Cum să creşti un copil optimist. Ce trucuri să pui în practică

Alexandra Constantin
copil optimist

Copiii tind să vadă mai mereu partea plină a paharului, iar acest lucru îi ajută să facă faţă mai uşor provocărilor şi să fie fericiţi. Îţi venim în întâmpinare cu sfaturi eficiente care să te ajute să creşti un copil optimist.

Nu puţine sunt la număr motivele pentru care este bine să-l înveţi pe copil să fie optimist, mai ales dacă ţinem cont de efectele pozitive pe termen lung asupră sănătăţii fizice şi mentale, potrivit www.parents.com. Numeroase cercetări au arătat că persoanele optimiste au şi o speranţă de viaţă mai lungă. Dar cum poţi să creşti un copil optimist? Pune în practică trucurile pe care ţi le propunem, iar beneficiile o să înceapă treptat să fie tot mai vibile.

Nu te mai plânge din orice

Deseori se întâmplă ca părinţii să se plângă de diverse lucruri sau situaţii când sunt şi copiii de faţă – ,,Nu o să reuşim să ajungem la timp la ore”, ,,Mereu întâziem la întâlnirile din parc”. Focusarea pe gânduri negative şi frustrările sunt forma cea mai cunoscută de pesimism. Cu cât te plângi mai mult că nu ajung banii sau că ai avut o zi grea la serviciu, cu atât copilul va învăţa să facă acelaşi lucru, nu să vorbească de lucrurile bune care i se întâmplă. De ajutor este să faci următorul exerciţiu: roagă fiecare membru din familie să spună lucrurile pozitive care i s-au întâmplat peste zi, iar această activitate să devină obicei în timp ce luaţi seara masa împreună.

Să ai aşteptări un pic mai mari

Pe măsură ce copiii cresc poţi să le dai treptat unele activităţi pe care să le facă în locuinţă. De exemplu să îşi strângă jucăriile din camerele lor, să încerce să facă patul. Aceste ,,treburi” pot să devină parte din rutina zilnică după ce încep să meargă la grădiniţă. Dacă ei ştiu că este bine să îşi strângă patul înainte să vină să mănânce micul dejun, atunci şi bucuria lor o să fie mai mare când se vor lăuda cu ceea ce au reuşit să facă. Copiii nu vor dezvolta o atitudine optimistă decât dacă îşi pot demonstra valoarea. ,,Chiar şi sarcinile simple îi pot face pe copiii să se simtă capabili şi să capete mai mulă încredere în forţele proprii”, explică pshihologul Tamara Chansky. Indicat este ca sarcinile să fie alese în funcţie de vârsta copilului, mai ales că scopul lor este ca micuţul să reuşească să le ducă la bun sfârşit.

Cum să creşti un copil optimist – încurajează-l să-şi asume riscuri

Fiecare părinte doreşte să îşi protejeze copilul cât mai mult cu putinţă. Şi de multe ori părintele greşeşte atunci când îl ajută pe copil să scape de situaţiile care ar putea duce la apariţia momentelor stânjenitoare. Încurajarea lui de a nu realiza lucrurile la care nu se pricepe poate face ca stima lui de sine să fie afectată, favorizează apariţia pesimismului şi îl învaţă că se poate strecura atunci când un lucru nu îi iese. ,,Încurajează copilul să încerce mereu activităţi noi şi să facă paşi mici către lucrurile de care se teme. Uşor el va învăţa să îşi asume riscuri rezonabile, să reuşească să facă lucrurile de care nu se credea capabil şi chiar să fie mai fericit şi mai optimist”, spune consilierul parental Thomas Thompson.

Aşteaptă înainte să reacţionezi

Discuţiile în contradictoriu între copii şi vorbele urâte sunt des întâlnite când vine vorba de locurile de joacă. Dar pentru mame este cel mai greu să asiste la astfel de situaţii fără să reacţioneze. Îţi propunem următorul exerciţiu: îndeamnă-ţi copilul să se apere folosind cuvinte frumoase următoarea dată când o să fie insultat de un alt companion de joacă. ,,De multe ori părinţii rămân surprinşi atunci când reuşesc să nu intervină şi îl lasă pe copil să-şi rezolve singur problemele. Nu numai că micuţul o să simtă că a reuşit de unul singur să realizeze ceva, ci va căpăta mai multă încredere şi optimism”, explică psihologul Paul Reivich.

Cum să creşti un copil optimist – învaţă-l să lupte pentru ceea ce îşi doreşte

,,Nu sunt bun la matematică”, ,,Nu ştiu să desenez la fel de frumos ca şi ceilalţi copii din clasă” – sunt doar câteva dintre exclamaţiile pe care le fac copiii atunci când intră în colectivitate şi încep să se compare cu colegii lor. Din păcate un singur eşec îi pot face pe copiii să dezvolte sentimentul permanent că nu sunt capabili de un anumit lucru. Acest tip de comportament pesimist poate să fie prevenit dacă părintele intervine la timp şi încearcă să schimbe perspectiva copilului. Îl poate face pe copil să-şi păstreze speranţa dacă îi va spune: ,,Toate sporturile noi sunt mai dificile la început”, ,,Ştiu că nu poţi face acest lucru acum, dar cu timpul o să înveţi şi o să te pricepi din ce în ce mai mult”. Este bine ca părinţii să îi ajute pe copii să nu-şi piardă speranţa şi să le amintească de lucrurile pe care nu puteau să la facă la început, dar care le reuşesc în prezent.

Prezintă-i lucrurile aşa cum sunt

De multe se întâmplă ca părinţii să prezinte lucrurile numai în roz copiilor, iar ele să nu fie deloc aşa. ,,Una este să încerce părintele să îi crească stima de sine a copilului şi alta să îi spună că totul o să fie mereu bine, chiar dacă lucrurile nu sunt deloc aşa. Cel mai bine este să nu îi ofere copilului speranţe false, mai ales că acest lucru poate avea efecte negative asupra lui pe viitor. Optimismul necesită mai mult o gândire realistă, nu una pozitivă. În felul acesta copilul o să se simtă mai pregătit pentru lucrurile cu care o să se confrunte”, spune psihologul Andrew Shatte.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa