Soluții verificate pentru copiii care fac pipi în pat

Psiholog Miruna Jovin
pipi in pat totul despre mame

Știu despre foarte mulți adulți că au făcut pipi în pat până la o vârstă la care, spuneau părinții lor, aceste „accidente” nu mai sunt  acceptabile. De unde știu? Pentru că aceștia nu au uitat cât de mult îi certau părinții și de cât de mult ”îi rușinau” cu orice ocazie. Mi-am spus de atunci că eu nu voi face niciodată așa ceva!

Mi-am adus aminte de asta pentru că „pipi în pat” este unul dintre subiectele foarte frecvent întâlnite în discuțiile dintre mame. Soluțiile încercate de părinți sunt care mai de care mai neobișnuite sau, dimpotrivă, extrem de firești.

Dacă vrei să fii un exemplu pentru copilul tău și să ai o relație armonioasă cu el, dacă ești convins că un comportament se modelează, dar nu se impune, dacă nu crezi în pedepse, îți recomandăm să participi la acest curs de disciplină pozitivă care îți va oferi instrumente practice pentru a-ți sprijini copilul să se simtă un individ capabil, puternic și independent.

Ai un copil care face pipi în pat? Disciplina pozitivă vine cu soluții simple, cu efecte benefice pe termen lung, pentru această problemă

Majoritatea acestor „accidente” sunt ceva normal și nu sunt semnalul unei afecțiuni fizice. Evident, dacă aveți bănuiala că ar fi o problemă ce necesită tratament, este recomandat să faceți de urgență o vizită la medicul pediatru. Da, printre aceste ”accidente” sunt unele provocate de faptul că vezica urinară a copilului nu este încă suficient de matură sau pentru că cel mic doarme prea profund, dar acestea sunt lucuri normale, care se remediază în timp. Odată cu vârsta, copilul va căpăta și controlul total al eliminării urinei.

În unele cazuri, enurezisul nocturn, însoțit de schimbări majore de comportament, poate fi semnalul unui abuz fizic sau sexual asupra copilului și este o problemă care trebuie abordată din acest punct de vedere.

De asemenea, dacă copilul este încă foarte mic și a scăpat de curând de scutece și în viața lui se petrece un eveniment foarte important precum divorțul părinților, apariția unui nou frate, este foarte probabil să înceapă să facă pipi în pat.

Ce este de făcut, așadar, atunci când copilul face pipi în pat?

1. Căutați motivul

În primul rând să observați care ar putea fi cauza. S-au petrecut schimbări majore în viața copilului? Este o perioadă în care copilul este măcinat de anxietăți? Atunci acordați-i mai multă atenție. Petreceți timp cu el fără să aduceți în discuție sau să puneți presiune legat de problema urinării în timpul somnului. Acordați-i atenție copilului și ajutați-l să se simtă iubit, apreciat, un membru important al familiei.

Începeți antrenamentul la oliță când copilul este pregătit. Nu există o vârstă potrivită pentru asta, unele recomandări spun că e bine să nu o faceți înainte de 2,5 ani decât dacă cere copilul.

Povestiți despre urinatul în somn fără a judeca oamenii. În SUA există de exemplu un serial dedicat poveștilor celor care fac pipi în pat noaptea. Este o comedie dar și o oportunitate de a crește încrederea în sine a copiilor care trec prin asta.

2. Căutați împreună soluții

Dacă ajungeți la concluzia că aceste accidente se petrec pentru că cel mic doarme foarte profund, întrebați-l dacă dorește să fie trezit în timpul nopții pentru a merge la toaletă sau dacă iși dorește să îi reamintiți să meargă la baie înainte de somn. Dacă, și numai dacă aveți acordul lui pentru una dintre aceste variante, atunci reamintiți-i sau treziți-l. Puteți cumpăra o protecție impermeabilă pentru saltea ca să preveniți imbibarea ei cu urină.

3. Faceți propuneri care să nu umilească sau jignească

Deși pentru cei mai mulți adulți este un subiect inconfortabil, pentru copii nu este ceva ”rușinos” decât în măsura în care ei sunt învățați că este ceva rușinos. În plus, oricât este de greu de acceptat, urinarea este un proces pe care o personă din afară nu îl poate controla. Da, știu, e frustrant să nu controlezi ceva, dar nu, noi, părinții, nu putem și nu avem voie să intervenim în acest proces. Putem, la nevoie, să îi sprijinim, dacă ne solicită ajutorul în acest sens. Nu încercați să limitați consumul de lichide, este un demers care nu are decât consecințe negative pentru sănătatea celor mici.

Vorbiți detașat cu copilul și doar cu el despre acest subiect. Întrebați-l sincer ce soluție vede el. Dacă, de exemplu, are peste patru ani, ar putea fi de acord să strângă dimineața cearceaful ud și să îl pună singur în mașina de spălat. Ar putea chiar să dea singur drumul la mașină dacă își dorește. Odată ce ați luat o decizie împreună cu copilul, respectați această decizie și nu interveniți cu cicăleli sau insistențe. Spuneți doar scurt: „Cearceaful la spălat, te rog!”

Copilul mai poate alege să își schimbe sau nu hainele ude în timpul nopții. Da, știu sună înfiorător, dar nu este decizia voastră. Ține de corpul și autonomia copilului, iar noi nu putem decât să le respectăm această alegere.

Urinatul este ceva normal, să îl tratăm ca atare

A face pipi în timpul nopții este ceva firesc, așa cum am explicat mai sus. Nu este și nu trebuie niciodată să fie un subiect de glume și, în niciun caz, o metodă de a umili copilul. Pot să înțeleg că uneori părinții sunt deznădăjduiți sau ingrijorați, dar nu este un subiect de discutat în familia extinsă sau în public, este un subiect intim.

Cum a fost la noi?

Unul dintre copii are un somn foarte profund atunci când acumulează oboseală și în nopțile în care adormea epuizat făcea pipi în pat. De comun acord am decis ca – la două ore după ce el se culcă sau oricând în timpul nopții – unul dintre părinți să îl trezească pentru a merge la toaletă. Un timp a fost nevoie să facem asta în serile în care era foarte obosit. Cu timpul, însă, a depășit această etapă.

Și, foarte important, nu m-am sfiit să recunosc în discuțiile cu copilul că și eu, în copilărie, am avut astfel de mici ”accidente”.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa