dar când este copilul pregătit să o facă?

Poți face o probă și poți arunca acest subiect „când e bine să-ți lași copilul singur acasă?” printre mămicile din parc. Va fi absolut amuzant. Unele vor răspunde că nu-și vor lăsa copilul singur acasă nici în ruptul capului până ce acesta nu va merge la liceu, altele vor da răspunsuri de genul: „Dar cu tine a stat cineva când erai mică? Nu cumva erai cu cheia de gât?”. Cumva adevărat, însă pe mine aceste răspunsuri nu mă încălzesc deloc. Când eram noi mici și stăteam cu cheia de gât, societatea, orașul în care am crescut, condițiile erau altele. E ca și cum am compara mere cu pere.

Asociația Americană de Pediatrie, una dintre cele mai mari autorități în domeniu, recomandă supravegherea constantă a copilului cel puțin până la vârsta de 11-12 ani. În SUA, de exemplu, unele state au legi clare legate de supravegherea copilului, iar cei care nu-și supraveghează corespunzător copiii riscă chiar pedeapsa cu închisoarea. Legea românească menționează destul de ambiguu faptul că nesupravegherea copilului în cazul unei tragedii poate atrage după sine pedeapsa pentru părinte sau tutore, însă aceasta poate fi interpretată.

Ca orice mamă, chiar zilele trecute mi-am pus această întrebare: oare pot să-mi las copilul de șase ani singur acasă timp de o oră? Am decis că nu.

Publicația msn.com a sintetizat 8 semne care îți arată dacă cel mic e pregătit să rămână singur acasă.

Poate să rămână singur acasă dacă știe să folosească telefonul

Poate ar fi timpul să renunți la restricția aplicată și să-i pui copilului în mână telefonul tău, doar pentru a exersa. Dacă știe să formeze numere, atunci ar putea să o facă și în caz de urgență pentru a apela 112 sau pentru a te întreba la telefon cât timp are voie să se joace cu play station-ul. Ați putea să exersați și un joc de rol: Ia să vedem cum răspunzi la telefon fără să dezvălui că ești singur acasă.

Poate să rămână singur acasă dacă cunoaște regulile de prim ajutor în situații de urgență de bază

Crucea Roșie oferă cursuri de prim ajutor online pentru copii de 11 ani. Dacă știe protocolul de siguranță în caz de incendiu sau dacă știe să nu deschidă ușa nici unui străin, te vei simți mai în siguranță, iar el mai puternic atunci când ești nevoită să pleci pentru o oră la magazin. Fii atentă la obiecte sau materiale periculoase prin casă, precum chibrituri, lumânări sau cuțite, ca să te asiguri că nimeni nu va fi rănit.

Poate să rămână singur acasă dacă îi lași contactele de urgență pe frigider și știe să le folosească

Întotdeauna, pe ușa frigiderului, cu litere mari și cât mai la vedere trebuiesc trecute numerele de telefon de urgență: telefonul mamei, telefonul tatălui și 112. Fiecare pe un post it separat. Dacă are nevoie de ajutor iar tu nu ești disponibilă, el trebuie să știe exact pe cine să sune: un vecin, o rudă sau un prieten. Experții recomandă ca cel mic să aibă acces la cel puțin trei adulți în proximitate. Îi poți programa telefonul ca cele trei numere să fie primele în lista pentru apelare. Iar apoi informează-i pe acei adulți că pot fi contactați în situații de urgență.

Poate rămâne singur acasă dacă cunoaște date vitale

Adică: Numele complet. Adresa. Numărul de telefon. Copii de trei ani, de exemplu, pot memora aceste informații dacă le sunt prezentate într-un cântecel, așa că nu e niciodată prea devreme să începeți să compuneți niște versuri. Apoi puteți inventa un cod de cuvinte pe care el îl poate spune dacă are nevoie de ajutor. Și toți membrii familiei ar trebui să aibă un loc sigur de întâlnire în caz că se întâmplă ceva. Sună paranoic, de parcă am văzut prea multe filme americane, însă mie mi se pare că sună a oameni pregătiți pentru orice, mai ales în ziua de azi.

Poate rămâne singur acasă dacă știe să ia decizii corecte

Dacă copilul tău este impulsiv, are tendința de a se panica sau este ușor influențat de partea negativă a jucătorilor dominanți, ar fi mai bine să mai aștepți puțin până să-l lași singur acasă.

Poate rămâne singur acasă dacă îți poate pune de mâncare

Dacă ai mâncare în frigider, alimente ce se pot încălzi la microunde, ingrediente ce nu necesită folosirea aragazului, iar copilul le mănâncă singur, poate rămâne singur acasă. Dacă știe să se hrănească singur, va reuși să stea și câteva ore singur acasă.

Poate rămâne singur acasă dacă știe și respectă regulile casei

Înainte de a pleca, explică-i clar că tot tu ești responsabilă indiferent dacă ești acasă sau nu. Explică-i regulile și așteptările tale înainte de a ieși pe ușă, iar ca să te convingi, nu ar strica să-l spionezi puțin cu un device digital accesibil.

Poate sta singur acasă atunci când îți spune că este pregătit

Cu toate aceste sfaturi de parenting, comunicare cu copilul este cea mai importantă. Dacă copilul îți spune că este gata să rămână singur, mai mult ca sigur așa este. Copiii nu blufează într-o situație care ar putea să-i sperie. Pe de altă parte, dacă aprinde toate luminile și exprimă anxietate atunci când pleci de acasă, probabil că nu este pregătit să rămână singur.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa