Copilul se poartă urât? Iată ce trucuri poți pune în practică!

Alexandra Constantin

Copilul se poartă urât în ultima perioadă și nu mai știi cum să gestionezi situațiile create? Există soluții simple de pus în practică și cu ajutorul cărora îl poți face pe copil să înțeleagă atunci când greșește.

Copilul se poartă urât: stabilește limite

Un lucru esențial în relația părinte-copil este să înțelegem ceea ce micuțul își dorește, dar asta nu înseamnă neapărat că și trebuie ca de fiecare dată să dăm curs acestor dorințe. Este bine ca părintele să îi explice pe înțelesul lui atunci când unele lucruri nu sunt posibile, dar și că există anumite limite ce trebuie respectate. Așa cum unele dorințe se pot realiza ușor, altele nu sunt posibile.

Permite-i să fie independent, dar cu măsură

Iei decizii în numele copilului deoarece crezi că este prea mic să își dea seama ce este bine și ce nu pentru el? Cu siguranță părintele știe ce e mai bine pentru copil, dar acest lucru înseamnă de fapt că îl limitezi constant, iar el nu poate să se revolte împotriva deciziilor. Nu de puține ori, astfel de episoade se termină printr-o criză, iar acestea se vor repeta. Este recomandat să îl lași ca din când în când să decidă pentru el (pentru început pentru lucrurile mărunte). Nu numai că din greșeli poate să învețe, ci, treptat, o să știe și ce este responsabilitatea.

Copilul nu se poartă frumos: nu uita de consecvență

Cu toții avem zile și zile, mai ales că meseria de părinte nu este una tocmai ușoară. Azi îi interzici copilului să se uite la desene animate, iar mâine ești mai ocupată și îl lași în fața ecranului tv numai să stea liniștit? Copiii nu înțeleg aceste schimbări de comportament și îi bulversează și mai mult. Nu uita că părintele este cel mai bun exemplu pentru copil și că ei se modelează după acesta. Cu siguranță ei nu vor înțelege ce este stabilitatea dacă părintele are azi o stare și mâine alta.

Respectă mereu programul copilului

Urmează sfârșitul de săptămână și vrei să îi lași copilului programul mai lejer? Doar e suficient că de luni până vineri merge la grădiniță/școală și că trebuie să respecte programul de mese și de somn. Nu uita în tot acest demers că fără un program copilul nu o să aibă sentimentul de stabilitate și nu va înțelege de ce azi trebuie să doarmă și să mănânce la anumite ore, iar mâine, nu. Mai mult, dacă nu este odihnit, riști să nu te mai înțelegi deloc cu el până la finalul zilei.

Copilul se poartă urât: explică-i că există consecințe

Copilul a făcut aceeași greșeală, iar tu, ca părinte, doar îi amintești că nu ești mulțumit de comportamentul lui și că te supără? Apelând la astfel de strategii nu faci altceva decât să îi spui copilului că nu există limite sau consecințe pentru faptele lui. Și nu e de mirare că după un timp copilul o să facă din nou aceeași boacănă sau una chiar mai mare. Nu de alta, dar copilul o să te tot testeze să vadă ce reacție ai. Așa că nu ezita să îi explici că faptele lui au consecințe, dar și că este bine ca el să nu depășească anumite limite.

Copilul se poartă urât: acordă-i cât mai multă atenție

Ai de făcut curățenie în casă, mâncare, dar și de trimis mailuri și de rezolvat câteva probleme ce țin de locul de muncă. Te asiguri că micuțul este bine, că nu îi este foame sau că nu este obosit, dar nu găsești timp să te joci cu el. Să nu te mire dacă, din senin, copilul o să facă prostioare tocmai pentru a capta atenția ta și să te atragă în jocul lui. Uneori, părinții greșesc tocmai că sunt prea indulgenți, prea restrictivi sau prea ocupați pentru a petrece timp alături de copil. Astfel de situații pot să fie evitate, singura condiție este să-ți faci în așa fel programul de peste zi încât să-ți rămână timp pentru copilului tău.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa