5 metode de a aduce cărțile în viața copilului tău. Recomandările psihoterapeutului

Gyorgy Gaspar

Dacă îți dorești ca cel mic să citească, dar uneori este greu de convins să aleagă o carte, avem câteva idei pe care le poți încerca pentru a aduce în mod natural cărțile în viața copilului tău. Prichindeii își pot pierde răbdarea în fața cărților înainte să descopere tărâmul magic al poveștilor, de aceea poți combina lectura cu alte medii atractive pentru ei sau poți transforma totul într-o joacă.

1. Cei mici se dau în vânt după tehnologie; ecranele luminoase, camerele cu rezoluție mare și informațiile care apar la fiecare secundă îi pot atrage uneori mai mult decât orice pagină de carte. Dar între tipar și tehnologie nu trebuie să se ducă o luptă iar tehnologia poate susține lectura și poate duce la dragostea de cărți. Îndeamnă-i spre lectură prin intermediul noilor gadget-uri și alege cărți electronice pentru a le stârni curiozitatea, iar apoi, odată ce vor descoperi lumea magică a poveștilor, nimic nu îi va mai opri.

Îți propunem o lectură fascinantă pentru cei mici, cartea Moața, Creața și Grasu la bal, care cuprinde 12 povești cu tâlc din care copiii pot să învețe câteva lecții utile de viață. Cartea poate fi cumpărată de AICI

2. Cartea și filmul merg de multe ori mână în mână. Pregătește o seară specială în familie cu popcorn și ecranizarea unei cărți. Personajele vor prinde cu adevărat viață în fața ochilor curioși ai copiilor care vor putea pătrunde mai bine în universul în care se petrece povestea. Odată ce le-ai trezit interesul, trebuie doar să îi îndemni să-și urmărească personajele preferate și printre filele cărților: vizionați împreună primul film din seria Herry Potter și apoi urmăriți aventurile ucenicului vrăjitor în romanele care îi poartă numele.

3. Hai să jucăm un joc: îndeamnă-l pe prichindel să le citească cu voce tare jucăriilor preferate, celorlalți membri ai familiei sau animalelor de companie. Astfel el va fi cel care controlează întreaga situație, fără ca adulții să intervină dacă pronunță incorect sau greșește. Vei observa că se bucură de povești mai deschis și mai relaxat și își sporește încrederea în sine.

4. Copetiția poate fi un stimulet foarte bun. Și nu competiția cu cei din jur, ci o întrecere cu el însuși. Cel mic își poate stabili obiective de citit pentru ficare zi sau lună: un număr de pagini pe zi, un număr de cărți pe lună etc. Și poate chiar doborâ recorduri proprii citind în fiecare zi un număr mai mare de minute sau mai multe capitole decât până atunci. Cu timpul va realiza că a citit mai mult decât și-a propus.

5. Cititul poate fi stimulat și de un loc creat special pentru lectură: un colț confortabil și atrăgător menit cititului. Alege un loc luminos din casă, instalează un fotoliu comod sau multe perne colorate, adaugă o mini-bibliotecă doar pentru piciul tău și astfel ai delimitat o zonă deosebită, care să îl atragă și să îi crească pofta de citit.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa