Viața de mamă vine „la pachet” cu un carusel de emoții.
Articolul este susținut de All About Parenting

Acum ești recunoscătoare că al tău copil a învățat să mănânce singur cu lingurița, iar în câteva clipe, ești un vulcan de nervi când vezi piureul de morcovi pe covorul proaspăt spălat. Apoi țipi la copil să fie mai atent, după care te cuprinde o stare de vinovăție.
Dacă adăugăm oboseala și stresul la care mamele sunt expuse zi de zi, nu este de mirare că multe dintre ele își pierd ușor cumpătul și îi spun copilului cuvinte pe care le regretă.
Și, este adevărat, în mijlocul furtunii de nervi ai mamelor se află, mai mereu, copiii care absorb ca un burete stările lor emoționale.
În rândurile următoare, îți voi prezenta 3 soluții practice prin care poți învăța să gestionezi sănătos emoțiile tale și ale copilului tău astfel încât să nu vă transformați într-un vulcan de nervi.
Însă, înainte, îți propun să faci un scurt exercițiu de imaginație:
Imaginează-ți că emoțiile tale și ale copilului tău sunt ca 2 pahare.
La începutul zilei, paharele sunt pline cu energie, vitalitate, liniște. Dar, pe măsură ce trăiți diferite evenimente, paharele voastre încep să se golească.
De exemplu, când te enervezi că sunteți prinși în trafic și veți întârzia la grădiniță și la serviciu, când te frustrezi pentru că plouă și ți-ai uitat umbrela acasă, când te înfurii pentru că trebuie să refaci o sarcină la job sau când ajungi acasă obosită, iar copilul vrea să faceți o plimbare, paharul tău se golește puțin câte puțin.
Până nu mai rămâne nimic. Poate doar frustrarea, oboseala și nervii de peste zi.
Același lucru este valabil și în cazul copilului tău.
Când îl iei cu forța de la locul de joacă, când alt copil îi smulge trenulețul din mână, când nu doarme la pranz, când vede la magazin ceva dulce pe care i-l refuzi, și paharul lui de energie și răbdare se golește.
Încearcă să păstrezi imaginea celor 2 pahare în minte și, când tu sau copilul tău sunteți pe punctul de a avea o criză de furie, întreabă-te: “Este posibil ca rezerva mea de energie sau a lui să se fi golit?” sau “E ceva ce pot face ca să-mi încarc bateriile?”.
Ți-am oferit acest exercițiu de imaginație ca să înțelegi mai bine cum apare o criză de furie.
Deși uneori pare că te enervezi brusc sau că el are un tantrum din te miri ce, s-ar putea ca această reacție să fie doar efectul golirii rezervorului vostru de energie.
Un alt aspect pe care doresc să-l menționez este reacția mamei în momentul în care se înfurie pe copil.
Știi cum reacționează majoritatea mamelor când cel mic are un tantrum sau un comportament nedorit?
Țipă la copil, trântesc uși, ridică tonul, lovesc o pernă sau chiar pleacă în altă cameră.
Aceste metode nu numai că nu funcționează pe termen lung, însă nu îi ajută pe copii să aibă o relație sănătoasă cu propriile emoții.
De fapt, de fiecare dată când copilul e un vulcan de nervi, în spatele obrajilor aprinși de furie și ale lacrimilor care curg șiroaie, stă un strigăt de ajutor. O nevoie de a fi văzut de părinte, de a se descurca singur sau de a decide pentru el.
Astfel, pentru că eu și echipa All About Parenting ne-am dorit să-i sprijinim pe părinți să-și îmbunătățească relația cu proprii copii, am lansat campania “Educă azi, ca să nu vindeci mâine!”.

“Educă azi, ca să nu vindeci mâine!” este o campanie de educare și de comunicare prin care dorim să răspundem provocărilor cu care părinții se confruntă în relația cu ai lor copii, prin instrumente și tehnici pe care le punem la dispoziție prin seminariile noastre online, complet gratuite.
Încurajăm și sprijinim părinții să aibă relații fericite și echilibrate cu ai lor copii, fără să recurgă la metode precum pedeapsa, recompensa, amenințarea, mita sau forțarea, atunci când vor să obțină cooperarea copiilor lor.
Împreună cu trainerii certificați în metodologia All About Parenting – Maria Țolescu, Florin Amariei, Irina Irgoveanu, susținem în fiecare zi, de luni până duminică, webinarii gratuite la care pot participa părinții din întreaga lume.
Iată doar câteva dintre temele abordate:
- Cum gestionezi refuzurile copilului tău, fără a folosi recompense sau pedepse
- Cum să crești încrederea în sine a copilului ca să nu ajungă un adult nefericit cu propria-i viață
- Cum să dezlipești copilul din fața ecranului fără țipete sau lacrimi
- Ce expresii și comportamente să eviți pentru a nu-i provoca răni emoționale copilului tău. Răni precum Rana de Abandon, Rana de Umilire sau Rana de Nedreptate
Pentru a participa, tot ce trebuie să faci este să dai click pe link-ul de mai jos și să alegi seminarul gratuit care răspunde cel mai bine provocărilor pe care le ai în acest moment cu al tău copil: https://bit.ly/3ytrAen
În cadrul seminariilor, găsești o serie de soluții practice pe care le poți folosi în relația cu cel mic.

În rândurile următoare, găsești 3 dintre aceste soluții în ceea ce privește gestionarea emoțiilor tale și ale copilului tău.
1. Învață să previi crizele de furie prin a-ți acorda timp pentru tine
Îți amintești de exercițiul de mai sus, cel cu paharele?
Spuneam că, atunci când paharul tău este gol și tot ce rămâne sunt emoții precum furia, frustrarea sau vinovăția, este greu să poți empatiza cu al tău copil și să îl poți ajuta să-și înțeleagă și accepte stările.
Astfel, ce poți face diferit ca să nu cazi pradă stresului de peste zi este ca, zilnic, să-ți oferi cel puțin 15 minute pentru tine.
În acest timp, poți face o activitate care îți place astfel încât să-ți încarci bateriile. După ce vei citi, vei dansa, vei vorbi cu o prietenă dragă la telefon, adică vei avea o stare fizică și psihică mai bună, îți va fi mult mai ușor să îți strângi copilul în brațe și să-i potolești furtuna de nervi.
Dacă vrei să afli soluții practice prin care îți poți organiza ziua astfel încât să nu ajungi la epuizare și să petreci timp de calitate cu al tău copil, îți recomand unul dintre seminariile online gratuite pe care le susțin și care răspunde acestor provocări în relația cu al tău copil.
Este vorba despre “Secretul părinților care NU spun <<Nu mai am timp!>> sau <<Nu am chef de joacă!>> – Cum te împarți între copil, casă și loc de muncă fără s-o iei razna”

Iată câteva dintre informațiile pe care ți le voi împărtăși:
- Vei afla cum poți să îți împarți timpul astfel încât să-l ajuți și pe cel mic la teme sau fișe, să ai grijă și de casă, dar să nu te neglijezi nici pe tine
- Vei învăța 6 tehnici care te vor ajuta să vorbești pe limba copilului tău și să-i obții cooperarea, într-o perioadă în care pare că nu mai înțelege nimic și are mare nevoie de calmul tău
- Vei înțelege de ce în spatele unui părinte echilibrat, care nu ajunge la epuizare, se află un program bine stabilit și o organizare riguroasă a zilei
- Vei învăța cum să-l implici atât pe copil, cât și pe ceilalți membri ai familiei în sarcinile casei, ca să-ți păstrezi energia pentru lucrurile care contează
Următorul seminar cu această tematică are loc Duminică, 27 Iunie, între orele 14:00 – 16:00. Te poți înscrie aici: https://bit.ly/3u0tocs
2. Conectează-te cu copilul, apoi corectează-i comportamentul
Când copilul se tăvălește în fața grădiniței pentru că nu vrea să se despartă de tine sau când smulge cu furie jucăria altui copil din mâna, 92% dintre părinți reacționează astfel:
- Îl amenință: “Dacă mai plângi, nu mai vin să te iau diseară!”
- Îi promit o recompensă: “Dacă te oprești din plâns, îți dau bucățica de ciocolată care mi-a rămas în geantă!”
- Oferă prea multe explicații și argumente logice: “Nu ai voie să iei jucăria altui copil din mâna! Băiețelul a venit cu jucăria de acasă și probabil i-au cumpărat-o părinții lui. Dacă îi iei jucăria, el nu mai are cu ce să se joace. Ce o să le zică părinților?”
- Îl pedepsesc: “Dacă nu îi dai mașinuța înapoi, plecăm acum de la locul de joacă!”
Din păcate, niciuna dintre aceste metode nu funcționează, ba chiar s-ar putea să declanșeze o furtună de plâns necontrolat și greu de liniștit.
În schimb, iată ce poți face:
Empatizează cu al tău copil.
Primul pas este să te conectezi cu el și să îi arăți că ești alături de el. În timp ce îl ții în brațe, îi poți spune:
“Înțeleg că îți dorești să stai numai cu mine. Și eu ador să-mi petrec timpul cu tine. Dacă simți să plângi în brațele mele sau să vorbești cu mine, sunt aici pentru tine.”
sau
“Observ că îți place jucăria lui Matei. E, într-adevăr, un model de tren pe care nici eu nu l-am mai văzut până acum. Și înțeleg că îți vine să i-o iei din mână și să te joci cu ea. Este, însă, jucăria lui Matei. Ce am convenit să facem când vrem să ne jucăm cu jucăriile altor copii?“
Odată ce copilul se simte văzut și înțeles, este mult mai ușor să domolești furtuna de nervi sau chiar să îi corectezi comportamentele negative.
3. Fă diferența între tantrumurile reale și luptele de putere
Poate și ție ți s-a întâmplat ca, într-o zi, copilul tău să plângă minute în șir în fața unei jucării pe care a văzut-o la magazin, dar pe care ai refuzat să o cumperi, iar în altă zi, să fie supărat când îi spui: “Astăzi nu cumpărăm această jucărie!”, dar să își revină mult mai repede dacă îi promiți ceva, de exemplu, că faceți un puzzle când ajungeți acasă.
Care este diferența între cele 2 atitudini?
Pe de o parte, în primul caz vorbim despre un tantrum real. Acesta are la bază factori precum oboseala, foamea sau acumularea de stres.
În al doilea exemplu, în cazul luptelor de putere, vorbim despre comportamente pe care copilul le-a învățat și pe care le repetă pentru că a înțeles că poate obține ceva de la tine.
Astfel, dacă într-o zi a plâns în magazin pentru că nu ai vrut să-i cumperi ciocolată, dar s-a liniștit când i-ai spus că acasă tati îl așteaptă cu o jucărie, este posibil să plângă și altă dată ca să îi promiți că îi vei da din nou altceva.
Deoarece majoritatea părinților care ne scriu zi de zi, mie și echipei All About Parenting, se confruntă cu dificultăți în gestionarea propriilor emoții, dar și ale copiilor, am creat un seminar online gratuit care să vină în sprijinul părinților.
Acesta se numește “4 Pași ca să calmezi nervii tăi și ai copilului. Ce să faci când îți vine să urli, să ameninți sau chiar să lovești”.

Găsești mai jos câteva dintre informațiile valoroase care sunt oferite la acest seminar:
- Vei descoperi ce să faci atunci când copilul tău are o criză de nervi, se tăvălește pe jos sau e furios, fără să ridici tonul sau să te enervezi odată cu el;
- Vei afla cum poți să îl ajuți pe copilul tău să își elibereze nervii și furia, într-un mod constructiv, fără să se mai lase cu ceartă sau trântit de obiecte;
- Vei învăța cum identifici cauzele din spatele nervilor, furiei și ale emoțiilor negative, atât la copilul tău, cât și la tine, ca părinte;
- Vei descoperi cum poți să diminuezi stresul, atât pentru tine, cât și pentru copilul tău, ca să previi o explozie de emoții negative.
Următoarea dată când va avea loc acest seminar este Joi, 1 Iulie, de la ora 14:00 la 16:00. Îți poți rezerva locul gratuit accesând link-ul de mai jos: https://bit.ly/3vkY2x7
Dacă în acest moment te confrunți în relația cu al tău copil cu o altă provocare decât gestionarea emoțiilor, intră pe link-ul de mai jos și rezervă-ți gratuit locul la seminarul online care răspunde problemelor pe care le întâmpini: https://bit.ly/3ytrAen
În încheiere, doresc să demitizez unul dintre cele mai vechi mituri despre emoțiile noastre, acela cum că emoțiile sunt “bune” și “rele”.
Nu, furia nu este o emoție “rea”, așa cum nici entuziasmul nu este o emoție “bună”.
Aceste emoții doar SUNT.
Atât noi, cât și copiii noștri le trăim, poate, zi de zi, iar secretul nu este să le vânăm pe cele “bune” și să le înăbușim pe cele “rele”, ci să învățăm să le gestionăm într-un mod constructiv astfel încât să fim cei mai buni părinți pentru ai noștri copii. Iar ei să se accepte și să fie împăcați cu cine sunt.
Cine este Urania Cremene și ce este All About Parenting?
Urania Cremene este mamă și unul dintre cei mai apreciați experți în parenting din România. Este autoarea All About Parenting, primul program de parenting din țară și unica metodologie de parenting din lume care are la bază ultimele cercetări în știința motivației (ex. Teoria Autodeterminării), preluate direct de la unele din cele mai mari universități din lume.
Împreună cu echipa All About Parenting, a demarat campania de educare ”Educă azi, ca să nu vindeci mâine”. În cadrul acestei campanii, începând din martie 2020 și până în acest moment (Iunie 2021), echipa All About Parenting a organizat peste 400 de seminarii online gratuite, la care au participat peste 350.000 de părinți români din întreaga lume.

All About Parenting e un program pentru părinți cu copii de toate vârstele, de la 0 la 18 ani și răspunde la problemele specifice fiecărei vârste, de la refuzul de a dormi în patul lui, refuzul de a mânca și până la responsabilitatea de a-și face curat în cameră sau chiar și la probleme de soiul „Mami, m-a părăsit Răzvan”.
Programul conține 10 Capitole pe care părinții le pot urmări direct dintr-o aplicație. Fiecare capitol are aproximativ 30 de episoade video, iar un episod durează maxim 15 minute.

În plus, pe lângă programul online, părinții primesc unul dintre cele mai fabuloase instrumente, Agenda de Parenting, în care își pot nota idei pe care să le rețină sau pot face exerciții practice pornind de la provocările pe care le au în relația cu copiii.

Până acum (iunie 2021), 19.600 de părinți au ales să învețe cu All About Parenting.
Poți face și tu asta începând de acum, pentru că o parte din tehnicile din All About Parenting le-am inclus în webinariile gratuite pe care le susținem online în fiecare zi, de luni până duminică.
Până acum, 350.000 de părinți din întreaga lume au participat la webinariile All About Parenting.
Dă click pe link-ul de mai jos și rezervi un loc gratuit la seminar: https://bit.ly/3ytrAen