Cum îţi dai seama că pui prea multă presiune pe copil

Alexandra Constantin
presiune pe copil

Să pui presiune pe copil este, în ziua de astăzi, norma și nu excepția. Deşi fiecare părinte îşi doreşte tot ce este mai bun pentru copilul său, uneori acest bine nu coincide cu ceea ce vrea şi cel mic. Cum poate fi copilul susţinut şi stimulat? Care este limita pe care trebuie să o respecte părinţii? Îţi răspundem la toate aceste întrebări în rândurile de mai jos.

De cele mai multe ori, părinţii impulsionează copiii în direcţia deciziei pe care ei o consideră corectă, încercând să găsească în acelaşi timp echilibrul între încurajare şi împins de la spate prea tare. Dar cum îşi dau părinţii seama când insistă prea mult? În cele mai fericite dintre cazuri, copiii ajung să facă lucruri care reprezintă iniţial o provocare pentru ei şi să înveţe altele noi. În situaţiile nu tocmai fericite, copiii care sunt prea tare împinşi de la spate ajung să se interiorizeze, să aibă resentimente sau chiar să dezvolte anxietate în raport cu lucrurile noi.

De ce pun părinţii presiune pe copil

Medicul Harold S. Koplewicz, psihiatru specializat în comportamentul copiilor şi al adolescenţilor, în cadrul Child Mind Institute din Statele Unite ale Americii, este de părere că părinţii pun presiune pe copii pentru a-i face să iasă din zona lor de confort şi să ajungă tot mai departe. Şi asta deoarece copiii se pot obişnui mai uşor cu provocările, lucru ce îi poate ajuta să facă faţă obstacolelor de zi cu zi. De multe ori, modul în care părinţii îi împing de la spate depinde mult de judecata şi de interesul lor. „Acest tip de presiune este des întâlnit atunci când vine vorba de mediul academic. Nu puţini sunt părinţii care doresc ca al lor copil să aibă rezultate şcolare bune sau chiar să fie primul din clasă. De regulă, ei fac astfel de acţiuni în speranţa ca odrasla lor să fie tot mai competitivă şi să aibă şansa de a intra la facultăţi considerate de top“, explică psihiatrul Harold S. Koplewicz.

Doctorul Janine Domingues, psiholog în cadrul aceleiaşi instituţii, susţine că, prin încurajări potrivite, copilul poate să devină, treptat, şi mai încrezător în forţele proprii. „Cred că le oferă mai multe încredere dacă ştiu că părinţii le vor fi alături atunci când situaţia devine dificilă, spre deosebire de cazul în care părinţii le rezolvă problemele. Important pentru copil este să ştie că reuşeşte să rezolve lucrurile prin forţele lui, chiar dacă există şi un ajutor din exterior“, explică psihologul.

Cunoaşte-ţi copilul

Cel mai important aspect care îţi arată când poţi pune presiune pe copil şi când este mai bine să eviţi acest lucru este chiar personalitatea copilului tău. „Primul pas este să ajungi să-ţi cunoşti copilul. Dacă îţi doreşti să facă şi alte activităţi după orele de şcoală, află înainte care sunt hobby-urile lui, la ce este bun şi deabia după ce discuţi cu el îi poţi propune să mai facă şi alte lucruri utile în timpul lui liber. În schimb, dacă el nu este atras de sport, de exemplu, o greşeală frecventă este să-l împingi de la spate să practice unul, doar de dragul tău ca părinte“, adaugă psihologul Janine Domingues.

Important este ca atunci când părintele observă rezistenţă din partea copilului să-şi analizeze motivele pentru care pune presiune pe el. „Bine este ca părinţii să se întrebe dacă nu cumva dorinţa ca cel mic să facă anumite activităţi să nu fie de fapt o dorinţă de-a lor. Cu atât mai mult cu cât de multe ori experienţa propriei copilării poate avea impact asupra modului în care ne purtăm cu copiii noştri. Trebuie să vedem din timp astfel de greşeli şi să nu le mai facem“, este de părere medicul Harold S. Koplewicz.

Cât de reală este depresia copilului mic?

Discutând poate învăţa ce este un angajament

O bună modalitate prin care îl poţi încuraja pe copil să facă un lucru este să-l faci să vadă cât de benefic este pentru el. Astfel, dacă el ştie de la început, de exemplu, că un curs de dans cuprinde opt lecţii, el ştie că trebuie să le termine pe toate opt.

„Discutând cu copilul tău dinainte de a începe anumite activităţi îl va ajuta să înveţe că atunci când îşi ia un angajament trebuie să-l respecte până la capăt. Mai mult, îl înveţi să fie flexibil şi să accepte că în anumite momente lucrurile nu ies cum vrem noi, dar dacă există un angajament la mijloc el trebuie respectat“, spune medicul psihiatru.

Cum îl poţi ajuta

Să pui presiune pe un copil nu înseamnă neapărat să-l împingi de la spate să facă un anumit lucru şi să nu te asiguri că totul este în regulă pentru el. Cu atât mai mult cu cât există modalităţi prin care părinţii îi pot sprijini, fapt ce poate creşte şi şansele de reuşită, sunt de părere specialiştii.

Dacă un copil are abilităţi sportive, de exemplu, psihologul Janine Domingues sugerează ca părinţii să-l familiarizeze din timp cu ceea ce activitatea presupune. Îl poate duce să-şi cunoască antrenorul, să viziteze terenul unde se va antrena, dar şi să discute cu alţi copii care fac parte din echipa sportivă. „Dacă este obişnuit din timp cu noua activitate, copilul va face mai uşor faţă atunci când părintele îl va împinge de la spate să facă lucrul respectiv“, spune psihologul.

Copilul agresiv are nevoie de ajutor, nu de dojană

În timp ce pentru unii copii este de ajutor să ştie care este durata unei activităţi (astfel vor reuşi să ducă mai uşor la capăt lucrul respectiv), pentru alţii funcţionează sistemul de recompense (îi poţi oferi treptat lucruri care îi plac şi astfel va face mai uşor activitatea pe care părintele i-a propus-o).

Semne care arată că ai pus prea multă presiune pe copil

„Atunci când copilul devine tot mai abătut sau ajunge să facă greşeli chiar şi la activităţile la care se pricepea sunt doar câteva dintre semnele care arată că părintele a pus prea multă presiune pe el şi că este cazul să nu mai facă acest lucru“, susţine medicul psihiatru.

Dacă celui mic îi este frică de clovni, de exemplu, o greşeală este să-l împingi de la spate să meargă la o petrecere unde aceştia vor fi prezenţi în speranţa că teama va dispărea. Bine este ca părintele să facă paşi mici şi să aprecieze chiar şi contactele de scurtă durată pe care copilul le are cu clovnii şi să-l felicite pentru acest lucru.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa