Laura Markham, 10 sfaturi pentru părinții care vor să învețe să-și asculte copiii

Nadina Dobrogeanu
părinte să-și asculte copiii

Esențial pentru a-îi fi aproape copilului tău este să știi să-l asculți, spune Laura Markham în ”Părinți liniștiți, copii fericiți”, o lucrare de parenting modern considerată fundamentală. Ascultarea este chiar mai importantă și decât învățarea, sfatul sau oferirea de soluții. A ști să-ți asculți copilul este măsura atenției pe care tu i-o oferi și de care el are atâta nevoie. ”Uneori o să-i asculți cuvintele, alteori, o să remarci cum acțiunile, nu cuvintele lui îți vorbesc. Persoanele cu un talent extraordinar de a asculta aud dincolo de cuvinte”, spune Laura Markham.

NOU! Cartea interactivă a Dr. Laura Markham, tradusă în peste 25 de țări, acum disponibilă în limba română, de la Editura ZYX Books. Părinți liniștiți, copii fericiți – Caiet de lucru cu tine este disponibilă pe zyxbooks.ro.

Cărțile de parenting publicate de dr. Laura Markham sunt disponibile exclusiv online în limba română AICI.

Celebrul psiholog și specialist în parenting oferă părinților ”10 sugestii pentru cultivarea unui talent extraordinar de a asculta”:

Amintește-ți că nu trebuie să deschizi gura

Credeți că este o coincidență că, în limba engleză, cuvântul ”listen” (”asculta”) este o anagramă a cuvântului ”silent” (”tăcut”)?

Fii atent la orice interacțiune dintre tine și copil

Ești pe pilot automat, grăbit, irascibil? Dacă da, atunci apasă pe butonul de pauză. (Da, ai timp pentru butonul de pauză. Nu este nevoie decât de trei secunde.) Oprește-te. Respiră. Închide laptopul. Privește în ochii copilului tău. Acum, ascultă.

Remarcă momentul în care copilul încearcă să deschidă o discuție…

…și răspunde-i. Probabil că este îngrozitor pentru tine să te rupi de ceea ce făceai pentru a te concentra asupra întrebării copilului, dar acesta este un indiciu că vrea să știe dacă poate sau nu conta pe tine atunci când are nevoie. Este mult mai important decât orice conversație pe care o lansezi tu, ca atunci când încerci să îl convingi să îți spună ce s-a întâmplat astăzi la școală.

 Dacă nu poți asculta acum, spune-i direct:

”Văd că ești furios. Vreau să acord toată atenția discuției noastre și nu pot face asta în timp ce încerc să fim cu toții gata să ieșim din casă. Crezi că putem stabili să vorbim despre asta diseară, după cină?”

Apoi, nu uita. Fii prezent la această întâlnire. Doar așa poți câștiga încrederea copilului.

Acordă-i toată atenția ta

Acesta este momentul să îți asculți copilul. Problema pe care o ai la birou poate aștepta. Copilul știe când îl asculți cu adevărat. Se poate să nu o arate, însă îi vei submina stima de sine dacă te prefaci că asculți când, de fapt, nu o faci.

Pentru a deschide o discuție, recunoaște-i activ și reflectă-i emoțiile

Fără a emite judecăți ori sugestii.

”Văd că ești foarte furios pe fratele tău” sau ”Pari îngrijorat în privința excursiei de astăzi” sunt moduri de a deschide o discuție, în timp ce ”Nu trebuie decât să faci efortul de a-l înțelege pe fratele tău!” și ”Renunță la atitudinea asta de bebeluș față de excursie, nici nu intră în discuție să nu mergi!” sunt moduri de a o încheia.

Adresează întrebări care nu emit judecăți și care solicită un răspuns real

”Lângă cine ai stat astăzi la prânz?” sau ”Cum a fost dictarea de astăzi?” vor duce discuția mult mai departe decât ”Cuma  fost azi la școală?”.

Întrebările care încep cu ”De ce…” plasează copiii în defensivă: ”De ce te-ai îmbrăcat cu aia?” nu va funcționa la fel de bine ca: ”Cu ce crezi că o să se îmbrace colegii tăi pentru excursie?”

Nu te repezi să oferi soluții și sfaturi

Asta înseamnă că va trebui să îți gestionezi propria anxietate în privința respectivei probleme. Copilul are nevoie de o ocazie de a se descărca și nu va putea gândi rațional până nu face asta. De aceea, are nevoie de oportunitatea de a găsi propria soluție, ceea ce îl va ajuta să își dezvolte încrederea în sine și competența în acest sens.

Discuția trebuie să decurgă în siguranță pentru toată lumea

Oamenii nu pot asculta când sunt supărați. Dacă nu se simt în singuranță. În general, se retrag sau atacă, iar partea cerebrală responsabilă de gândirea rațională este închisă.

Dacă observi copilul manifestând semne de furie, teamă sau durere, dă un pas înapoi și reconectați-vă. Reamintește-i (și reamintește-ți) cât de mult îl iubești și cât de mult îți dorești să găsiți o soluție bună pentru toată lumea.

Gestionează-ți emoțiile pentru ca discuția să decurgă în siguranță pentru copil

Nu o lua personal. Înainte de toate, dacă începi să te simți vinovat (”Aș fi putut preveni asta!”) sau speriat (”Nu pot să cred că i se întâmplă asta copilului meu!”) adună-te și lasă sentimentele tale deoparte. Nu este vorba despre tine acum, deci nu va fi de niciun ajutor să te superi.

Pe deasupra, indiferent de ce îți povestește copilul, îți poți procesa aceste emoții mai târziu. Aminteșteți că important aici este să îți ajuți copilul să facă lumină în aceste sentimente dificile și, când va fi pregătit, să îl ajuți să găsească un plan de acțiune potrivit pentru el.

NOU! Cartea interactivă a Dr. Laura Markham, tradusă în peste 25 de țări, acum disponibilă în limba română, de la Editura ZYX Books. Părinți liniștiți, copii fericiți – Caiet de lucru cu tine este disponibilă pe zyxbooks.ro.

Cărțile de parenting publicate de dr. Laura Markham sunt disponibile exclusiv online în limba română AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa