Terapeut de familie: tehnici eficiente ale părinţilor legate de creşterea copiilor

Alexandra Constantin
creșterea copiilor

Nu puţine sunt sursele de unde se pot inspira părinţii dacă vor să afle mai multe despre dezvoltarea armonioasă a copilului. O astfel de sursă de inspirație sunt părinţii care au aplicat  un parenting blând în creșterea copiilor lor și ale căror idei au fost îmbrățișate de către terapeutul specializat în relațiile de familie, Angela Pruess.

,,În cei 12 ani în care am fost terapeut de familie am avut ocazia să întâlnesc foarte multe feluri de părinţi. Unii puneau în practică strategii greşite care nu ajutau la dezvoltarea emoţională a copilului, chiar dacă ei erau bine intenţionaţi. Dar, printre părinţii pe care i-am cunoscut, au fost şi unii care au reuşit să găsească singuri modalităţi inventive prin care să ajute la creşterea copiilor într-un mod armonios. O parte dintre aceste perspective pot să fie sursă de inspiraţie pentru alţi părinţi care au incertitudini legate de creşterea copiilor”, explică terapeutul de familie Angela Pruess, arată www.parent.co.

Copiii se vor purta ca nişte copii

De multe ori, se întâmplă ca părintele să uite că, atunci când copilul învaţă un lucru, există posibilitatea ca, la început, să greşească. Iar lucrurile încep să iasă bine doar atunci când copilul are parte de susţinerea necesară. În schimb, de multe ori părintele se frustrează când copilul greşeşte, începe să nu mai aibă răbdare, deşi este bine știut că din greşeli copiii învaţă. Este bine ca părintele să nu uite că acea parte din creier responsabilă cu raţiunea, logica şi controlul impulsurilor nu se dezvoltă complet decât în jurul vârstei de 20 de ani.

Creşterea copiilor: stabileşte limite cu respect, nu cu critici

Este uneori nevoie ca părinţii să stabilească o serie de limite în relația lor cu copiii. Şi asta deoarece, fără limitări, copilul riscă să piardă controlul asupra situaţiilor. Pentru a crește un copil autonom și cu încredere în el,  renunță la varianta ușoară și păgubașă pentru dezvoltarea ulterioară a copilului – critica – și alege să impui limite cu respect. Aminteşte-ţi cum îţi place şi ţie să ţi se vorbească şi aplică acest lucru şi atunci când stabileşti copilului anumite limite.

Cunoaşte temperamentul şi personalitatea copilului

Înainte de toate, nu uita că fiecare copil este unic. Aşa că învaţă să îl ajuţi  ţinând cont de temperamentul şi personalitatea lui. Ceea ce a funcţionat la un alt părinte din parc nu înseamnă că o să funcţioneze şi la tine. Şi asta deoarece copiii sunt diferiţi. Treptat, o să fie şi mai uşor să discuţi cu copilul, să îl susţii sau să îi explici când greşeşte, dacă ajungi să personalizezi pentru el strategiile de creștere.

Lasă-l pe copil să se joace cât mai mult

Nu de puţine ori se întâmplă ca părintele să uite cât de important este pentru copil timpul destinat jocului. Prin joc, el învaţă multe lucruri. Aşa că nu ezita să îi laşi în fiecare zi copilului timp şi pentru momentele de joacă, timp în care el să fie cel care decide regulile şi să exploreze cât mai mult.

Creşterea copiilor: e bine să ştii când să vorbeşti şi când să asculţi

Copiii învaţă de unii singuri să rezolve problemele, dacă sunt lăsaţi. Cu toate astea, nu de puţine ori părintele intervine pentru a-l ajuta să rezolve problema, dar fără să îi lase copilului timpul necesar ca să îi dovedească și mai ales să își dovedească ceea ce poate face. Bine este ca părintele să intervină doar atunci când copilul a epuizat toate soluţiile pe care le ştie, nu să facă lucrurile în locul acestuia. Şi copiii îşi doresc să fie auziţi şi ascultaţi, la fel ca şi adulţii. De asemenea, ei învaţă doar atunci când trec singuri prin diferite experienţe, nu când părintele le sar mereu în ajutor.

Acţiunile vorbesc mai mult decât cuvintele în creșterea copiilor

Modul în care părintele interacţionează cu copilul şi în care îşi trăieşte viaţa este cel mai la îndemână exemplu pe care îl are cel mic. Copilul este mult mai atent şi intuitiv decât consideră de cele mai multe ori părinţii. El mereu priveşte la ceea ce fac părinţii şi învaţă. Este bine ca părinţii să aibă mereu în minte faptul că acţiunile lor sunt exemple pentru copil. Iar un comportament adecvat nu numai că îl ajută pe copil să înveţe cum să se comporte, ci este benefic şi pentru propria persoană.

E bine ca părintele să aibă o identitate şi separat de copil

Cei mai mulţi dintre părinţi susţin că cei mici reprezintă tot universul lor, lucru pe care îl simt cu toată fiinţa. Dar bine este ca ei să încerce să aibă şi o viaţă socială pe lângă ocupaţia de părinte. Ideal este să aibă o identitate şi separat de meseria de părinte şi să facă activităţile care le plac. Dacă toate activităţile părintelui coincid cu cele ale copilului, atunci şi riscul ca acesta să adune frustrări şi oboseală este mult mai mare. În schimb, un părinte odihnit poate să ofere mult mai multe copilului.

Comunicarea, creativitatea şi distracţia pot să promoveze un comportament pozitiv

Frica şi controlul nu sunt de ajutor când vine vorba de creşterea copiilor, pentru că nu îi vor ajuta pe copii să fie puternici din punct de vedere emoţional sau să-şi dezvolte abilităţile necesare ca să găsească soluţiile potrivite pentru probleme.

Încearcă să ai o comunicare cât mai bună cu copilul, să îl laşi să fie creativ şi să-l ajuţi să descopere şi să înveţe lucruri noi prin metode distractive. Doar aşa el o să facă alegerile bune când vine vorba de persoana lui şi va învăţa să îi aprecieze mai mult pe cei din jur, dar şi lucrurile pe care le face de unul singur.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa