Masturbarea la copii: o practică frecventă, pentru care ei nu trebuie certați. 3 sfaturi pentru părinți

Ileana Mirescu
masturbarea la copii

Masturbarea face parte din procesul de autoexplorare, iar copiii o practică din același motiv pentru care o fac și adulții: le provoacă plăcere, scrie babycenter.com. Explorarea corpului face parte, dincolo de orice, din procesul de creștere.

Copilul tău învață să alerge, să arunce lucruri, să apuce, să împingă leagănul, apoi să folosească toaleta de unul singur. La fel de natural se dezvoltă și curiozitatea față de părțile intime ale corpului, iar odată ce scapă de scutec explorarea devine foarte ușoară.

”Când părinții observă acest lucru, prima întrebare pe care și-o pun este dacă e normal să se întâmple așa ceva”, spune Meg Zweiback, consilier familial, citat de babycenter.com. ”Răspunsul este da. E normal, nu trebuie să te îngrijorezi”.

Ce reacții ar trebui să aibă părinții

Nu intra în panică

Masturbarea este un lucru normal. Nu provoacă rău fizic, nu presupune vreun risc și nici nu îl va transforma pe copilul tău într-un maniac sexual. În cazul copiilor mici, masturbarea nici măcar nu este una de natură sexuală, ca la adulți, ci de explorare, cunoaștere și crearea de plăcere. ”Un copil se poate masturba până la orgasm”, precizează Zweiback, iar într-un astfel de moment îl poți vedea gâfâind, cu fața roșie și oftând la final. Cu siguranță însă, ca în orice altă situație, când ceva e prea mult, nu e în regulă. Conform Academiei Americane de Pediatrie, în cazul în care un copil se masturbează constant și excesiv poate fi semn de anxietate sau o încărcare emoțională greu de gestionat sau, pur și simplu, poate indica faptul că nu primește suficientă atenție acasă.

Ignoră-l

Probabil i-ai spus deja copilului că unele părți ale corpului sunt intime și că doar el, părinții și doctorul le poate atinge. Însă, pentru un copil mai mic de 3 ani, intimitatea nu înseamnă nimic, spune Meg Zweiback. ”La vârsta aceasta, un copil este interesat să apese pe butoane, așa că dacă îi atragi atenția probabil o va face și mai mult” Cel mai bine este să privești în altă parte sau să-ți găsești altceva de făcut.

Distrage-i atenția

Chiar dacă știi că ceea ce face e normal și că mulți alți copii fac la fel, probabil tot te vei simți rușinată de preocupările copilului tău. Dacă vrei să oprești gestul, distrage-i atenția. O face pentru că are mâinile libere, pentru că nu găsește altceva mai bun de făcut și pentru că poate. Dacă aveți musafiri când copilul începe explorarea, fii pe fază și dă-i o jucărie, propune-i să faceți un puzzle, să vă jucați cu mingea sau orice altceva care i-ar putea ține mâinile ocupate.

Ceea ce poate fi cu adevărat periculos, este reacția părintelui în astfel de momente. Dacă îl faci pe copil să se simtă vinovat sau îi induci ideea că ceea ce face este murdar sau obraznic, s-ar putea ca, în viitor, el să asocieze plăcerea sexuală cu rușinea și vina.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa