Cum îl înveţi pe copil arta conversației

Alexandra Constantin
arta conversației

Un copil care ştie să converseze o să-şi facă mai uşor prieteni, o să se descurce mai bine la şcoală, dar şi pe viitor la interviurile de angajare, arată studiile. Una dintre provocările pe care le ai ca părinte este să îl înveţe pe copil arta conversaţiei, iar noi îţi spunem cum să faci asta.

Să păstreze contactul vizual

Îl poţi învăţa pe copil arta conversaţiei prin a începe să îl priveşti în ochi ori de câte ori vorbeşte cu tine, chiar dacă asta înseamnă să te opreşti din lucrurile pe care le faci. Nu este suficient să îl laşi pe copil să vorbească în timp ce tu te ocupi de lucrurile de prin casă, dar să îi ceri să se uite la tine atunci când vorbeşti cu el. Chiar dacă poate părea un lucru neînsemnat, contactul vizual este un aspect pe care trebuie să îl înveţe încă din primii ani de viaţă de la părinţi, cu atât mai mult că îl va ajuta să înţeleagă mai bine arta conversaţiei, potrivit www.creativechild.com. Numeroase cercetări au arătat că persoanele care nu păstrează contactul vizual în timp ce discută sunt considerate ca având mai puţină încredere în sine.

Cum îl înveţi pe copil arta conversaţiei: să asculte fără să întrerupă

Faptul că păstrezi contactul vizual în timp ce copilul îţi vorbeşte înseamnă nu numai că îl asculţi, ci că eşti prezentă şi alături de el. De asemenea, acest lucru înseamnă că eşti un bun ascultător, dar şi că dai dovadă de empatie. Una este să asculţi copilul în timp ce vorbeşte şi tu faci curăţenie prin casă şi alta este să te opreşti din ceea ce faci şi îţi faci timp să îl asculţi, să îi validezi sentimentele şi opiniile. Îl poţi învăţa pe copil arta conversaţiei prin a-i explica avantajele unui bun ascultător. Se ştie că o persoană care ascultă fără să întrerupă nu numai că dă dovadă de empatie, ci şi că se pricepe să calmeze spiritele atunci când este cazul. Prin urmare, un bun ascultător va avea mereu prieteni în jurul lui.

Spune-i cât de importante sunt manierele

Vrei să-l înveţi pe copil arta conversaţiei? Atunci nu uita de elementele de bază, anume manierele. Explică-i cât de important este să spună ,,te rog frumos”, să strângă mâna persoanei cu care discută, dar şi să-şi aştepte rândul când vine vorba de conversaţii.

Cum îl înveţi pe copil arta conversaţiei: să vorbească direct cu adulţii

Copilul se simte mult mai bine când vorbeşte cu cei de vârsta lui, dar nu ezita să-l înveţi să poarte conversaţii şi cu adulţii, de exemplu cu medicul care îl supraveghează sau cu invitaţii care vin la ziua lui de naştere, mai ales că aşa o să ştie să discute fără să fie intimidat. Nu pune tu întrebările şi nu discuta în numele lui, chiar dacă asta poate părea mai dificil la început. În schimb, îl înveţi pe copil arta conversaţiei prin a-l încuraja să vorbească liber şi să discute chiar şi cu persoanele adulte. De exemplu – să-şi spună opinia dacă el crede că antrenorul de sport nu a fost corect faţă de el. Faptul că ştie să-şi rezolve problemele prin comunicare este o abilitate de care va avea nevoie la maturitate.

Pune-i întrebări care necesită răspunsuri elaborate

Una dintre greşelile pe care le fac tinerii în conversaţii este că răspund la întrebări folosind prea puţine cuvinte. A elabora ceea ce gândeşti şi vrei să spui este o abilitate importantă când vine vorba de purtarea discuţiilor cu cei din jur. Aşa că îl poţi învăţa pe copil să detalieze ideile pe care le are prin a-i pune întrebări care necesită mai mult de un cuvânt ca răspuns. O bună modalitate este să foloseşti cât mai des ,,ce” şi ,,cum” atunci când formulezi întrebările.

Spune-i povestiri despre tine

Vrei să-l înveţi pe copil arta conversaţiei? Atunci vorbeşte cu el ca şi cum ai discuta cu un prieten şi nu ezita să-i spui despre lucrurile care ţi s-au întâmplat peste zi. El o să fie mereu mult mai interesat de lucrurile bune pe care le-ai făcut sau de ce nu ţi-a plăcut cum a vorbit un cunoscut. Descoperirea vulnerabilităţilor îl va învăţa să fie empatic, dar şi să capete curaj şi să poarte conversaţii cât mai elaborate. De ajutor este şi să-l încurajezi să povestească şi el despre lucrurile care i s-au întâmplat la grădiniţă/şcoală sau la locul de joacă. Povestirea unei întâmplări necesită multe abilităţi privind arta conversaţiei, anume secvenţierea, înţelegerea şi tonalizarea.

Cum îl înveţi pe copil arta conversaţiei: încurajează-l să ţină un jurnal

Unul dintre motivele pentru care copiii răspund folosind puţine cuvinte este chiar faptul că ei nu s-au gândit la ceea ce li s-a cerut. Având în vedere că scrierea necesită mai multă reflectare decât o discuţie faţă în faţă, păstrarea unui jurnal în care să scrie ori de câte ori simte nevoia îl va ajuta pe copil să-şi dezvolte treptat şi abilitatea de a conversa cu cei din jur.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa