Cât de important este jocul pentru copii și cum să îl folosiți ca alternativă la disciplină

Marina Rosenfeld
joaca părinți copii
joc părinte copil

Oare cât de important este jocul pentru copii? Haideți să aflăm împreună.

La vârste foarte fragede ale copilului disciplina poate uneori să nu funcționeze. Copiii mici sunt prea imaturi pentru a înțelege noțiuni precum pedeapsa iar folosirea ei nu va face decât să îi sperie teribil. De aceea haideți să vedem împreună cât de important este jocul pentru copii. 

Pentru ca un copil să devină un adult matur el are nevoie de multă joacă

Un copil învață prin joacă. Cel puțin până la vârsta școlară jocul este principalul profesor al copiilor. Da, știu, noi adulții am pierdut abilitatea de a ne juca. Știind cât de important este jocul pentru copilul nostru am putea încerca să aflăm de ce ne-am pierdut plăcerea de a ne juca. Și mai important ar fi să o redescoperim.

În plus, dacă nu am lua totul chiar aşa în serios, ne-am putea chiar distra. Copilul din noi ar avea câteva clipe de fericire. În plus, am putea folosi aceste momente pentru a îl învăța lucruri. Iar bonus am primi un copil mai liniștit, mai fericit și care va cere mai puțină atenție nedorită.

Jocul ca formă de reconstruire a atașamentului

Lipsa unei relaţii de atașament cu părintele poate să fie o mare problemă. Copiii au un instinct natural de a se opune celor cu care nu au o relație profundă de atașament. Aflăm cât de important este jocul pentru copii dacă înțelegem că prin joc se poate reconstrui o relație de atașament. Nu ne rămâne decât să intrăm în lumea copilului și să îl lăsăm pe el să ne ghideze în joc. Cu sufletul și inima deschise vom ajunge mai ușor la mintea și emoțiile lui. 

Jocul ca expresie a emoţiilor

Copiii au impulsuri emoţionale puternice. Și nu fac asta ca să ne sperie pe noi sau și mai rău pentru că ar fi răsfățați. O fac pentru că nu sunt încă suficient de maturi să o facă altfel. Dacă înțelegem asta vom putea vedea cât de important este jocul pentru copii. Ei pot astfel să exprime, într-un mod social acceptabil, emoții puternice pe care nu știu să le elibereze altfel.

Putem astfel folosi în joc frustrările copiilor, tendința de a fi agresivi, dorința de a fi puternici. Vom evita astfel să aplicăm pedepse care pe termen lung nu fac altceva decât să transforme copiii agitați de astăzi în adulții cu probleme de mâine.

Jocul ca sistem de protecție

Cele mai noi studii în domenii arată că pentru copil jocul funcţionează ca un spațiu de protecție. El se simte protejat în joc, știe că își poate exprima liber chiar și acele emoții de care se teme și învață, din interacțiune cu alții, cum să se comporte. Așadar, dacă vrem să creștem un viitor adult sănătos emoțional, una dintre chei este jocul. 

Jocul şi lacrimile

Un psihoterapeut faimos spunea ”mi-a luat ani de zile să plâng în terapia personală și apoi încă ceva să mă opresc.” Creștem auzind tot mai des ”nu mai plânge că ești mare”, ”fetițele mari nu plâng”, ”numai bebelușii plâng” și cred că lista este foarte lungă.

Dar plânsul este sănătos. Este eliberator, aduce calm, claritate și liniște. De aceea este bine să știm cât de important este jocul pentru copii pentru că le dă posibilitatea să plângă într-un spațiu sigur, care le asigură comfort. Și cel mai frumos este că și noi, adulții, putem face la fel, fără teama de a fi judecați.

Și, în concluzie cât de important este jocul pentru copii?

În loc de concluzie vă spun că în domeniul disciplinei avem tendinţa să căutăm raspunsul la ce să facem şi când, în loc să ne facem loc în viaţa copilului. Nu avem nevoie de răspuns la întrebarea ”ce să facem când?” ci avem nevoie să ne gândim ”Ce văd când copilul face x?”. Și mai pot să mă întreb ”Ce pot învăţa din asta ca să pot să schimb ceva?”.  Iar astfel de răspunsuri putem afla din joc și prin joc. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa