Cum să-ți lauzi copilul în așa fel încât să-i crească stima de sine, dar să nu devină un înfumurat

Georgiana Mihalcea, redactor
tată care isi lauda copilul mangaindu-l pe cap
Oferirea de laude într-un mod echilibrat îi ajută pe copii să înțeleagă că talentul și abilitățile pot fi dezvoltate prin muncă și perseverență. FOTO: Shutterstock

Să-ți lauzi copilul în mod echilibrat și eficient este o adevărată provocare: prea puține complimente îl pot face să se simtă neapreciat, în timp ce prea multe pot duce la aroganță și la goana după succes exclusiv de dragul recompenselor. Îți dorești ca cel mic să știe că ești mândru de el, dar, în același timp, vrei să-i cultivi modestia și recunoștința. Iată câteva idei care te pot ajuta să găsești echilibrul potrivit, conform parents.com.

În trecut, se credea că lauda permanentă adusă unui copil îi crește în mod magic stima de sine și îl face să fie pe zi ce trece tot mai perseverent. Lucrurile nu stau însă așa, iar lauda permanentă și exagerată poate face mai mult rău decât bine: scade motivația intrinsecă și duce la înfumurare.

Laudă ceea ce contează cu adevărat

De-a lungul copilăriei, cei mici fac multe lucruri – unele mai importante decât altele. Și, tocmai de aceea, nu toate merită același nivel de apreciere. De exemplu, dacă al tău copil a participat la un recital de pian, a repetat zilnic, a făcut progrese și a reușit să interpreteze o piesă dificilă, o laudă entuziastă este binevenită. Pe de altă parte, dacă recitalul nu a decurs bine din cauză că nu s-a pregătit deloc, fii rezervat în a-i aduce laude și permite-i să-și învețe lecția: munca susținută este cea care aduce rezultate.

Atenție, nu confunda aprecierea unui rezultat cu manifestarea dragostei și nu îți retrage iubirea atunci când cel mic eșuează. Copiii trebuie să simtă că sunt iubiți de părinți indiferent de victorii sau înfrângeri.

Copiii au nevoie să fie iubiţi, dar au, de asemenea, nevoie să fie iubiţi pentru ceea ce sunt, nu pentru ceea ce fac. Ei trebuie să ştie că şi atunci când fac greşeli sau nu se ridică la nivelul aşteptărilor noastre, grija noastră pentru ei nu va scădea niciodată. Aceasta este dragostea necondiţionată şi este opusul folosirii afecţiunii sau atenţiei ca recompense. Este psihologic otrăvitor să-i faci pe copii să creadă că trebuie să ne câştige dragostea.

Alfie Kohn, autor cărți parenting

Apreciază efortul, nu doar rezultatul

Să spunem că al tău copil face tenis și tocmai a câștigat un meci important. Dacă te rezumi la un simplu „Suntem atât de mândri de tine!”, s-ar putea să creadă că doar rezultatul este cel care contează. În schimb, încearcă să spui: „Nu-i așa că este grozav să vezi cum munca ta a dat roade?” Astfel, nu doar că îi validezi succesul, dar îi arăți că efortul depus este la fel de valoros ca reușita finală – o lecție care îl va motiva cu adevărat și în viitor. În plus, îl provoci și el să-și sprecieze singur munca depusă.

Când ia o notă mare la o materie care îi dă bătăi de cap, în loc de „Bravo! Ești deștept!”, spune-i „Văd că cele 20 de minute pe care le-ai alocat zilnic acestei materii au ajutat. A fost greu, dar a meritat!”. Lăudându-l astfel, îi arăți cum a ajuns la succes, cum poate face același lucru în viitor și îi validezi capacitatea de a învăța și progresa. Stima de sine crește semnificativ în astfel de momente.

Recunoaște obstacolele pe care l-a depășit

De multe ori, pentru a ajunge la la rezultatul dorit, copilul trece prin dificultăți și face sacrificii. Poate că a renunțat la joacă pentru a-și îmbunătăți notele sau a pierdut mai multe meciuri de șah înainte de a câștiga unul. Arătându-i că ești mândru de efortul lui și de determinarea de a depăși obstacolele, îi transmiți că ai observat cât de mult s-a străduit și că îi apreciezi ambiția.

Arată-i că ai încredere în succesul lui

Când recunoști realizările copilului tău, îi transmiți că ești mândru de ceea ce a obținut – și că și el ar trebui să fie. Mai mult decât atât, dacă îți exprimi încrederea că va putea obține rezultate similare (sau chiar mai bune) pe viitor, îi vei oferi motivația necesară pentru a continua să își depășească limitele.

Nu exagera

Păstrează-ți reacțiile în echilibru, pentru că cei mici au un simț natural al proporției. Marcarea unui gol la un meci de fotbal merită apreciere, dar nu este genul de realizare care să justifice o petrecere cu tot cartierul. În schimb, puteți sărbători la o înghețată sau la o pizza în oraș. Oferirea de laude într-un mod echilibrat susține mentalitatea de creștere – convingerea că talentul și abilitățile pot fi dezvoltate prin muncă și perseverență.

Un aspect important care trebuie avut în vedere este acela că lauda exagerată poate distruge motivația intrinsecă. Altfel spus, un copil poate ajunge să caute succesul mânat exclusiv de recompense și laude, nicidecum de propria ambiție și curiozitate.

Alege momentul potrivit

Lauda este cea mai eficientă atunci când este oferită imediat după realizare. Dacă revenim la exemplul fotbalului, un „Bravo!” și o îmbrățișare după meci sau o ieșire în familie în aceeași seară vor avea un impact mult mai mare decât dacă aștepți o săptămână pentru a-i recunoaște reușita. Cu cât lauda este mai apropiată de momentul succesului, cu atât va fi mai valoroasă pentru copil.

Evită să „îngropi” lauda în critici

Unii părinți, de teama de a nu-și răsfăța copilul, își ascund lauda printre observații negative, scoțând în evidență nu reușita, ci aspectele negative. De exemplu: „Chiar dacă notele tale trebuie să se îmbunătățească și încă nu ai învățat să îți faci singur patul, suntem mândri de prima ta victorie la fotbal. Felicitări!”. În loc să împletești lauda cu reproșuri, oferă-i copilului un moment în care să se bucure sincer de reușita sa. O apreciere autentică, fără condiții, va avea un impact mult mai mare.

Concentrează-te pe copil atunci când îl lauzi

Fiecare copil merită să se bucure de un moment de recunoaștere fără comparații! Oferă-i laude sincere, direcționate către el, fără să aduci în discuție frații mai competitivi sau verișorii care sunt mereu în fruntea clasei. Fiecare copil are propriul drum și propriile realizări.

Recunoaște efortul celor din jur

Ajută-l pe copil să rămână modest, dar și conștient de faptul că succesul e influențat și de sprijinul celor din jur. Laudă-i munca și perseverența, dar încurajează-l și să recunoască ajutorul primit de la profesori, părinți sau meditatori. Îl poți învăța să își exprime recunoștința printr-un bilet de mulțumire sau un simplu „Mulțumesc!” spus la momentul potrivit.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa