Cum am învățat să-mi leg șireturile odată cu copiii!

Cristina Călin, redactor

La începutul toamnei copiii mei au primit de la bunici niște ghete. Nimic neobișnuit până aici. Piticii le-au îndrăgit din prima. Ale Amaliei sunt roșii, exact cum și-a dorit ea, iar ale lui Alexandru albastre cu Spiderman. Când le-am probat am ajuns la concluzia că n-or să se poată încălța cu ele. Aveau șireturi!

Poate veți spune că sunt o mamă cam dezinteresată din moment ce până la 9, respectiv 4 ani ai copiilor eu nu i-am învățat să se lege la șireturi. Sincer, nici nu mi-am dat seama. Chiar și pentru mine evit să cumpăr încălțăminte care se închide așa. Nu știu exact de ce. Trecem rapid pentru modelele cu șiret ca să ajungem repede la cele cu fermoar.

Acum, cu două perechi de ghete nou-nouțe, frumoase foc, pe care copiii le îndrăgesc trebuia să învățăm ceea ce am evitat de atâția ani. Dar cum? Noi, adulții, nu ne mai aduceam aminte ce tehnici am folosit ca să deprindem legarea șireturilor. Nu mai știam cum și când, părea în mintea noastră ceva cu care te naști. Adică, ce e așa de greu?

Și-au pus ghetele în picioare și …Atât! Acum ce ne facem? Nu era atât de complicat pentru Ale, pe care îl încălțăm și îl descălțăm noi. Știe și singur, dar e un moment de tandrețe, în care pupă, burtica, ne mai gâdilăm, e mai mult o joacă. Amalia în schimb avea nevoie mare să știe pentru că ea se schimbă în echipament de sport la ora de educație fizică și asta implică și altă încălțăminte.

Cum procedăm?

Mai întâi am luat niște filmulețe de pe youtube. Cine mă cunoaște bine știe că am două mâini stângi și alea un pic defecte. Taica-su are mai multă îndemânare și ceva înclinații pedagogice așa că a preluat sarcina. Eu am rămas să privesc. După ce am înnodat de câteva ori bietele șireturi, am ajuns la concluzia că nu e metoda care ne trebuie.

Le-am arătat noi cum facem și apoi i-am pus să reproducă. Credeți că a funcționat? Ați ghicit! Nu! Bunicii râdeau pe-nfundate, semn că au făcut-o special. ”Păi voi credeați că pot sta toată viața fără să știe să se lege la șireturi?” Cred că da, dar nici nu strică să știe.

Am apelat apoi la prietenul nostru care pare să le știe pe toate, google. Am ajuns pe site-ul Danonino, care are un tutorial foarte drăguț despre cum să îi ajutăm pe copii să capete această deprindere. Am făcut și noi ce zice acolo. Am luat două cartoane pe care am desenat un pantof, am făcut găuri și cu un șiret am început să exersăm.

În două ore nu doar că au învățat copiii, dar acum pot să îmi cumpăr și eu niște ghete care îmi cam plăceau, dar pe care le evitam pentru că, ați ghicit, aveau șireturi, și mereu mi se părea că modul în care eu le leg este extrem de urât. Acum facem concurs, cine are cele mai frumoase legături! Nu e important cine câștigă, ci faptul că am mai făcut un pas spre autonomie. Practic, nici n-a fost despre șireturi, ci mai degrabă, despre capacitatea noastră de a învăța orice, la orice vârstă!

Articolul face parte din proiectul “Spune Da” initiat de Danonino pentru sustinerea autonomiei.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa