De ce e bine să îi ducem pe copii la bibliotecă – Cine vine cu noi în decorul magic al cărților de toate felurile?
Mulți dintre noi cred că bibliotecile sunt acele instituții serioase și întunecate, pe al căror frontispiciu scrie mare PLIC-TI-SI-TOR. Dar există oameni care au depășit prostul renume al bibliotecilor și au descoperit cu uimire o lume magică, unde plictisul nu prea își are locul. Și mai există o categorie de omuleți care nu au crezut niciodată că bibliotecile sunt plictisitoare. În primul rând, pentru că nu știu prea bine ce înseamnă cuvântul acesta lung cu multe silabe, și, în al doilea rând, pentru că bibliotecile pentru copii sunt locuri cu adevărat magice! Sunt locuri pline de culoare, lumină, jucării la tot pasul, pernuțe pe jos și toleranță mare pentru agitația copiilor. Iată de ce e bine să îi ducem pe copii la bibliotecă.
Sunt gratuite și, la sfârșit, poți pleca și cu câteva cărți sau povești audio în ghiozdan. Ce îți poți dori mai mult?
Ne plângem frecvent că fiii sau fiicele noastre nu iubesc cărțile, că nu se afundă în lectură așa cum o făceam noi la vârsta lor. Dar i-am invitat noi oare cu adevărat pe copiii noștri în lumea magică a cărților? Am făcut oare tot ce am putut pentru a înclina puțin balanța și în favoarea cărților? Vreau să vă propun astăzi o soluție și un pariu. Punem pariu că după ce mergeți la o bibliotecă pentru copii măcar o dată veți găsi și mai mult de șase motive pentru a reveni?
6 motive care vă vor convinge să îi duceți pe copii la bibliotecă:
1. Biblioteca îl introduce pe copilul tău în lumea cărților în cel mai plăcut și neagresiv mod. Nu trebuie să îi stabilești tu norme de citit și nici să te mai superi că ai dat o groază de bani pe o carte pe care el nici nu a deschis-o. Este imposibil ca la bibliotecă micuțul tău să nu găsească măcar o carte care să-l intereseze, fie că e vorba de monștri, dinozauri, insecte invizibile sau zâne cu aripi de borangic.
2. Bibliotecile pentru copii sunt child-friendly prin definiție. Chiar dacă una dintre bibliotecare se mai încruntă când nivelul de zgomot crește vertiginos, majoritatea angajaților știu că sunt acolo pentru a primi copii în lumea cărților și se poartă ca niște gardieni binevoitori și zâmbitori ai poveștilor.
3. La bibliotecă nu se găsesc numai cărți, ci și audiobook-uri, filme sau muzică. De multe ori, au și jucării, creioane colorate și carioci pentru copiii care vin pur și simplu să se joace. Dacă cei mici nu se arată prea încântați de cărți, îi poți aduce întâi pentru a împrumuta desene animate. Cu timpul, te asigur, se vor simți atrași și de rafturile cu cărți.
De ce să îi ducem pe copii la bibliotecă:
4.Bibliotecile sunt gratuite! Impozitele tale merg și către finanțarea bibliotecilor publice, așa că ar fi timpul să beneficiezi și tu de ele. Spre deosebire de librării și magazine, de la bibliotecă poți pleca acasă cu ce cărți sau CD-uri vrei, fără să scoți un leu din buzunar. Sau poate nu știi ce să faci într-o după-amiază ploioasă și, în loc să plătești un loc de joacă sau să te plimbi la mall, poți alege să petreci câteva ore citind și jucându-te la biblioteca pentru copii din orașul tău.
În București de pildă, există câte o bibliotecă pentru copii în fiecare sector (iată aici harta unde le poți găsi), iar Institutul Francez are desemenea o secțiune a bibliotecii dedicată celor mici. Îți propun să începi prin a descoperi ce biblioteci dedicate copiilor poți găsi în orașul tău!
5. Împrumutatul cărților este un bun prilej pentru a-ți învăța copilul să aibă grijă de cărți, pentru ca și alți copii să le poată citi după aceea. Este un moment bun să îi faci puțină educație ecologică, explicându-i cum economisim resursele planetei citind cât mai mulți o singură carte, în loc să o cumpărăm și să o ținem apoi la noi în bibliotecă. Îi va veni poate ideea să înceapă un schimb de cărți sau chiar jucării cu prietenii lui. Sau poate puteți alege împreună cărți de care el s-a plictisit pentru a le dona unei biblioteci rurale care are nevoie de cărți pentru copii.
6. Biblioteca nu este numai un centru de împrumut. La biblioteci se organizează frecvent ateliere pentru copii, cercuri de lectură ba chiar și cercuri de grădinărit. Toate sunt gratuite și au menirea de face biblioteca un loc cât mai prietenos.
Să nu te miri așadar dacă, după câteva stfel de vizite, copilul tău va întreba singur: Mami, astăzi mergem la bibliotecă?