10 lucruri pe care să i le spui fetiței tale despre pubertate

Cristina Călin, redactor
discuții despre adolescență

Fetița ta crește mare și tot amâni discuția ”aceea” cu ea. Parcă nici nu știi cu ce să începi, nu știi cum va reacționa, ți-e teamă să nu te fâstâcești sau că nu îi vei da informațiile corecte. Conform todaysmama.com există 10 lucruri pe care orice mamă trebuie să i le spune fetei ei când se apropie de pubertate.

De ce este atât de stânjenitor?

Discuția poate fi un adevărat motiv de stres pentru amândouă, mai ales că nu avem cultura și educația deschiderii unor astfel de subiecte între mamă și copil. Dar trebuie să audă de la tine despre menstruație, modificarea sânilor și toate celălalte lucruri care i se vor întâmpla. Tonul tău trebuie să fie firesc, ca și cum i-ai explica cum trebuie să se spele pe dinți, pentru că, până la urmă, și acestea sunt tot aspecte care țin de sănătate. Rușinea ta și bâlbâiala nu vor face decât să o facă și mai confuză, să se rușineze de corpul ei și, mai târziu, să îi afecteze viața sexuală. Toate femeile au un vagin și este în regulă să vorbească despre el!

Sfaturi pentru mamele de fete despre simptomele premenstruale

Subliniează părțile pozitive!

Pentru băieți, pubertatea vine cu vești bune: vor crește mai înalți, vor deveni bărbați. Fetele primesc o mulțime de vești proaste: vei sângera în fiecare lună, îți vor crește sânii și va trebui să începi să porți sutien, vei fi tratată diferit, îți va crește părul în locuri în care nu vei vrea. Pare un adevărat coșmar pentru o fetiță de 12-13 ani. Tu, ca mamă, îi poți explica faptul că toate aceste schimbări deschid drumul pentru ceva minunat: transformarea în femeie, maternitatea. Menstruația nu este până la urmă decât un proces de mentenanță în care corpul nostru intră în fiecare lună.

Se cheamă uter!

Este important ca fata ta să știe din ce este compus aparatul ei reproducător și ce rol are fiecare organ în funcționarea organismului. Foloseșe denumirile medicale, pentru a nu o induce în eroare. Poți folosi un desen sau un atlas anatomic pentru a vă fi amândurora mai ușor.

Pubertatea precoce. Cinci adevăruri neplăcute și ce înseamnă ele pentru fiica ta

Sindromul premenstrual este adevărat, dar nu o scuză

Explică-i ce este și ce presupune el pentru o femeie, însă nu este neapărată nevoie să insiști asupra lui. Nu vei vrea să privească zilele de menstruație ca pe o perioadă foarte grea din lună, mai ales că nu se manifestă la toate persoanele.

Tampoanele externe nu sunt singura opțiune

Prezintă-i toate alternativele pe care le are pentru zilele acelea. Spune-i că pe lângă tampoanele externe, care pot fi și ele diferite, mai poate opta pentru cele interne sau pentru cupă menstruală. Când va veni momentul, las-o pe ea să aleagă varianta care i se potrivește cel mai bine.

Odată cu debutul pubertății, meseria de părinte se complică mai mult decât ți-ai putea imagina, iar tensiunea din casă crește. Lucrurile te-ar putea lua pe nepregătite, pentru că pubertatea se instalează acum mai devreme decât „pe vremea noastră”. Pentru a putea gestiona cu success această perioadă, Totul Despre Mame recomandă ghidul „Ups, pubertatea! Cum arată lumea adolescenților de azi și cum vorbim cu ei despre teme dificile“, lansată de editura ZYX Books, partener Totul Despre Mame.

Sindromul șocului toxic

Când atingi subiectul tampoanelor, ai grijă să îi spui câte ceva și despre sindromul șocului toxic. Dacă nici tu nu știi prea multe, nu trebuie decât să citești pe ambalajul tampoanelor interne, căci ele sunt răspunzătoare pentru șoc. Acest tip de infecție apare destul de rar, de cele mai multe ori atunci când acestea nu sunt folosite corespunzător: dimensiunea lor este prea mare sau nu sunt schimbate la timp.

Cum îi explici fetei tale să folosească absorbantele

E momentul pentru deodorant

Deși pare o chestiune banală, tinerilor care ajung la pubertate este necesar să li se amintească să facă duș zilnic, să-și schimbe lenjeria intimă, să se spele pe cap mai des, pentru că este o perioadă în care scalpul este mai sensibil. Acum este momentul când apare în peisaj și deodorantul și ar fi bine să mergeți împreună la cumpătături.

Când se epilează?

Momentul acesta este diferit de la persoană la persoană. În definitiv, poate face acest lucru atunci când ea nu se mai simte confortabil cu părul crescut în zone vizibile. Oricum, învaț-o care sunt metodele cele mai sigure și nu îi prezenta lama ca primă opțiune. O programare la cosmetică ar fi mult mai potrivită.

Pilozitatea excesivă la fetițe, una dintre problemele copilăriei

Acneea

Coșurile sunt cel mai vizibil semn al apariției pubertății. Tendința este de a folosi toate produsele de pe piață care promit să te scape de ele. Totuși, ele vor trece de la sine, dacă dieta este una corectă, dacă fetița ta se va odihni și se va hidrata corect. Este important să se spele pe față în fiecare zi cu produse adecvate situației.

Sutienul potrivit

Un sutien potrivit nu aduce doar confort persoanei care îl poartă, ci protejează și sânii de leziuni. Mergeți împreună la cumpărături și las-o să-și aleagă modelul preferat. Nu uita ca din când în când să verifici dacă mărimea este cea potrivită.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa