Cum pot părinții să dea copiilor aripi! Povestea Andrei, fetița-pictoriță din Câmpina

Geta Roman, director editorial

Copiii încurajați de părinți să își perfecționeze abilitățile, să își urmeze pasiunile și să devină autonomi, se transformă în mici minuni. Andra, o fetiță de 12 ani din Câmpina, este un copil obisnuit, dar cu aspiratii și motivații care o fac să fie specială. Este pasinată de pictură și de baschet, dar nu refuză nici invitațiile la voluntariat ale mamei. Sprijinul pe care părinții îl acordă este constant și nu ține cont de preferințele lor, ci de ale copilei lor. „Ne chinuim să o susținem în tot ce își dorește, să își descopere talentele, indiferent care sunt ele!”.

Momentul în care părintii au rămas impresionați de propriul copil

Soții Jitaru sunt din Campina, Prahova, iar familia are două fetițe: Andra și Ștefania. Pasiunea pentru pictură a Andrei au descoperit-o din întâmplare, iar sora îi este ajutor de nădejde în tot ceea ce face. „Profesoara de religie i-a dat Andrei să facă o icoană, noi am schițat și i-am zis ca pentru a doua zi în weekend să o picteze, ca să o ducă la școală. A doua zi, am avut surpriza ca ea să se trezească mai devreme și să se apuce de pictat în lipsa noastră. Am rămas uluiți pentru că nu știam să aibă talent la pictură sau desen. Avea 7-8 ani. A fost momentul în care am rămas foarte impresionați”, își amintește mama fetiței începuturile pasiunii pentru pictură.

Interesul pentru icoane a fost insuflat de bunici, care lucrau la biserică. Andra era foarte apropiată de bunicul, iar când acesta a murit a suferit foarte mult. Când a aflat că și un prieten de-al lor s-a îmbolnăvit de aceeași boală ca și bunicul, Andra nu a putut să stea indiferentă și a vrut să vândă tablourile pictate de ea pentru a-l ajuta. Și de atunci pictează din ce în ce mai des!

O familie altruistă

Părinții se străduiesc să își învețe fetele să dăruiască implicându-le inclusiv în acțiuni caritabile. „Suntem înscrise într-un grup de voluntariat pe Facebook, tot ce rămâne mic fetițelor donăm mai departe altor copii. Am fost cu ele la câteva sortări de hăinuțe pentru copii. Le-a plăcut foarte mult să se implice”, mai spune mama fetelor, Andreea.

La întrebarea „Ce își dorește pentru fetița ei pe viitor?”, mama e foarte sigură: „Ceea ce vrea ea să facă, noi o vom susține, indiferent de ce își va dori, fie că este vorba despre pictură sau altceva… Dacă vrea baschet, acolo o ducem. Dacă vrea pictură, acolo merge”.

Pe lângă talentele pe care le are, în ciuda vârstei fragede, Andra este văzută de cei din jur ca o fire independentă și matură. „Inclusiv cu partea de îmbrăcat, încălțat, s-a descurcat singură de mică…”. Acum, zi de zi își urmează pasiunile sprijinită de părinți care îi sunt alături cu mulți de DA!

Articolul face parte din campania „Descoperă puterea unui simplu DA” susținută de Danonino prin care părinții sunt încurajați să sprijine autonomia copiilor și să spună DA micilor lor încercări.

Vă invităm să o cunoașteți pe Andra mai bine urmărind și mini-interviul de mai jos.

 

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa