articol sponsorizat de Disney

Regulile parentingului modern, explicate de specialist

Drumul către a fi un părinte bun începe încă de când faci cunoștință cu copilul. Blândețea este instrumentul la îndemână.

Psiholog Miruna Jovin
parenting blând

Să fii părinte e ca o misiune în necunoscut și poate fi o aventură plină de farmec dacă nu te iei prea în serios. Instinctul îți va spune de multe ori cum ar trebui să reacționezi. Atunci când acesta pare să nu funcționeze, ai la dispoziție principiile de parenting testate de ani buni de experți și de mame și tați cu state mai vechi în această meserie. Nu este nimic complicat până la urmă.

Drumul către a fi un părinte bun începe încă de când faci cunoștință cu copilul tău. Blândețea este instrumentul cel mai la îndemână pe care îl poți folosi pentru ca aventura să lase în urmă amintiri cât mai frumoase.

Este important să intri în lumea copilului tău cu totul, dar mai ales cu sufletul. Lumea lui înseamnă jocuri, înseamnă idei trăsnite, înseamnă povești, înseamnă scenarii și curiozități de tot felul, înseamnă desenele animate. Acestea din urmă, bine alese, pot fi o resursă extraordinară de învățare, nu doar pentru cel mic, cât și pentru tine ca părinte.

Urmărind alături de copiii mei Disney Junior România, am fost mirată să descopăr un serial care povestește viața de părinte, așa cum este ea de fapt prin vocea unor cățeluși foarte simpatici, avându-o în centru pe Blue. Urmărind serialul alături de cei mici, mi-am dat seama că aș putea să învăț tehnici de parenting de la părinții lui Blue și Bingo.

Ce înseamnă de fapt parentingul blând și cum îl aplicăm zi de zi?

Întorcându-ne la parentingul blând, dar fără să îi lăsăm de-o parte pe Blue și pe ai ei, trebuie să explicăm ce înseamnă acest concept. Adesea, părinţii nu înţeleg exact la ce se referă şi au impresia că dacă nu îi mai pedepsesc, copiii vor face ce vor. Nu este ca în matematică aici, să fie ori corect, ori greșit. Există mai multe posibilități în afară de a fi ori prea permisiv, ori de a-ți pedepsi copilul. Poți să îți îndeplinești așteptările în timp ce îi oferi copilului înţelegere şi suport.

Laura Markham, unul dintre experții de top în parenting, ne explică faptul că parenting blând nu înseamnă să eviţi neînţelegerile pentru că acestea fac parte din natura relațiilor dintre oameni. Copiii învaţă sfidând limitele. Cel mic nu va înţelege de ce este atât de important să facă un anumit lucru exact atunci când i se spune, motiv pentru care părinţii trebuie să impună reguli constant. 

Parenting blând înseamnă să îţi ţii emoţiile în frâu, astfel încât să poţi impune regulile necesare cu iubire.

Copiii au nevoie să învețe ce înseamnă emoțiile

Parentingul blând este și despre emoții de tot felul. Furia, frica, bucuria, frustrarea nu trebuie ascunse, ci doar exprimate într-un mod asertiv. Vorbim despre noi și emoțiile noastre cu deschidere. Revenind la serialul Blue, mama și tata încearcă să le ghideze pe Bingo și pe Blue să spună ce simt.

Într-unul dintre episoade tatăl se preface că devine un robot, iar mama le încurajează pe cele două fete să își exprime teama, chiar dacă acest lucru se întâmplă în joacă. Astfel, ele găsesc imediat soluția de a-l scoate pe tată din rolul care nu le plăcea. Copiii învață atât de simplu că exprimate atunci când trebuie, emoțiile ne pot ajuta să depășim momentele în care nu ne simțim confortabil.

Exprimarea emoțiilor aduce mai multă linişte în casă iar copilul te va asculta şi va învăţa şi să îşi gestioneze propriile emoţii, şi, implicit, comportamentul.

Ca părinți, trebuie să învățăm să ne ascultăm copiii

Ascultarea este chiar mai importantă și decât învățarea, sfatul sau oferirea de soluții. A ști să-ți asculți copilul este măsura atenției pe care tu i-o oferi și de care el are atâta nevoie. „Uneori, o să-i asculți cuvintele, alteori, o să remarci cum acțiunile, nu cuvintele lui îți vorbesc. Persoanele cu un talent extraordinar de a asculta aud dincolo de cuvinte”, spune Laura Markham.

Limitele trebuie puse cu blândețe

Este evident că, privind la ritmul vieții noastre, nu putem să ascultăm mereu tot ce ne spun copiii. Ei ar vrea să ne spună câte ceva la fiecare pas. Uneori, nici nu ne interesează. Este suficient să fii sinceră cu ei și să le spui că ești obosită sau poate tristă și că ai nevoie de puțin răgaz să te aduni pentru a putea să fii acolo cu el. Vorbindu-le despre emoțiile tale îi arăți și că este în regulă să facă și el acest lucru.

Părinții lui Blue din desenele de care spuneam mai sus sunt un model în acest sens. Știu să pună limite cu blândețe, dar și să asculte fiind extrem de conectați cu copiii.

De exemplu, într-unul dintre episoade, în care toți patru se joacă de-a v-ați ascunselea, stabilesc de la început regulile, iar apoi se distrează pe cinste. Mi-am dat seama că degeaba sunt lângă copil dacă nu reușesc să îl ascult cu adevărat și, mai mult, că voi avea un copil mult mai cooperant dacă timpul petrecut cu el este doar al nostru.

Joaca înseamnă învățare

Pentru că vorbim despre principii de parenting cel mai important lucru este jocul. Un copil învață prin joacă. Cel puțin până la vârsta școlară, jocul este principalul profesor al copiilor. Nouă adulților ne este uneori mai greu să intrăm în joc, dar este important să cultivăm apetitul pentru joacă.

Părinții lui Blue, desenele de la Disney Junior, colaborează unul cu altul și se folosesc de joc pentru a-i face pe copii să coopereze în orice activitate: să doarmă, să mănânce orice legume, să citească. Totul este un joc și pare atât de firesc, pentru că vorbim până la urmă despre copii.

Iar jocul ne ajută să rămânem conectați cu copiii noștri. Dacă suntem în relație cu ei putem construi împreună cu ei. Le suntem aproape. Și nu, jocul nu trebuie să fie numai și numai cum vrea copilul. Având o relație bună cu el putem cere ca uneori lucrurile să se întâmple și cum vrem noi. Până la urmă despre asta este parentingul blând: te văd, te observ și te înțeleg și tu faci la fel cu mine. Sunt blând cu mine ca să pot să fiu blând cu cei din jur.

Să nu ne luăm prea serios!

În plus, dacă nu am lua totul chiar aşa în serios, ne-am putea și distra. Copilul din noi ar avea câteva clipe de fericire. Am putea folosi aceste momente pentru a îl învăța lucruri. Iar bonus am primi un copil mai liniștit, mai fericit și care va cere mai puțină atenție nedorită.

La fel cum într-unul dintre episoade tatăl lui Blue intră în jocul copiilor și devine alături de sora mai mică Bingo angajat al lui Blue. Cei trei se distrează pe cinste, iar pentru tată nici nu contează că îl văd vecinii pe geam atunci când îl curăță avându-l și pe Blue în spate. Până la urmă să fii părinte este o nouă ocazie să ne jucăm fără ca lumea să se uite la noi ciudat. Ne face și nouă bine psihic să mai ieșim din rolul de adulți.

Aventura de a fi părinte este una fascinantă, cu urcușuri și coborâșuri. Important este să rămâi lângă copil cu blândețe, dragoste și chef de joacă atunci când are nevoie de tine și să impui limite atunci când simți că nu mai poți.

Poți urmări episoade noi din serialul Blue la Disney Junior, începând cu 22 februarie, de luni până vineri, la ora 18.30. Blue și familia îl vor distra pe copilul tău, iar pe tine te va inspira să relaționezi mai bine cu micuțul tău.

Blue este un serial de televiziune animat australian, pentru copii preșcolari. În centrul său este Blue, o cățelușă simpatică de șase ani, plină de de energie, imaginație și curiozitate. Micuța locuiește cu tatăl ei, Bandit, mama, Chilli și sora mai mică, Bingo, care se alătură în mod regulat lui Blue în aventuri, în timp ce perechea se angajează împreună în jocuri pline de imaginație. Este un serial minunat de urmărit împreună cu copilul, întrucât pot constitui puncte de pornire să discutați diferite subiecte cu cei mici sau să găsiți idei de jocuri în familie.

Te-ar mai putea interesa