6 pași ușori pentru ca cei mici să iubească matematica

Anca Vlad
să iubească matematica

Copiilor le este frică de multe lucruri: monștri, împușcături, Moș Crăciun, alarme, bărbați cu barbă. Dar mai este o teamă – fobie o numesc psihologii – pe care copiii o dezvoltă tot mai des: artimofobia. Fobia de matematică.

Este posibil ca tu să fii încă neliniștit de ecuații, dar copiii tăi nu…încă. Asta pentru că cei mici calculează în mod natural. Co-fondatorul companiei de software Tiggly, Azadeh Jamalian, explică: „Este surprinzător să lucrezi cu copii de 2 și 3 ani și să vezi cât de entuziasmați sunt de matematică. Nu este un subiect străin pentru ei.” Chiar dacă micuții nu pot să articuleze, aceștia fac adunări sau chiar împărțiri atunci când se joacă cu unități de jucării sau cuburi. Jamalian crede că motivele pentru care atât de mulți copii ajung să urască matematica sunt: a) școala, care elimină toată distracția din acest obiect de studiu și b) părinții tind să transfere anxietatea legată de matematică în mod genetic. Problema poate fi ușor rezolvată și nu are legătura cu aflarea lui x.

Stai calm-copiii pot detecta frica

Când scoți la iveală cele mai bune personaje când le citești de noapte bună, copiii pot simți cât de încântat ești să citești cu ei. În același timp, pot simți dacă o faci doar mecanic. La fel se întâmplă și în cazul temelor. Jamalian spune că „părinții care cred că nu se pricep la matematică vor transfera copiilor această teamă atunci când îi ajută la lecții.” Relaxează-te și fii un matematician model. Când conceptul împărțirii nu le spune nimic, poți folosi ursuleți de jeleu pentru a ale arăta ce se întâmplă când ai 5 și 3 îți sar în gură.

Matematica nu este o sarcină

Mulți adulți, inclusiv mulți profesori, cred că matematica este plictisitoare. ”Copiii se nasc să gândească în termeni matematici, iar ca adulți trebuie să fim conștienți de această abilitate și să nu credem că matematica este plictisitoare și trebui e să o facem amuzantă” spune Jamalian. „Distracția” este codul pentru a-i recompensa cu bunătăți sau pentru a transforma lecțiile într-un carnaval al deliciilor.  Această abordare are un rezultat negativ. Acest broccoli învelit în ciocolată transmite mesajul că matematica este ceva ce trebuie suportat pentru a primi ceva ce merită. Spune-le copiilor să păstreze această atitudine pentru altceva cum ar fi curățenia. Sau alergarea.

Leagă matematica de situații reale

Ar trebui să introduci matematica în ceea ce faci de câte ori este posibil. Bucătăria este locul perfect. Uite, aceste linguri au segmente. Folosește fraze ca „să adunăm” sau ”sa numărăm acestea” pentru a face legătura între adunările și scăderile pe care le învață la școală și pregătitul cinei. Și chiar dacă micuții tăi nu știu cum să compare mere cu portocale încă, până vor împlini 2 ani ar trebui deja să le numere.

Începând lecțiile de matematică înainte de a se afla în clasă, le oferi un avantaj. „Copiii care nu au parte de astfel de experiențe acasă, vor înțelege matematica mult mai târziu și le va dăuna atunci când vor fi introduși în matematica formală”, explică Jamalian.

Numără pașii. De câte ori urci pe scări, lasă-i să urce câte 2 sau 3 scări deodată pentru a-i face să numere din doi în doi sau din trei în trei. Greșești, ești concediat.

Joacă Monopoly. Nimic nu îi învață mai bine pe copii să numere decât banii cash. Dacă nu pot spune dacă au suficienți bani pentru hotel sau case în Park Place, nu pot câștiga. Și dacă ai observat, copiii urăsc să piardă.

Folosește evenimente curente. Echipa lor preferată de fotbal sau de volei le dă tuturor fanilor mici ocazia să calculeze repede în minte. Dacă le-a luat x ani să câștige Campionatul Mondial in 2016, ce an va fi peste alți 108?

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa