La ce vârstă ar trebui să începi să bați la ușa camerei copilului?

Georgiana Mihalcea, redactor
copil furios in usa intredeschisa pe care scrie no entry
Când e mic, copilul și-ar petrece timpul în permanență în preajma părinților. Vine o vârstă, însă, când începe să-și ceară dreptul la intimitate. FOTO: Shutterstock

Dacă în propria adolescență părinții tăi nu obișnuiau să bată la ușa camerei tale înainte de a intra, probabil ți se pare ciudat și exagerat să faci invers cu propriul copil. Ești reticent, te simți stânjenit, ți se poate părea exagerat și frustrant. „E casa mea, cum să bat la uși?”- e întrebarea pe care ți-o pui. Însă, de la o vârstă, copilul are nevoie de intimitate și independență, iar gestul de a-i bate la ușă înseamnă, pentru el, mai mult decât îți imaginezi.

În mod evident, când copilul e mic, nu are nevoie de intimitate. Dimpotrivă. Ar sta în permanență cu părinții lui și e normal să simtă această nevoie. Odată însă ce începe școala, își dezvoltă o identitate mai clară și simte nevoia de mai mult spațiu personal, arată parents.com, citând-o pe Lisa Strohman, psiholog clinician. „Chiar dacă la această vârstă copilul nu cere intimitate la fel ca un adolescent, este bine să începi să bați la ușă înainte de a intra în camera lui – mai ales dacă se joacă, citește sau are un moment de liniște,” spune Dr. Strohman. Siguranța rămâne însă prioritară, așa că dacă suspectezi că se poate răni sau poate face ceva periculos, lasă ușa deschisă sau intră pur și simplu să te asiguri că e totul în ordine.

Vârsta la care vrea intimitate, dar și să-i fii aproape

La 11-12 ani, copilul simte din ce în ce mai mult nevoia de intimitate și, pe cât e posibil, ar trebui să i-o oferi. Chiar dacă nu-ți cere explicit să bați la ușa camerei lui înainte de a intra, va privi acest gest ca pe o dovadă de încredere și respect. Atenție, însă! Chiar și atunci când preadolescentul se închide în camera lui și ar sta acolo cu orele, are nevoie să știe că îi ești aproape. „La această vârstă, cere mai mult spațiu și independență, dar, în același timp, are nevoie de sprijin din partea părinților, chiar dacă nu recunoaște acest lucru,” explică Lisa Strohman.

Când copilul ajunge la adolescență, începând cu vârsta de 13 ani, este esențial să-i respecți intimitatea cât mai mult posibil. Ar trebui să îți faci un obicei din a bate întotdeauna la ușă înainte de a intra. „În această perioadă, își descoperă identitatea socială, învață cum să creeze noi relații și, adesea, își dorește conversații și momente de liniște, departe de familie,” explică Strohman. „Aceasta este etapa în care copiii văd cât se poate de clar cât de valoros este respectul reciproc – să le recunoaștem dreptul la intimitate, menținând în același timp canalele de comunicare deschise.”

Siguranță înainte de intimitate

Oferirea unui nivel adecvat de intimitate copilului este esențială pentru dezvoltarea autonomiei și independenței, spune și Kelsey Latimer, doctor în psihologie. „Pe măsură ce copiii se apropie de adolescență, încep să-și afirme independența și să ceară mai multă intimitate. Este un proces normal de separare și individualizare”, spune ea. Oferindu-le acest spațiu, îi ajuți să își dezvolte independența, autocontrolul, reziliența și forța emoțională. Totuși, există momente în care nu este recomandat să le oferi prea multă intimitate – de exemplu, atunci când siguranța lor poate fi pusă în pericol. Ea recomandă părinților să abordeze lucrurile în funcție de personalitatea și de nivelul de dezvoltare emoțională la care a ajuns copilul. „Părinții ar trebui să îl observe, să îi înțeleagă nivelul de maturitate și să evalueze ce este sigur și potrivit pentru el.”

Ce se întâmplă dacă nu bați la ușă?

Este normal să ai dubii față de modurile în care îi arăți copilului că-i respecți intimitatea. Mulți părinți simt reticență față de gestul de a le bate la ușa camerei și gândesc „E casa mea, de ce să bat la uși?”. Însă dacă adolescentul are această nevoie și nu i-o respecți, relația dintre voi ar putea avea de suferit. „Dacă un copil cere intimitate și nu este ascultat, încrederea se pierde,” explică Dr. Strohman. „Ignorarea acestei nevoi poate duce la sentimente de neputință, resentimente și anxietate.”

Mai mult, lipsa intimității poate face ca un copil să nu se mai simtă confortabil să se deschidă față de tine. „Dacă un părinte ignoră dorința de intimitate și nu comunică deschis, copilul poate deveni fie rebel, fie se poate simți lipsit de voce și control,” avertizează Dr. Latimer.

„Voi bate la ușă, cu excepția cazurilor în care trebuie să verific ceva important!”

Pentru a avea o relație bună cu copilul, în care și unul și celălalt să se simtă înțeles și respectat, este important, înainte de orice, să comunicați sincer și să stabiliți limite și reguli clare.

Fii transparent

Când vine momentul să începi să bați la ușa copilului, este esențial ca el să știe care sunt limitele. De exemplu, îi poți spune: „Voi bate la ușă înainte să intru în camera ta, cu excepția cazurilor de urgență sau atunci când trebuie să verific ceva important.” Acest lucru îl ajută pe tânăr să înțeleagă că intimitatea îi este respectată, dar siguranța și comunicarea rămân prioritare.

Adoptă o abordare graduală

Când cel mic intră în etapa preadolescenței, fii atent(ă) la semnele care indică faptul că este pregătit și dornic de mai multă intimitate. „Părinții pot începe treptat să le ofere copiilor mai multă independență, pe măsură ce aceștia demonstrează responsabilitate”, recomandă Dr. Strohman. Începe să bați la ușă atunci când este cazul și respectă timpul lor de solitudine. „Lasă-i să aibă spațiu pentru reflecție, studiu sau relaxare, fără a fi întrerupți decât dacă este necesar”, adaugă ea.

Oferă-i independență, dar asigură-te că e ok emoțional

Intimitatea este importantă, dar a-i oferi copilului spațiu nu înseamnă că nu trebuie să menții o conexiune emoțională cu el. „Chiar și atunci când respectăm intimitatea, trebuie să ne asigurăm că rămânem emoțional prezenți pentru copil”, explică Dr. Strohman. Poți face acest lucru prin mesaje, discuții la cină, în mașină sau prin orice altă metodă prin care copilul se simte confortabil să comunice. Important este să ai aceste interacțiuni periodic, pentru că și copiii mai mari au nevoie de atenția părinților lor.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa