Febra la un copil este foarte frecventă în primii ani de viață, mai ales atunci când cel mic începe să meargă în colectivitate. Deși temperatura ridicată e un simptom normal în boală și semn al faptului că organismul luptă cu infecția, părinții se sperie deseori. Iată care sunt situațiile îngrijorătoare ce impun consult medical urgent, ce remedii poți folosi și ce trebuie să faci când copilul are febră!
E bine să doarmă copilul când are febră?
Febra, adică temperatura de 38°C sau mai mare, este răspunsul normal al organismului pentru a ajuta la combaterea infecțiilor prin producerea de anticorpi. La sugari și copiii mici, temperatura se măsoară cu termometru rectal, iar la copiii mari ea poate fi măsurată cu orice alt tip de termometru, la axilă, pe frunte sau în ureche.
Conform Academiei Americane de Pediatrie, principalul lucru pe care trebuie să îl facă un părinte atunci când copilul are febră este să îl facă să se simtă mai confortabil. Atunci când febra este una ușoară (în jur de 38 de grade Celsius) iar copilul doarme, nu e nevoie să fie trezit pentru administrarea medicamentelor împotriva temperaturii. În somn, organismul luptă cu infecția, iar odihna permite sistemului imunitar să acționeze împotriva virusului/ a bacteriei.
Cât timp poate sta copilul cu febră?
Răspunsul la această întrebare depinde de mai mulți factori. Dacă copilul tău are mai puțin de 3 luni, trebuie anunțat medicul imediat (cu excepția cazului în care au fost administrate vaccinuri – în acest caz, urmează sfatul medicului pentru febra cauzată de vaccinuri). Pentru copiii de până la 36 de luni, febra care durează mai mult de 48 de ore necesită o vizită la medic. Pentru copiii de 3 ani și mai mari, poți monitoriza febra până la 4 zile, dar mergi la medic dacă apar alte simptome care te îngrijorează. Orice febră peste 40°C, la orice vârstă, necesită un control medical.
Cum să procedezi când copilul are febră
Uneori, părinții își dau seama mai greu că cel mic are febră, mai ales dacă starea lui de spirit e una bună. Iată câteva semne care indică o creștere a temperaturii corpului:
- Copilul e mai cald decât de obicei
- Transpiră
- Tremură
- Nu are poftă de mâncare
- Are o durere pe care nu o poate localiza
- Este agitat sau iritat
Ce poți face pentru a-ți ajuta copilul să se simtă mai bine când are febră?
- Îmbracă-l lejer
- Fă-i o baie sau un duș călduț
- Oferă-i multe lichide pentru a rămâne hidratat (în funcție de vârstă și anotimp, lichidele pot fi sub formă de lapte matern/formulă, apă, înghețate de fructe, ceaiuri, etc.)
- Administrează-i paracetamol sau ibuprofen – urmează indicațiile pentru fiecare medicament și asigură-te că îi monitorizezi temperatura corect.
Sună medicul de familie când copilul tău:
- Are mai puțin de 3 luni și o temperatură de 38°C sau mai mare
- Are între 3 și 6 luni, o temperatură de până la 39°C și pare foarte apatic sau iritabil (de asemenea, dacă febra este mai mare de 39°C, fără alte simptome)
- Are între 6 și 24 de luni și o temperatură de peste 39°C care persistă mai mult de o zi
- Când temperatura nu scade după administrarea de paracetamol sau ibuprofen.
Fiecare organism reacționează diferit la febră. Există însă o serie de manifestări care impun un control de urgență la camera de gardă:
- Dificultăți de respirație
- Lipsa de reacție
- Buze uscate sau ochi adânciți
- Vărsături excesive
- Deshidratare cu urinare redusă
Remedii naturale pentru febra la copii
Iată câteva remedii naturale pentru febra la copii:
Oferă multe lichide
La fel ca adulții, copiii cu febră au nevoie de hidratare suplimentară. Totuși, uneori, este dificil să convingi un copil mic să bea mai multă apă. Alternative mai atractive includ:
- Supă caldă de pui
- Înghețată pe băț din suc de fructe
- Suc de fructe diluat
Odihnă
Copiii pot părea mai energici după administrarea unor medicamente care scad febra, dar este esențial ca aceștia să se odihnească în perioada de boală. Dacă cel mic nu poate dormi, citește-i o poveste sau pune-i o muzică liniștitoare.
Băi călduțe
De multe ori, copiii nu sunt foarte entuziasmați să facă baie atunci când sunt bolnavi, deși aceatsa este o soluție la îndemână pentru reducerea temperaturii. O alternativă este să aplici comprese pe fruntea copilului.
⚠️ Atenție! Nu folosi niciodată alcool pentru frecții pe pielea copilului. Alcoolul poate fi periculos dacă este absorbit prin piele sau inhalat.