5 octombrie este zi liberă pentru elevii din București. Datorită Referendumului ar putea fi liberi toți elevii din țară

Theodora Fintescu, redactor

Ziua de 5 octombrie este zi liberă pentru elevii din București și ar putea fi liberă în acest an și pentru restul elevilor și al profesorilor din țară. Este ziua Internațională a Educației care, în acest an, coincide cu ziua de dinaintea organizării referendumului pentru modificarea Constituției, care are loc în 6 și 7 octombrie. 

Anul trecut, de Ziua Educației, profesorii și elevii din București au fost liberi, pentru că acest lucru este prevăzut în contractul colectiv de muncă al dascălilor din Capitală. Aceste contracte de muncă au fost încheiate la nivelul Inspectoratelor școlare. În țară, deși nu se fac ore, elevii și profesorii trebuie să participe la activități aniversare dedicate Zilei Internaționale a Educației.

Secțiile de votare din școli trebuie amenajate vineri

Faptul că în acest an 5 octombrie este ziua de dinaintea Referendumului ar putea duce la declararea acesteia ca zi liberă în întreaga țară. Ioan Mihaiu, prefectul județului Bihor, a solicitat Inspectoratului Școlar Județean suspendarea oricăror activități în școli pentru a putea fi pregătite secțiile de votare. Solicitarea lui a fost trimisă către Ministerul Educației.

„La toate alegerile anterioare, care aveau loc duminica, exista o zi întreagă liberă, sâmbăta, şi de vineri după-amiază exista timp suficient. În aceste condiții însă, timpul este extrem de scurt, de vineri de la prânz, când se termină cursurile, pentru amenajarea secțiilor, pentru distribuirea materialelor, pentru distribuirea buletinelor de vot, pentru asigurarea pazei. Sperăm că această problemă se va pune la nivel național și că în cursul zilei de vineri vor fi suspendate cursurile astfel încât de joi după amiază să putem începe activitatea”, a declarat Ioan Mihaiu.

Zile libere în anul școlar 2018- 2019

În anul școlar 2018- 2019, elevii au următoarele zile libere:

  • 5 octombrie 2018 (vineri): Ziua Internațională a Educației: zi liberă în București și fără cursuri, dar cu participarea la activități festive, în țară
  • 30 noiembrie 2018 (vineri): Sfântul Andrei
  • 1 Decembrie 2018 (sâmbătă): Ziua Națională a României
  • 24 Ianuarie 2019 (joi): Ziua Unirii Principatelor
  • 1 Mai 2019 (miercuri): Ziua Muncii
  • 1 Iunie (sâmbătă): Ziua Copilului
  • 5 iunie (miercuri): Ziua Învățătorului: se va merge la școală, dar nu se vor face cursuri, ci activități festive

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa