Cum poţi să explici fără să spui NU copilului (vârsta 5-8 ani)

Alexandra Constantin
să spui nu copilului

NU ai voie să faci asta, NU atinge lucrul, NU te mai juca acolo… aud cel mai adesea copiii de câteva ori pe zi. Vestea bună este că există alternative la NU pe care să le pui uşor în practică. Îţi spunem cum poţi să explici fără să spui NU copilului.

La ce să te aştepţi la această vârstă

,,NU”-ul nu mai are acelaşi efect asupra preşcolarului sau şcolarului şi vrei să încerci o abordare mai pozitivă pentru a-l disciplina? Din fericire există multe alternative la care poţi apela şi care îl înlocuiesc pe NU. ”Deseori, copilul ignoră atunci când părintele îi vorbeşte şi poate să fie cazul să spui şi de 10 ori NU până să apară o reacţie din partea lui”, explică Roni Leiderman, decan la Centrul pentru Familie din cadrul Universităţii Nova Southeastern din Florida, SUA, arată www.babycenter.com. O bună variantă este să încerci să îi explici fără să spui NU copilului, mai ales că alternativele au dovedit că sunt eficiente.

Cum poţi să explici fără să spui NU copilului: alternative la NU – cum să le pui în practică

Reformulează ceea ce vrei să spui – Cere-i copilului să facă un lucru într-o manieră pozitivă, caz în care şi el cel mai probabil va răspunde cererii. Nu spune nu, ci explică-i cât mai clar ce poate să facă în schimb. Înlocuieşte ”Nu te juca cu mingea prin sufragerie” cu ”Hai să ne jucăm cu mingea pe afară”.

Dacă el face un proiect şi foloseşte lipici, nu îi spune să se oprească sau că nu are voie să facă asta în casă. În schimb, spune-i să pună un ziar pe jos ca să nu facă mizerie.

Oferă-i opţiuni, dar şi explicaţii – Oricine – cu atât mai mult un preşcolar sau un şcolar care doreşte să fie independent şi să deţină controlul – preferă să facă o alegere şi nu să respecte o cerinţă. Aşa că nu îi spune că nu are voie să mănânce o bomboană înainte de masa de prânz, ci că poate să aleagă între strugure şi măr. O altă variantă este să îl pui să aleagă ce fel de bomboană doreşte, dar după ce mănâncă prânzul. Chiar dacă la început copilul nu o să fie prea încântat de alegeri, în timp o să se obişnuiscă. Important este să nu cedezi şi să îi oferi ceea ce doreşte, dar nici să îi spui mereu că nu are voie. În intervalul de vârstă 5-8 ani este destul de mare să înţeleagă explicaţiile oferite.

Încearcă să faci o înţelegere cu el – Cum să îi explici fără să spui nu copilului? Un copil de doar 5 ani nu o să facă rapid ceea ce îi ceri, dar de cele mai multe ori puteţi să ajungeţi la un compromis. De exemplu: nu îi spune nu dacă vede un şantier în construcţie pe care vrea să îl exploreze, ci îndreaptă-i atenţia către utilajele mari – buldozerele sau macaralele – din jurul acestuia.

Profită de relaţia dintre voi – De cele mai multe ori unui preşcolar sau unui şcolar îi face plăcere să spună secretele sale părintelui de care se simte mai ataşat. De asemenea, copilului îi va plăcea la această vârstă să folosească un limbaj secret – ocazie numai bună să îl înveţi şi să îl foloseşti ori de câte ori vrei să îi ceri să facă ceva. De exemplu: poţi să îl strigi pe iniţiale atunci când vrei să îi atragi atenţia sau când vrei să-şi îndrepte comportamentul. Oricare este codul bine este să te asiguri că îl aude şi că apoi reacţionează.

Evită problema – Cum poţi să explici fără să spui NU copilului? O bună soluţie este să eviţi pe cât posibil situaţiile în care trebuie să îi spui nu. Încearcă să pui obiectele care sunt periculoase cât mai ferite astfel încât să nu fie cazul să stai cu ochii pe el sau să îi spui mai mereu că nu are voie. Deseori apar discuţii între el şi prietenii lui pe colecţia de dinozauri atunci când se joacă împreună? Atunci încearcă să nu le laşi la îndemână obiectul de dispută. Nu poţi să izolezi copilul de situaţiile în care trebuie să spui nu, dar le poţi evita atunci când este posibil.

Nu te agita pentru lucrurile mărunte – Şansele să îl disciplinezi pe preşcolarul sau şcolarul tău sunt mult mai mari în intervalul de vârstă 5-8 ani. Dar bine de ştiut este că şi ocaziile când trebuie să spui nu sunt mai multe la număr. Nu doreşte omletă cu brânză la micul dejun? Atunci oferă-i în schimb un sandviş cu brânză fără să îi spui nu din prima sau să începi să îi explici de ce trebuie să mănânce omletă.

Spune clar ceea ce îţi doreşti – Nu ai cum să eviţi ocaziile în care trebuie să spui nu sau să foloseşti alternative ale acestuia de fiecare dată. O să apară situaţii când trebuie să spui nu copilului, dar bine este să foloseşti un ton calm, să spui ferm şi cu convingere că nu are voie. Un NU spus amuzant poate face mai mult rău decât bine, de aceea este important să îi vorbeşti cât se poate de serios când trebuie să îi explici diverse lucruri. De ajutor este şi să îi zâmbeşti sau să îi dai o îmbrăţişare atunci când vezi că ascultă şi înţelege ceea ce îi spui.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și ale articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa