Vocea ta. Copilul înțelege totul. Atenție la ce-i sădești în minte și în suflet!

Theodora Fintescu, redactor

Vârsta de patru ani mi se pare fabuloasă. Nu știu alți copii cum sunt la vârsta asta, dar al meu e fascinant și fascinat. Fascinat de tot ceea ce e în jur, de modul în care sunt construite și funcționează toate, de ceea ce înseamnă viață, natură, univers.

Înțelege din ce în ce mai mult, atât noțiuni logice, cât și abstracte, iar modul în care face conexiuni între concepte și informații e absolut fantastic. De mic, i-am vorbit despre ceea ce ne înconjoară abordând lucrurile de la concret la abstract. În plimbările noastre prin parc, îi vorbeam despre importanța parcului într-un oraș, despre cum îi ajută copacii pe oameni, despre cât de important este aerul curat, despre poluare și cum trebuie să găsim soluții să protejăm natura. De multe ori, dusă de val, mă trezeam că îi vorbesc despre lucruri mult peste nivelul lui de înțelegere, dar copilul asculta fascinat, iar acum, când e deja mărișor, am dovada faptului că a înmagazinat cu succes informația.

La patru ani, are noțiuni foarte clare despre poluare, despre circuitul apei în natură, despre protejarea mediului, despre reciclare, despre deșeuri și colectarea lor selectivă. ”Mama, reciclăm, nu aruncăm!”, îmi spune uneori, când mă prinde că vreau să arunc diverse lucruri. Sloganul e ușor păgubos pentru mine când vine vorba de jucării. Nu îmi permite să arunc nimic și pentru toate folosește scuza poluării planetei. Păpușile fără picioare, plușurile hidoase, mașinuțele fără roți, acuarelele uscate…nimic nu pot arunca, toate ”distrug planeta”, așa că le depozităm la nesfârșit. Acum suntem în perioada în care vorbim mult despre reciclare și vrea să se asigure că din jucăriile pe care noi le-am putea arunca se vor fabrica jucării noi, că din sticle și borcane vechi se vor face unele noi…Cărțile pe care le avem despre reciclare asta spun, e posibil însă ca în țara noastră lucrurile să fie departe de această abordare.

Vara aceasta am fost împreună la delfinariul din Constanța, unde li s-a vorbit copiilor despre cât de important este să păstrăm plaja curată, pentru că, altfel, deșeurile ajung în mare, iar o pungă de plastic înghițită de un delfin îl poate ucide. Zece zile, cât am stat la mare, am strâns kilograme de gunoaie de pe plajă, cot la cot, de teama ca delfinii din mare să nu fie uciși de nepăsarea vecinilor noștri de rogojină. O altă lecție importantă învățată cu acest prilej a fost faptul că fără educație, bun simț și spirit civic planeta noastră este în mare pericol. Să explici toate lucrurile acestea unui copil de patru ani pare o glumă. Însă aceasta este vârsta la care nu numai că are puterea de a le înțelege, dar le poate asimila și integra pentru totdeauna în viața lui.

Piața de carte românească și străină este plină de enciclopedii și povești care abordează aceste teme pentru vârste mici și foarte mici, așa că nu ezitați să apelați la ele pentru informații corecte și relevante. De asemenea, si brandurile fac lucruri în această direcție și sunt la îndemana oricui, așa cum sunt materialele care se găsesc în pachețelul de brânzică Danonino. Fiecare conține un magnețel (sunt 10 în total), prin care Dino îi învață pe copii cum să aibă grijă de natură (să nu arunce pe jos, să stingă lumina, să îngrijească plantele și animalele). Mai găsiți magneții în magazine pentru câteva zile, așa că grăbiți-vă să îi prindeți.  Articolul face parte din campania ”Învață să ai grijă de natură cu Dino!”. 

#danonino #spuneda #autonomie

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa