Sunt Teodora și copiii mei au voie cu tableta și telefonul!

Theodora Fintescu, redactor

Copiii mei au voie cu tableta și telefonul! Am fost mama perfectă până mi s-au născut copiii. Așa se spune și e pe bună dreptate. După ce îi ții pentru prima dată în brațe, după ce fac prima criză de plâns, după ce își mușcă pentru prima oară colegul de grădiniță și după ce-ți spun nu năduf pentru prima dată ”te urăsc!” îți dai seama că toate informațiile despre creșterea și educația copiilor sunt relative și, mai ales, orientative. În cărți, totul pare simplu. Pe câmpul de luptă, însă, nu e deloc așa. Aici nu e bine sau rău, alb și negru, sunt doar incredibil de multe nuanțe. Și cu ele trebuie să jonglezi.

Până să devin mamă, am știut că tableta și telefonul nu vor intra în viața copiilor mai devreme de 4 ani. Și că, după vârsta aceasta, vor avea acces la ele cu măsură: o jumătate de oră pe zi. Eram mama perfectă, v-am zis. Apoi, când m-au lovit realitățile și au venit vremurile peste mine, am ajuns să fac fix pe dos. Copiii au 3 ani și 5 ani, au avut acces la tehnologie de la 2 ani, iar eu, perfecta închipuită de altă dată, le caut aplicații, ba mai și dau bani pe ele, și abia aștept să mai crească puțin să-i trimit să învețe programare, grafică 3D, robotică etc. Planurile mele ca odraslele să se joace, să se relaxeze, să învețe, să exploreze cât mai mult în natură și cât mai puțin în fața ecranelor de tot felul s-au dus pe apa sâmbetei și, culmea, sunt împăcată și mulțumită. Cum s-a întâmplat totuși, asta?

Mie mi-e frică de butoane, dar lor, nu

1. Am realizat că nu pot fi ipocrită în fața copiilor mei. Cum să le vorbesc despre cât de nocive sunt ecranele atâta timp cât eu petrec la laptop și pe telefon, muncind sau relaxându-mă, cea mai mare parte din zi?
2. Am înțeles că, vrând-nevrând, copiii petrec mult timp în casă pentru că părinții muncesc și, în afara concediului și a sfârșitului de săptămână, e imposibil să le ofer ore întregi de joacă în aer liber.
3. Am acceptat că lumea lor nu e lumea mea. Lumea lor e o lume a ecranelor, a slide-ului, a descoperirii prin click, a curajului de a apăsa butoane și a afla ce se întâmplă. Lumea mea e a hârtiei scrise și a prudenței când vine vorba de tehnologie ”Nu apăs aici, că poate se strică”.
4. Am realizat că e loc de atâta progres în domeniul tehnologiei încât, foarte probabil, mare parte din copiii de azi vor pune umărul la descoperiri și invenții pe care eu, acum, nici nu mi le pot imagina. Iar copiii mei ar putea participa direct la această evoluție.

Copiii mei au voie cu tableta și telefonul! Evoluția tehnologică nu ar trebui să ne prindă cu ochii închiși

5. Am văzut că ei învață enorm atâta timp cât am grijă ce aplicații, ce jocuri, ce desene accesează și atâta timp cât discut cu ei despre ceea ce văd și ce pricep. Spre exemplu, când copiii mei au făcut o pasiune pentru slime, au început să se uite online la modul în care se face. Le-am cumpărat ingrediente și ne-am pus pe treabă. Inițial împreună, apoi au reușit singuri. Succesul acesta le-a deschis apetitul pentru experimente, așa că, având tableta în față, am făcut tot felul de experimente pentru ei, de la vulcani la ploaie în borcan. Pe unele dintre ele le fac acum singuri. Cu ajutorul aplicațiilor au învățat primele noțiuni de engleză, figurile geometrice, fenomenele naturii, primele adunări, noțiuni de bază de geometrie în spațiu etc.
6. În mai puțin de 20 de ani, când copiii mei vor intra pe piața muncii, vor exista meserii încă neinventate. Iar majoritatea vor însemna tehnologie. Un studiu realizat de INACO arată că în următorii 25-50 de ani principalele meserii ale viitorului vor fi legate de: Calculatoare / Robotică / Cercetare spațială / Energie și Mediul înconjurător / Sănătate / Învățământ / Divertisment / Afaceri / Publicitate / Social-media și Internet. ”Evoluțiile tehnologice, cercetarea științifică, revoluția digitală care se petrec sub ochii noștri nu ar trebui să ne prindă cu ochii închiși sau privind în altă parte. Trebuie să luăm măsuri pentru a prinde trenul acestor schimbări accelerate”, arată specialiștii de la INACO.

Copiii mei au voie cu tableta și telefonul, însă nu înseamnă că folosesc tableta și telefonul pe post de baby sitter

Să permiți copiilor acces la tehnologie nu înseamnă să folosești tableta și telefonul pe post de baby sitter, ci să exploatezi acest interes pentru a-i ajuta să-și dezvolte abilități și cunoștințe. Desigur, nimic nu poate înlocui timpul de calitate petrecut cu părinții și prietenii, joaca liberă în parc și distracția de pe plajă sau pe cărări de munte. Însă există timp pentru toate, important este să le facem cu măsură și responsabilitate. Rețeta perfectă nu există, așa cum nici părinți perfecți nu există. Desigur, cu excepția celor ce nu au copii încă.

Articolul face parte din campania „Descoperă puterea unui simplu DA” susținută de Danonino prin care părinții sunt încurajați să sprijine autonomia copiilor și să spună DA micilor lor încercări.

 

Te-ar mai putea interesa