Cât de benefică este rutina pentru copii? Vei afla în cele de urmează!
Mama Mariei insistă ca aceasta să aibă, la trei ani, un program bine stabilit, atât de masă, de somn, cât şi de joacă. Maria ştie că seara mama vine să o ia de la gradiniţă. Părinţii Clarei sunt de părere că este mai bine ca fetiţa, tot de trei ani, să fie lăsată liberă şi să facă tor ce vrea, când vrea. Clara nu ştie niciodată cine vine să o ia de la grădiniţă. Ba, mai mult, se întâmplă ca mama sau tata să vină cu întârziere. Care dintre cele două opţiuni este mai sănătoasă?
Copilul tău face crize de plâns, devine agresiv și te lovește, nu vrea să coopereze și îți vine, pur și simplu, să-ți iei câmpii? Participă la cursul ”Disciplină Pozitivă” cu Miruna Jovin și află ce e de făcut în astfel de situații. Înscrie-te AICI.
Beneficiile pentru copil ale unui program bine stabilit
Orice familie are nevoie de rutină. Aceasta îi ajută pe membri ei să nu devină haotici. E adevărat, pentru adult, rutina poate fi plictisitoare. Dar copiii au nevoie de ea, pentru că ei se descurcă mai bine când au un program predictibil, regulat şi consistent.
Programul începe încă din prima zi de viaţa. Bebeluşii au nevoie de un program de somn şi de mâncare. Pe măsură ce creşte, copilul are nevoie să ştie ce urmează să se întâmple, pe cine urmează să întâlnească. Aceste informaţii îl ajută să se simtă confortabil şi să gândească independent.
Faptul că în casă există un program, că familia are anumite obiceiuri zilnice sau săptămânale poate ajuta copilul să accepte şi să se adapteze mai uşor la schimbările din exterior.
Programul regulat îl ajută pe cel mic să aibă ordine şi structură în universul lui. În plus, îl ajută să facă faţă evenimentelor stresante care apar pentru el, cum ar fi naşterea unui frate, divorţul sau mutatul într-un alt oraş.
Rutina îi dă un sentiment de siguranţă şi securitate, îl ajută să se auto-disciplineze.
Mai mult, un program bine stabilit influenţează copilul să cunoască şi să înţeleagă importanţa limitelor, iar părinţilor le uşurează munca în legătură cu stabilirea limitelor. Iar siguranţa şi securitatea fizică contribuie la sănătatea psihică a celui mic.
Obiceurile rutiniere contribuie şi la dezvoltarea responsabilităţii copilului: ştie ce urmează şi face singur atunci când părintele nu e disponibil sau atunci când un alt adult se ocupă de el şi nu îi cunoaşte programul. Pe termen lung, programul creşte cooperearea copilului şi elimină luptele de putere dintre cel mic şi părinte.
Există şi beneficii pentru sănătate. Copiii cu un program bine stabilit suferă de mai puţine infecţii respiratorii şi sunt mai puţin stresaţi. Mai mult, un program bine stabilit peste zi influenţează şi ceasul biologic al copiilor. Iar acest lucru are un efect pozitiv mai ales în privinţa orelor de somn nocturn.
Rutina nu e rigiditate
Cu toate că obiceiurile rutiniere sunt importante, este sănătos să existe şi flexibilitate. Se poate întâmpla să mergeţi la o petrecere şi copilul să adoarmă în maşină, de exemplu. Sau să nu aveţi timp să luaţi masa în familie acasă şi să mâncaţi în oraş. Este foarte important ca părintele să gestioneze cu calm aceste ieşiri din rutină. Dacă tu te enervezi pentru că nu mâncaţi la ora stabilită, s-ar putea ca şi copilul să se enerveze. Mai bine pregăteşte copilul pentru aceste evenimente neaşteptate, explică-i că se mai întâmplă din când în când, iar de a doua zi revino la programul obişnuit!
Ce câştigă părintele din rutina copilului?
Este adevărat că îţi ia timp să creezi rutina, dar ai şi tu de câştigat dacă micuţul tău are un program bine stabilit. Astfel, existenţa rutinei în viaţa copilului te ajută să nu te gândeşti la altceva în timp ce lucrezi. Te face să simţi că faci o treabă bună ca părinte, te ajută să fii mai organizată şi în felul acesta mai puţin stresată. În plus, reduce disputele cu copilul şi contribuie la eficientizarea muncii tale.
Unde poate duce absenţa rutinei
O serie de studii au arătat că programul de somn haotic al copiilor şi mai ales absenţa unei ore clare de culcare seara le afectează sănătatea pe termen lung, precum şi dezvoltarea creierului. De asemenea, copiii care cresc în familii haotice în care nu există un program clar dezvoltă pe termen lung probleme de comportament şi instabilitate emoţională.
Renunţarea la rutină pe durata vacanţei poate afecta dezvoltarea fizică a copiilor. Aceştia pot avea o viaţă mult mai sedentară şi pot servi mai multe gustări, ceea ce duce la creşterea lor în greutate.
Ce comportamente rutiniere are nevoie copilul în funcţie de vârstă
Indiferent de vârsta copilului, în familie e bine să aveţi rutină pentru mesele împreună şi pentru pregătirea lor, petrecerea timpului împreună, timp special al fiecărui părinte cu fiecare copil, întâlniri regulate cu membrii familiei extinse, sărbători în familie sau sărbători religioase.
Bebeluşilor şi preşcolarilor le prinde bine să aibă rutină în privinţa orelor de somn, de luat masa, de trezire şi de sculare dimineaţa. De asemenea, au nevoie să ştie când se joacă cu mama sau cu tata şi când se joacă cu prietenii. Le prinde bine şi existenţa unei rutine seara înainte de culcare, cum ar fi „mama îmi citeşte o poveste”.
Pentru copiii care merg la şcoală programul fix e bine să cuprindă obiceiuri precum spălatul pe mâini şi pe dinţi, strânsul jucăriilor, activităţile extra-şcolare, ziua în care primeşte bani de buzunar, îngrijirea animalului de companie, participarea la pregătirea mesei, timpul pentru hobby-uri.
Când devine adolescent, e recomandat să existe un program pentru teme, jocul pe calculator sau alte device-uri electronice, făcutul patului şi curăţenia în camera proprie, timpul pentru sport.