9 reguli de familie ce pot fi încălcate vara

Monica Gaina

  Reguli de familie ce pot fi încălcate vara. Indiferent cât de strict respecți în mod normal regulile, vara are ceva care te face să vrei să mai încalci unele din ele.

  Da, vacanțele de vară sunt minunate. Seri lungi, vreme însorită și – mai ales – fără școală. Toate astea înseamnă că regulile stricte pe care le respecți zi de zi nu mai par așa importante.

  Iată câteva reguli pe care e normal să le mai încalci vara. Ai mai adăuga una?

  1. Regula îmbrăcatului

  Dimineața, înainte de școală, îți petreci timpul dintre ora de trezire și plecatul de acasă, strigând comenzi la copii: Îmbrăcați-vă! Spălați-vă pe dinți! Încălțați-vă!
  Dar când nu mai există presiunea de a ajunge fix la ora 8 la școală, cui îi pasă dacă în miezul zilei copilul încă mai e în pijama?
  De fapt, nu te mai preocupă dacă se mai îmbracă, deloc. Oricine are nevoie din când în când de o zi în pijama, nu?

  2. Regula electronicelor

  În mod normal, copilul are timp strict limitat pe care să-l petreacă pe tabletă, telefon sau la televizor. Vara însă, mai închizi ochii când se uită și câte doua ore la desene animate. E în regulă atâta timp cât nu se plictisește. (Mai ales dacă ai tone de activități pe afară plănuite pentru mai tărziu. După ce îți bei cafeaua…).

  3. Regula înghețatei

  În mod obișnuit, nici n-ai visa să lași copilul să mănânce mai mult de o înghețată pe săptămână. Ai citit toate poveștile de groază despre obezitatea infantilă și cariile dentare…
  Dar când vremea e caniculară, și știi că drumul spre casă din parc sau de la plajă, fără oprirea pentru înghețată, ar declanșa un holocaust nuclear, e greu să te ții de reguli.
  Atâta timp cât e doar una pe zi, nu?

  4. Regula temelor

  Ți-ai promis că nu vei lăsa creierul copilului să tragă pe linie moartă pe timpul verii. Că va continua să citească și ocazional va face ceva teme de vacanță.
  Dar au trecut doar câteva săptămâni, și deja nu s-a mai atins de o carte de mai multe zile, ai impresia că a uitat deja cât fac doi cu doi, cu atât mai puțin tabla înmulțirii cu 8.
  Ei bine, veți recupera cu puțin efort în septembrie.

  5. Regula mâncatului sănătos

  De obicei îți hrănești copilul de cinci ori pe zi cu conștiinciozitate și ai mare grijă pe ce snackuri pune mâna. Dar totul se duce pe apa sâmbetei în vacanța de vară. Snack-uri în fiecare oră ca să nu se mai plângă. Mâncăruri reci și crănțănele pentru că e prea cald pentru a găti.
  Sănătos? Nu prea. Totuși, poate mai prinde și câte un fruct între atâtea prostii.

  6. Regula orei de baie

  Copilul arată tot mai sălbatic în fiecare zi, și nu știi sigur dacă s-a bronzat sau a prins un strag de mizerie. Însă știind că mâine va ajunge la fel de murdar, parcă nu mai are sens să îl speli. Mai ales că stratul gros de mizerie se va curăța când va merge la ștrand.

  7. Regula ordinii și curățeniei

  Este destul de greu să păstrezi ordinea și curățenia în casă când copilul e o parte din timp plecat la școală. Dar când e acasă pentru trei luni, e aproape imposibil.
  Să faci ordine în vacanța de vară, când grămada de rufe murdare nu se termină niciodată, e o mare încercare. Poți la fel de bine să te dai bătută până când începe școala.

  8. Regula banilor de buzunar

  Câteodată singura modalitate de a rezolva o problemă este să arunci cu bani în ea, și asta se întâmplă mai ales în vacanța de vară. Te duci la magazin după lapte cu copilul și acesta cere o revistă. Mergi să cumperi uniforme de școală și te întorci cu niște pantaloni cu sclipici care în mod sigur nu vor fi acceptați la școală.
  Știi că nu ar trebui să cedezi insistențelor – la urma urmei, în restul anului, dacă copilul vrea ceva, trebuie să strângă banii de buzunar, dar pentru a păstra pacea…

  9. Regula orei de culcare

  Ideal ar fi fost ca de acum o oră copilul să doarmă deja. Dar dacă e lumină afară și toți copiii vecinilor încă sunt afară și se joacă, pare meschin să îl bagi deja în casă.
  Ce naiba, poate să mai stea jumătate de oră…

  La voi cât de relaxate sunte regulile de parenting în vacanța de vară? 

   

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa