Timp de calitate cu copilul, atunci când nu ai timp. 5 idei de aplicat ușor

Ramona Dinescu
timp de calitate

Timp de calitate cu copilul. Copiii au nevoie să petreacă timp de calitate cu părinții lor, nu foarte mult timp împreună. Majoritatea dintre noi, părinții, suntem extrem de ocupați, așa că haideți ca puținul timp pe care îl avem să-l facem să fie de calitate atunci când îl petrecem cu cei mici.

Timpul zboară atât de repede că uneori ne trezim întrebându-ne unde s-au dus zilele unui an. Și, de cele mai multe ori, nu ajungem să facem toate lucrurile pe care ni le dorim, mai ales atunci când vine vorba de copiii noștri. Eu, personal, de foarte multe ori am impresia că nu am petrecut ceea ce eu consider „timp de calitate” cu copiii mei. În schimb, alergăm dintr-un loc în altul zi de zi, încercând să facem totul după un program bine stabilit. Așa este viața și nu ar trebui să avem mustrări de conștiință în această privință, însă putem face în așa fel încât să îmbunătățim situația și să petrecem și „timp de calitate cu copiii”. Specialiștii de la familyshare.com au venit cu câteva soluții care par extrem de interesante și eficiente. Eu cu siguranță le voi încerca.

Oprește zgomotele pentru un timp de calitate

Dacă petreci mult timp pe zi în mașină, atunci când ești cu copilul, oprește radioul și încearcă să porți o conversație cu cel mic. Nu accepta „bine” ca răspuns atunci când întrebi cum a fost la școală sau la grădiniță. Pune mai multe întrebări semnificative, pline de înțeles. O conversație în același loc și același timp este un lucru minunat pentru legătura dintre părinți și copii. Întreabă-l pe cel mic care a fost cea mai bună perioadă, dar și cea mai rea din ziua lui și povestește-i și despre întâmplările zilei tale.

De ce să vorbești și cum să vorbești cu copilul tău afli de la Robin Grille și din cartea sa Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctele de părinte

Cina în familie, chiar și pentru 10 minute, înseamnă timp de calitate

Toată lumea trebuie să mănânce, așa că încercați să o faceți toți în același timp și în același loc. Chiar dacă este doar o cină de 10 minute, este important să vă adunați toți măcar o dată pe zi. Dacă ți se pare că e mai ușor de pus în practică, adunați-vă toți la micul dejun. Nu contează dacă mâncarea e gătită de tine sau ai comandat-o de undeva, important este să mâncați împreună. Masa împreună este un timp excelent pentru conversații, pentru a memora momente și pentru a vă asigura că toată lumea știe programul de a doua zi.

Timp de calitate cu copilul. Povestea înainte de culcare

A vă face o rutină din a-i citi copilului măcar o poveste înainte de culcare, înseamnă că te asiguri că îți faci timp zilnic pentru a ți-l petrece cu cel mic. Iar acest timp e special. Povestea înainte de culcare este ultimul lucru pe care copilul îl face într-o zi, iar acesta va dăinui de-a lungul anilor și își va aminti cu plăcere serile petrecute cu tine. A citi povești, a râde, a vorbi și a împărtăși experiențe nu este  ceva important pentru sănătate, însă este vital pentru legătura ce se crează între membrii familiei.

O ieșire împreună o dată pe lună

Dacă îți stabilești că în fiecare lună vei avea o ieșire doar tu cu copilul tău, acest lucru chiar înseamnă timp de calitate petrecut împreună. Stabilește-ți în calendar ziua și încearcă să nu apară nimic mai important decât asta. Nu trebuie să fie un eveniment de o zi întreagă, sunt suficiente doar câteva ore în care copilul să aibă parte de toată atenția ta. Și soțul ar trebui să facă asta, așa că puteți alterna programul.

Când te ajută, copilul petrece timp de calitate cu tine

A merge la cumpărături, a pregăti cina, a strânge rufele sau a face ordine în casă, sunt lucruri pe care le faci zilnic, iar aceste activități reprezintă oportunități perfecte de a petrece timp de calitate împreună cu copilul. Ai ocazia să-l înveți pe cel mic sp lucreze, să-și organizeze activitățile sau să-l înveți ce înseamnă o alimentație sănătoasă. Poate pare mai ușor să faci singură toate acestea lucruri, însă dacă te întrebai cum ai mai putea să petreci timp de calitate cu copilul, iată o oportunitate grozavă.

Nu e nevoie să ai foarte mult timp și nici să organizezi anumite activități care să reprezinte timp de calitate cu copilul. Dacă urmezi doar aceste idei simple de mai sus, cu siguranță vei obține rezultate pozitive. Data viitoare când te gândești că nu petreci timp de calitate cu copilul, privește mai cu atenție lucrurile pe care deja le faceți și gândește-te la cum ai putea să le transformi în momente de calitate.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa