6 sfaturi pentru a crește un copil optimist

Cristina Călin, redactor
copil optimist

Optimismul este una dintre stările care merge mână în mână cu copilăria, însă există și micuți care nu văd viața în roz tot timpul. Este datoria noastră să le înseninăm frunțile și vestea bună este că avem și soluții la îndemână pentru a reuși. Iată 6 sfaturi de la parent.com care să te ajute să crești un copil optimist. Îl vei ajuta nu doar în copilărie, ci și în viața de adult pentru că optimismul este esenția pentru sănătatea mentală și fizică.

Nu te mai plânge!

Faptul că mereu scoți în evidență aspectele negative ale vieții își pune amprenta și pe dezvoltarea copilului. Dacă pe drumul spre grădiniță tot bombăni că mereu întârziați, că numai ajungi la serviciu îl afectează și pe cel mic. Va ajunge să se plângă și el în mod constant de tot felul de lucruri, de cele mai multe ori mărunte. La cină, fiecare membru al familiei poate povesti ce i-a plăcut cel mai mult în ziua care tocmai a trecut și în felul acesta veți sublia fiecare aspectele pozitive ale vieții.

Tinde spre țeluri înalte

Chiar dacă vorbim despre niște copii, este bine să le spui ce așteptări ai de la ei și să le trasezi niște sarcini în concordanță cu acestea. De exemplu, trebuie să știe că dimineața nu pot veni la micul dejun dacă nu au patul făcut, nu sunt îmbărcați de grădiniță/școală și nu s-au spălat pe dinți. Aceste mici treburi vor deveni în timp rutină, iar ei vor fi mândri de ei și încrezători că pot reuși orice. ”Încrederea pe care i-o acorzi copilului că poate îndeplini anumite sarcini îl face să creadă că este capabil”, spune Tamar Chansky, psiholog pediatru autor al lucrării ”Eliberează-ți copilul de gândirea negativă”. Evident, trebuie să ții cont de vârsta celul mic atunci când stabilești ce treburi va face.

Încurajează asumarea de riscuri rezonabile

Avem tendința de a ne proteja prea mult copii să nu se rănească atât fizic, cât și emoțional. De multe ori, apare rușinea de a nu fi la fel la priceput la diverse activități precum prietenii sau colegii, însă datoria noastră este să le dăm încredere că vor reuși. Trebuie să îi învățăm să aibă curajul să încerce lucruri noi, să nu le fie frică de un eventual eșec. Îi putem lăsa să meargă singuri într-o excursie și la întoarcere să vină mai siguri pe ei că au reușit.

Așteaptă înainte să reacționezi

Atunci când copilul tău are ceva de împărțit cu un coleg de școală sau amic, încearcă să nu iei tu situația în mâini. Mai degrabă, învață-l cum să gestioneze singur situația, pentru că nu vei putea fi mereu lângă el să-l aperi. Copil va învăța să se controleze și va deveni mai puternic emoțional cu fiecare conflict pe care îl va rezolva de unul singur și va fi un copil optimist.

Copil optimist, părinte realist

Încurajează strădania

Copiii nu au foarte multă răbdare și de cele mai multe ori, dacă nu reușesc să rezolve din prima o problemă de matermatică vor conchide că nu sunt inteligenți și că această materie nu este pentru ei. Trebuie să fii acolo și să-i explici că fiecare lucru este greu la început și că trebuie să exerseze mai mult pentru a ajunge la rezultatele dorite. Îi poți aminti despre primele zile când a învățat să meargă pe bicicletă când poate a avut aceleași reacții, dar și bucuria pe care a avut-o când a reușit și vei avea toate șansele să ai un copil optimist.

Fii realistă

Nu îi da copilului speranțe atunci când nu este cazul. Mai bine îi explici situația așa cum este, pe înțelesul lui. Așa va avea încredere în tine și va fi capabil să gestioneze orice situație oricât de grea ar fi ea. Optimismul ține și de o viziune realistă asupra vieții, mai mult decât de una pozitivă.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa