4 pași pentru a-ți pregăti copilul pentru grădiniță pe parcursul verii

Daniela Ghiorghe
pentru gradinita

  În timp ce unii copii sunt speriați în privința primei zile grădiniță, alții abia așteaptă să înceapă. Perioada de dinaintea începerii grădiniței, reprezentată de cele trei luni de vară, este foarte importantă pentru că, de obicei, atunci li se amplifică sentimentele, fie ele pozitive fie negative.

  Vă prezentăm câteva sfaturi pe care să le aplicați în vara de dinaintea primei zi la grădiniță, pentru a vă pregăti copilul cât mai bine pentru această experiență.

  1. Familiarizați-vă cu locul

  Multe grădinițe oferă părinților șansa de a face un tur al instituției, înainte de a te decide dacă vor să-l înscrie acolo sau nu. Unele chiar au o perioadă de adaptare, în săptămâna de dinaintea începerii anului școlar. Nu uitați să vizitați și cantina, toaletele, locurile de joacă și birourile educatorilor. Copiii se pot adapta mai ușor dacă cunosc locurile în care își vor petrece timpul.

  1. Învață-l niște elemente de bază

  O temere comună a părinților este că micuții lor nu sunt pregătiți pentru această etapă importantă în viața lor – gradinița. Pentru a evita aceste sentimente, învață-l de acasă să spună alfabetul și să numere până la 10. În plus, poți afla programa școlară pentru primul an și să-l pregătești pentru cunoștințele de bază pentru a învăța mai repede.

  1. Independența este cheia

  Prima zi de grădiniță poate fi dificilă atât pentru copil, cât și pentru tine. Trebuie să fii conștientă că timpul petrecut departe de tine este valorificat și-l va face pe cel mic să se dezvolte într-un mod armonios. Iar copilul va trebui să învețe să facă lucruri fără ca tu să fii mereu lângă el, pentru a-l ajuta. Înainte de a începe cursurile, dă-i exemple de cum ar trebui să se comporte în anumite situații.

  1. Nu uita să te distrezi în timpul procesului de învățare

  Este important să-i inspiri copilului tău dorința de cunoaștere, curiozitatea și entuziasmul de care are nevoie pentru a face procesul de învățare unul plăcut. Dacă îi va plăcea de acum să afle lucruri noi, cu siguranță că, pe măsură ce va crește, va acumula mult mai ușor cunoștințe decât ceilalți colegi ai săi. Pe de altă parte însă, nu-i impune prea multă muncă pentru că efectul va fi invers. Tot ce trebuie să faci este să-i arăți că învățatul poate fi distractiv. Nu uita că perioada de formare în grădiniță îi va modela pe cei mici pe parcursul întregii vieții lor academice.

  Dacă ţi s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei găsi şi alte articole interesante.

  Foto: Guliver

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa